Peter Manseau - De bibliotheek van onvervulde dromen

Reacties op recensies van, door leden gelezen, boeken en discussie samenleesboeken
Dettie
Site Admin
Berichten: 44090
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Peter Manseau - De bibliotheek van onvervulde dromen

Berichtdoor Dettie » 01 Nov 2010, 17:09

Soms heb je van die boeken die vanaf het begin álles mee hebben. Bij dit boek was dit om te beginnen de titel; De bibliotheek van onvervulde dromen. Poëtisch en nieuwsgierig makend.

Lees verder, klik hier http://www.leestafel.info/peter-manseau

Willeke

I.Gerritsen
Berichten: 8
Lid geworden op: 05 Sep 2010, 14:16

Bibliotheek van onvervulde dromen - Peter Manseau

Berichtdoor I.Gerritsen » 07 Nov 2010, 20:12

Er is weer een fantastisch boek uitgekomen in de serie Grote Verhalen Vertellers (www.groteverhalenvertellers.nl)! Dit nieuwste boek, ‘De Bibliotheek van onvervulde dromen’ van Peter Manseau, is een absolute aanrader. Zeker voor al die mensen die hebben genoten van ‘Het lot van de familie Meijer,’ uit dezelfde serie.

Net zoals dat populaire boek van Charles Lewinksy, heeft ‘De Bibliotheek…’ Joodse hoofdpersonen en begint het verhaal ruim vóór de Tweede Wereldoorlog. Het interessante is dat dit boek je meeneemt naar inktzwarte bladzijden uit de Joodse geschiedenis die niet bij iedereen bekend zijn. Want wat er in de Tweede Wereldoorlog gebeurd is, weten de meeste mensen wel, maar uit dit boek begrijp je dat het in Europa al ruim vóór Hitler van tijd tot tijd rage was om Joden over de kling te jagen. In ‘De Bibliotheek…’ volgen we de Joodse dichter Itsik, die geboren wordt tijdens zo’n geweldsexplosie, begin 20e eeuw. Wat volgt is zijn prachtige, hartverscheurende en vaak ook supergrappige levensverhaal. Een leven vol avonturen, waarin hij elke dag aan de slagersdochter Sasja denkt. Zij is de vrouw die volgens hem voorbestemd is om zijn geliefde te worden, omdat ze aanwezig was bij zijn geboorte. Of Itsik nu ontvoerd wordt om te dienen in het leger van de Tsaar, honger lijdt in tijden van oorlog of onvrijwillig als verstekeling op de boot naar New York zit, zijn gedachten zijn bij Sasja, die hij alleen van een foto kent.

‘De Bibliotheek van onvervulde dromen’ is een meeslepend boek, maar tegelijkertijd is het humoristisch en luchtig van opzet. Zeker ook omdat de vertaler van Itsik’s memoires zich met zijn vele voetnoten niet erg op de achtergrond houdt. Deze vertaler blijkt een Katholieke student aan wie Itsik aan het eind van z’n leven zijn memoires heeft toevertrouwd. De mannen ontmoeten elkaar toevallig en kunnen niet méér van elkaar verschillen. Toch heeft het lot voor de hoogbejaarde Itsik nog één verrassing in petto. Zo vallen aan het einde alle puzzelstukjes magnifiek in elkaar en ben je als lezer enorm onder de indruk van dit schitterende boek.


Terug naar “Door leden gelezen boeken en samenleesboeken”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 67 gasten