De ontdekking van Kathie Melua heeft meer aan mijn geluk bijgedragen dan welk gerecht dan ook.
ik zit hardop te lachen hier Pieter,
En ik onderschrijf je stelling, niet zo zeer met betrekking tot Katie Melua, maar er is zeker muziek te verzinnen die bijgedragen heeft aan mijn geluk.
Ik vatte ster op als hemellichaam.
Pieters reactie begreep ik niet eens onmiddellijk. Jullie dachten meteen aan new celebrities?
Sterren aan de hemel bekijken - en nieuwe 'ontdekken' - brengt me zeker meer geluk dan een nieuw gerecht.
Muziek draagt ook heel veel bij aan mijn geluksgevoelens, vooral flamenco, klassieke muziek en de oudere popmuziek à la Stephen Stills, Led Zeppelin en Elvis Presley.
Ariadne
[b][size=92][color=limegreen]'Do you think it's a whoozle?'[/size][/color][/b]
De bewoners van het Ierse dorpje Ballinacroagh zijn op gastronomisch gebied niet meer gewend dan de dagschotel in de lokale pub. Dit verandert wanneer de mooie en mysterieuze gezusters Aminpour zich ' op de vlucht voor de Iraanse Revolutie ' in het afgelegen dorp vestigen in de hoop op een beter leven.
Marjan, Bahar en Layla Aminpour openen midden op de Main Mall het exotische Café Babylon, en brengen met hun sensuele Perzische recepten als granaatappelsoep en lamsstoofschotel met rozenblaadjes de broodnodige warmte en magie in de levens van de dorpsbewoners.
Op subtiele wijze verweeft Marsha Mehran in Café Babylon het verhaal van Eva en de appel van kennis met de allegorie van Persephone en de granaatappel, en met eeuwenoude Keltische mythes. Café Babylon is een heerlijke magisch-realistische roman over een nieuwe start, voedsel, liefde en de mix van culturen.
Bier is al duizenden jaren oud. Het is de meest genuttigde drank ter wereld - en de meest miskende. Ga samen met dit prachtige geïllustreerde boek op ontdekkingsreis langs de grootste bierbrouwerijen ter wereld en leer hun bieren kennen. Van prestigieuze internationale pilsjes tot onbekende Belgische geuzelambieks, van Britse ales tot Japanse draft beers...ze staan er allemaal in. Leer iets over de geschiedenis en tradities van bieren uit alle werelddelen. Ze staan afgebeeld in hun bekende flesjes en blikjes. De etiketten zijn een lust voor het oog en hebben vaak een verrassend originele vormgeving. Bier uit de hele wereld is een uitnodiging om mee te gaan naar alle grote rituele bierfeesten, iets te voelen van de warme intimiteit van Engelse, Ierse of Amerikaanse pubs en de sfeer te proeven van kleine kroegen overal ter wereld.
Bijna geen moedelozer makend beeld dan een groep jongeren met allemaal een glas bier in hun hand: hun enige houvast.
Pieter, die ook wel eens een sombere bui heeft.
Ha, Dettie, ik las het nu pas: ik ga eens kijken in Bergen aan Zee of daar iemand met een zonnebril rondloopt
"Hoed u voor de literatuur. Gebruik de woorden die het eerst bij je opkomen" J.P. Sartre
Caroline Knapp (Boston 1959) struikelt in een dronken bui terwijl ze twee kinderen van een vriendin op haar schouders draagt. Ze hadden zwaar gewond kunnen raken, of erger.Caroline weet wat de oorzaak van haar onverantwoordelijke gedrag was: drank.
Al jaren leidt ze het dubbelleven van de goed functionerende alcoholverslaafde. Na een succesvolle studie werkte ze zich al snel op tot een uitstekend journaliste en invloedrijk columniste, maar ze bleef koning Alcohol al die jaren trouw.
De struikelpartij met de kinderen is het keerpunt. Ze erkent na twintig jaar drinken dat ze alcoholiste is, belandt in een kliniek, sluit zich vervolgens aan bij de AA en begint een zelfonderzoek: hoe heeft het zover kunnen komen? Drinken. Een liefdesverhaal is het resultaat hiervan; een autobiografisch verslag van alcoholisme.
Drinken is een grondig en nuchter geschreven boek over drankzucht, waarin het hele proces van aftakeling en ontregeling is opgetekend. Knapp is grenzeloos eerlijk over haar complexe leven met koning Alcohol. Een onthutsend en confronterend boek, dat de ultieme vraag niet uit de weg gaat: drink ik omdat ik ongelukkig ben of ben ik ongelukkig omdat ik drink?
Over eten & koken wetenschap en cultuur in de keuken Harold McGee
Harold McGee's oorspronkelijke Over eten & koken werd in 1984 alom begroet als een meesterwerk; het is nu volledig herzien en substantieel uitgebreid. Daardoor blinkt dit nog altijd uiterst leesbare, encyclopedische boek nog meer uit in het omtoveren van alledaagse keukenkwesties tot wonderbaarlijke en fascinerende kwesties met een wetenschappelijke achtergrond. Het boek werpt licht op vraagstukken die generaties koks hebben beziggehouden. Voor iedereen die zich ooit heeft afgevraagd waarom vis sneller bederft dan vlees, waarom je pannenkoekenbeslag even moet laten staan, waarom je gaat tranen als je een ui snijdt, wat de gunstige effecten zijn van alcohol voor de gezondheid (naast andere gunstige effecten), waarom het eten van Spaanse peper zowel pijn als plezier verwekt, hoe je oude en verse eieren uit elkaar kunt houden, of zelfs wat er eerder was, de kip of het ei, is dit boek geschreven, of liever gezegd: herschreven.
In zijn onnavolgbare, vaak geestige stijl, maakt Harold McGee ons deelgenoot van de verbazingwekkende knowhow die hij zich tot in alle uithoeken van de culinaire wetenschap, moleculaire gastronomie en keukencultuurgeschiedenis heeft verworven. Een genot om te lezen, een schat aan kennis, een culinair monument van wereldformaat. En niet in de laatste plaats een onmisbaar bezit voor iedereen die het fijne wil weten van koken en eten.
Ik zie het helemaal voor me: ik met mijn geliefde husband in een restaurant, op hoge leeftijd.
Hij met een ingevallen mondje en een verwarde blik.
Ik mummel, liefdevol over de tafel reikend:
'Hier, schat, neem die van mij maar.'
Grada
[b][size=92][color=limegreen]'Do you think it's a whoozle?'[/size][/color][/b]
SOS in de keuken
meer dan 1111 keukentips
Vertaald door Hans Keizer
Wat te doen met aangebrande aardappelen, hoe kookt u pudding zonder vel, hoe bewaart u het beste champignons, hoe houdt u camembert heel lang goed, wat moet u doen met kaas die hard geworden is, hoe houdt u rijst bij het koken mooi wit?
Op deze en meer dan 1111 vragen geeft deze keukengids een snel en duidelijk antwoord.
Dit boek bevat voortreffelijke tips en trucs om het bereiden, koken en bakken te vergemakkelijken, problemen te voorkomen en mislukkingen toch nog te redden.
Met SOS in de keuken zal er bij u niet snel meer iets aanbranden!
Kafka, Austen en Proust kwamen ooit eens– wilt u wel geloven samen in de keuken, om ‘t ideale recept te bekokstoven. Het resultaat was een uitgekookt staaltje literaire pastiche voor op de leesplank, ’t nachtkastje of in de kookboekenniche.
Heb je je ooit afgevraagd hoe Jane Austen een roerei zou maken? Welke maaltijd Gabriel García Márquez een ter dood veroordeelde zou serveren? Hoe Kafka s soep de uitkomst van een rechtzaak zou kunnen beïnvloeden?
In een uitgekookt staaltje literaire pastiche beschrijft Mark Crick een veertiental in literaire vorm. Of is het literatuur in receptvorm? Met onder andere lam met dillesaus à la Jane Austen, snelle miso-soep à la Franz Kafka, rijke chocoladetaart à la Irvine Welsh, tiramisu à la Marcel Proust en coq au vin à la Gabriel García Márquez.
Het ideale geschenk voor iedereen die van literatuur, van koken, of allebei houdt. Deze scherpzinnige pastiches zullen de kok zó bezighouden dat de gasten welhaast vergeten worden.
ISBN : 9789047501244 Gebonden, 92 pagina's Met illustraties Verschenen: november 2007 Unieboek BV
In dit boek staan recepten voor allerlei heerlijkheden zoals kaneelrondjes, citroenkoekjes van Knorretje, zandkoek met Teigetjesstrepen, muesli-honingkoekjes, expotitie-koekjes, rozijnenrolletjes en nog veel meer lekkere koekjes waar Poeh, als hij toe was aan een 'hapje van het één-of-ander' van gesmuld zou hebben.