marjo schreef:Dat is natuurlijk zo, maar toch begin ik steeds sneller te steigeren bij de claim dat iets gezonder zou zijn. Dikwijls is dat helemaal niet zo.
Al die superfood dingen, je kunt gemakkelijk zonder, als je op je eetpatroon let. Ok, misschien niet als je bepaalde dingen niet mag. Maar dan nog.
Ik wist niet wat superfoods waren maar heb het even opgezocht.
Daaruit begrijp ik dat bepaald eten als héél gezond wordt beschouwt, als je dat maar eet dan komt het wel goed.
Omdat ik vroeger een erge darmziekte heb gehad, (colitus ulcerosa) heb ik me erg verdiept in eten. Het gaat eigenlijk niet alleen om dagelijks groente en fruit (belangrijkste!) en wat brood en vlees of vleesvervangers, maar ook wat er in zit aan vitaminen, mineralen en zo. Het gaat er ook om dat je voedsel eet dat je darmen gezond houdt. Darmen filteren het eten en zorgen er o.a. (samen met andere organen) voor dat je alles binnenkrijgt wat je nodig hebt.
Maar wat ik om me heen zie is best wel eng. Vooral jonge (werkende) mensen kennen te goed het gemak van kant-en-klaar eten.
Zoals; Pizza's, bami, nasi, patat, hamburgers, maar ook de stampotten en zogenaamde maaltijdsalades waar weinig goeds en veel zout in zit (maar wel beter dan de eerder genoemde dingen)
Ze vinden dat kant-en-klaar eten heel gewoon. Het valt me op dat er niet echt meer gekookt wordt door jongeren of heel weinig, de uitzonderingen daargelaten.
Ze kunnen vaak ook niet een echte maaltijd koken. Ze hebben geen idee hoe bepaald - vers- eten bereid moet worden. Alles zit in potjes, in diepvries, en salades zijn in feite ook al voorbereid met saus erbij enz. Pas als er kinderen komen gaan ze 'gezonder' eten, tenminste wat zij onder gezonder verstaan en dan nog niet altijd.
Misschien dat dan het idee van superfoods niet eens zo erg is, want ze weten in doorsnee niet wat ze allemaal eten en binnenkrijgen. Het is dan al positief dat ze superfoods gebruiken.
Het is denkelijk niet zo, zoals Marjo zegt, dat ze beseffen dat je makkelijk zonder superfood kunt als je gewoon normaal gezond zou eten. De reclame is zo slim dat menigeen denkt dat ze gezond eten wat dan helemaal niet zo is. Er zijn bijv. dingen die minder suiker bevatten dus denken ze 'ha gezond', maar dat het dan meer vet of enge smaakstoffen bevat wordt niet vermeld.
Ik vond het echt een openbaring toen ik bepaalde stoffen niet mocht gebruiken. Ik las toen elk etiket en ontdekte dat je onbewust veel meer schadelijke stoffen binnenkrijgt dan je beseft. Ik heb flink moeten zoeken naar bijvoorbeeld pindakaas zonder suiker en kleurstoffen. Ik vond dat echt idioot. Pindakaas is in feite gemalen pinda's, meer niet. Maar als je op gaat letten wat er allemaal in een potje pindakaas zit, schrik je en dan besef je pas wat je onwillekeurig naar binnen krijgt. en dat is dan alleen nog maar pindakaas. Een bouillonblokje, paneermeel noem maar op, je schrikt als je leest wat er allemaal in zit. Jij gebruikt deze misschien niet marjo maar heel veel mensen wel en dat is best wel griezelig.
Nou ja, ik wil maar zeggen dat wij ons wel bewustzijn van gezond eten maar het merendeel van de mensen helemaal niet.
Ik denk echt dat menigeen denkt dat ze gezond bezig zijn maar eigenlijk niet goed weten wat ze allemaal naar binnen werken.
Dettie
op haar stokpaardje