Erica James

http://ericajames.co.uk

 

altKind van haar vader
Erica James


Op het moment dat haar gezegd wordt dat ze ontslagen is, baalt de dertigjarige Katie stevig. Aan de andere kant, ze vond het geen leuk werk en is een nieuwe uitdaging zoeken wel een goed idee.
Maar er gebeurt iets totaal onverwachts: de notaris, die de erfenis heeft afgehandeld van haar moeder een jaar eerder, heeft een brief voor haar. Een brief van haar moeder?
Katie is totaal niet voorbereid op het nieuws wat daar in te lezen staat. Haar moeder vertelt over een kortstondige verhouding die ze ooit had met ene Stirling Nightingale. Niet zo mooi, vindt Katie maar wat gaat dat haar aan?
Het is een schok voor haar te lezen dat haar vader niet haar biologische vader was. Dat was dus Nightingale.
Haar moeder heeft de man nooit meer gezien, maar er is een fonds. Voor Katie. En een naam dus, voor als ze de man wil leren kennen.
Daar heeft ze geen behoefte aan, besluit ze, maar haar vriend gaat snuffelen op internet, en ze wordt tegen wil en dank nieuwsgierig.


Die nieuwsgierigheid leidt tot een wervelende opeenvolging van gebeurtenissen, waarbij niet alleen Katies wereld op zijn kop komt te staan, maar ook en vooral die van Stirling.
Katies komst verdeelt de familie in twee kampen. De verdeeldheid wordt nog groter als Stirlings broer zelfmoord gepleegd blijkt te hebben. De broers Nightingale schijnen het niet zo nauw te nemen met huwelijkstrouw.
De verhoudingen worden op scherp gesteld en Katie staat daar tussen. Waar is ze aan begonnen? Maar eigenlijk is zij niet degene die er aan begonnen is, dat waren haar ouders immers.


Een vuistdikke roman vol zeer menselijke situaties, die behalve om ontrouw, draaien om adoptie, rouw, verraad, jaloezie, maar natuurlijk vooral de kracht van liefde in allerlei vormen, want dat is het motto in al Erica James’ boeken.
Herkenbaarheid volop, maar ook reacties van ongeloof, en de verwachting dat alles wel goed zal komen, dat is er voor de lezer.


Lekker boek voor als je even niets aan je hoofd wil hebben.


ISBN  9789032512934 |paperback| 429 pagina's |Uitgeverij de Fontein |april 2012

© Marjo, 13 juni 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altBeloofd is beloofd
Erica James


..’drie boeken voor de prijs van twee. Ze wilde er geen drie. Ze wilde er maar één. Zo was het leven. Het probeerde je altijd in een richting te duwen die je niet wilde, probeerde je altijd ontevreden te maken met wat je al had.’


Twee vrouwen en een man: ze hebben een relatie waar je als weldenkend mens niet gelukkig mee zou zijn. Dat zijn ze dan ook niet, maar de vraag is of ze daar iets aan kunnen veranderen.
Maggie heeft een hork van een vent, die nooit eens vraagt hoe het met haar gaat, en haar wel alles voor hem laat doen zonder een dank-je-wel.
Ze is schoonmaakster bij diverse huishoudens, en ziet hoe andere mensen leven. Dat is niet altijd beter dan het hare, maar toch.. ze droomt van een beter leven. Van de prins op het witte paard. Natuurlijk kan dat niet, ze heeft Dave, en een zoon.
Ella heeft net een relatie achter de rug, en is van plan zich niet meer te laten ringeloren. Ze redt het prima alleen, ze is een succesvolle decoratieschilderes, en haar ex-partner kan de boom in met zijn akelige dochter. Alleen met haar tijdelijke stiefzoon houdt ze contact.
Ella komt als schilderes in het huis van Ethan en Francine, een van de adressen waar ook Maggie schoonmaakt. Francine is een vreselijke snob, ze smijt met geld, ook al kan dat eigenlijk niet.  Ethan mag van haar vader niet tegen haar vertellen dat het erg slecht gaat met de zaak. Hij zit in de klem: door een eerder slippertje heeft hij onder druk van zijn schoonvader het huis en de zaak op naam van zijn vrouw moeten zetten. Hun buurvrouw Christine heeft een oogje op Ethan, ze wil van haar saaie man af. Ethan heeft het helemaal niet door, hij vindt op zijn beurt Ella een heel interessante vrouw, tot zijn eigen verbazing, maar zij wijst hem dus af. Voor haar geen getrouwde man.
Deze drie mensen moeten flinke knopen doorhakken: maken ze het beste van de huidige situatie, of gooien ze totaal het roer om?


Ik heb het idee dat de vertaalster van Engelse afkomst is, er staan soms vreemde zinnen in de vertaling. Anglicismen. En een dikkertje moet volgens mij toch echt een dikkerdje zijn. Maar het leidt je hoogstens even af.
Erica James bewijst immers weer dat ze een meeslepende roman kan schrijven over liefde en vriendschap. Natuurlijk druipt de romantiek er van af, en dat is nu juist het heerlijke van dit boek. James wisselt haar personages steeds af, en vertelt ook in flashbacks. Er zijn verwijzingen naar andere schrijvers en naar muziek, en met de psychologie zit het ook helemaal goed.
Lekker in een hoekje kruipen en genieten van de perikelen rond deze mensen, zo herkenbaar, maar toch ook zo ver weg, gelukkig...


ISBN 9789032511920|Paperback | 397 pagina's | VBK Media | april 2011
Vertaald uit het Engels door Milly Clifford

© Marjo, 22 augustus 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altEen nieuw begin
Erica James


In een dorp in Nottingham zit een man in een huis dat niet van hem is. Cuckoo House is tijdelijk aan hem geleend. Clayton Miller heeft zich teruggetrokken omdat hij belaagd werd door vertegenwoordigers van de media. Hij is scriptschrijver, en zit nu met een writer’s block. Wat er precies aan de hand is, dat wordt verderop verteld, maar dat hij niet lekker in zijn vel zit is duidelijk. Hij is er incognito, en als er een werkster ingehuurd wordt om hem te helpen met zijn huishouden, stelt hij zich voor als Shannon. Maar ook de werkster is niet wie ze zegt te zijn. Over haar is de lezer wel ingelicht: ze is Alice, een vrouw die eveneens een woelig verleden achter de rug heeft. Zij wilde actrice worden maar is beland in de nasynchronisatiebusiness. Ze is heel goed in stemmen nabootsen en typetjes spelen. De eerste keer dat ze aanbelt bij Clayton speelt ze een Litouwse vrouw. Dat Clayton zich voor dat ze de tweede keer komt, zal verdiepen in de Litouwse taal en het land, daar had ze niet op gerekend! Maar het is pas als hij haar hoort telefoneren dat ze door de mand valt.
Geen goed begin van hun relatie. Dit komt nog wel goed, vooral omdat er een onmiskenbare aantrekkingskracht is. Ze beloven elkaar hun verhaal te vertellen. Alice begint. Haar verhaal is er een met potentie, vindt Clayton. Hij heeft zijn inspiratie terug! Maar hij zegt niets tegen Alice. Dat is funest voor de ontkiemende liefde, want Alice ontdekt het natuurlijk.


Het is een meeslepend verhaal met drama, humor en liefde. Erica James kan erg boeiend vertellen,  je legt het boek niet meer weg. De romantiek trekt je in de wereld van Clayton en Alice, maar vooral de enorme spanningsboog houdt je gevangen: de lezer moet en zal weten hoe het af gaat lopen met deze twee sympathieke hoofdpersonen. Dat daarbij af en toe een wat ongeloofwaardige draai aan het verhaal gegeven wordt, neem je op de koop toe. Het echte leven is vaak ongeloofwaardiger dan een verzonnen verhaal, en nu is het eens een keer andersom! Het stoort in ieder geval niet, omdat de verteltrant zo levendig en meeslepend is.


‘Het hield in ieder geval zijn hersens bezig terwijl ze tegelijkertijd werden afgeleid.  (..) Hij was van mening dat hij zijn hersens zo min mogelijk moest gebruiken in de hoop dat ze niet helemaal versleten waren tegen de tijd dat hij ze het hardst nodig had.’


ISBN   9789032511876  paperback | 413 pagina's | Uitgeverij De Kern september 2010
Vertaald door Anda Witsenburg

© Marjo, 10 oktober 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER