Emma Wright

Toffe truien breien
15 ontwerpen om te combineren tot jouw unieke trui
Emma Wright


Ooooh was mijn eerste reactie toen ik de trui op de cover zag. En eigenlijk bleef ik oooh zeggen toen ik de rest van de truien in het boek bekeek. Wat een ontzettend mooie truien. Je zou het liefst aan allemaal tegelijk willen beginnen. Niet te doen natuurlijk. Maar alleen ernaar kijken is al genieten.


Emma Wright gaat er in haar boek van uit dat je kunt breien en al eens één of meerdere projectjes hebt afgerond. Het is dus geen boek voor pure beginners die nog moeten leren breien. Het breigaren dat gebruikt is, is overal verkrijgbaar maar je kunt natuurlijk altijd zelf kiezen welk garen je wilt gebruiken, mits het voldoet aan de dikte van het garen van de patronen en het proeflapje klopt met de beschrijving van de trui.


Verder heeft ze de truien onderverdeeld in 3 basisvormen; de rechte trui, de trui met ingezette mouwen en de trui met raglanmouwen - Het kenmerk van een raglanmouw is dat er een schuine naad loopt vanaf de okselholte tot de halskraag -
De rechte trui is het makkelijkste model om te breien. De raglantrui het moeilijkste, hoewel deze ook niet écht moeilijk is.


De truien zijn door Emma Wright zelf ontworpen en achterin het boek staan diverse blanco modellen waarmee je zelf aan de slag kunt gaan om je eigen unieke trui te ontwerpen.


De rechte truien worden bijzonder door de toegepaste steken, de kleuren of de extraatjes, zoals gebreide zakken die later op de trui bevestigd kunnen worden. Zo heb je bijvoorbeeld een trui met mooie kabels op de mouwen, of een trui met fraaie V-hals. Maar ook de warme trui in patentsteek met verschillende knoopjes op de schouder is een plaatje om te zien. Persoonlijk vind ik de zwart-wit gestreepte trui met roestbruin bovenstuk erg mooi terwijl die totaal niet moeilijk om te breien is.
Bij alle truien staan ook steeds tips en trucs waardoor je de trui o.a. een heel ander aanzien kan geven, bijvoorbeeld door de strepen breder of smaller te breien. Of je krijgt de tip dat als je geen kabelnaald hebt een potlood kunt gebruiken.


De truien met ingezette mouw, zoals de geweldige trui op de cover van het boek, zijn ietsje moeilijker om te maken maar veel verschil met de rechte truien is er niet, het ziet er alleen wat professioneler uit. Bovendien leer je hoe je kabels in manchetten - wat de trui gelijk bijzonder maakt -  kunt breien of hoe je Fair Isle-breiwerk in je ontwerp kunt toepassen. Fair Isle breien is een techniek om kleurig ingebreid breiwerk te maken. Verschillende kleuren worden gebruikt, maar in één toer worden nooit meer dan twee kleuren tegelijk gebruikt. Er zijn verschillende halsvormen etc.


De truien met raglanmouw zijn eveneens een lust voor het oog. Één trui is voorzien van een rits, de ander is gebreid met een pied de poule ruitje, er wordt een Schotse Tartan ruit getoond die je niet hoeft in de breien maar kunt mazen.- Een tartan is een geruite, wollen stof, waar de Schotse kilt van wordt gemaakt.
En zo zit het boek boordevol ideeën en suggesties voor het ontwerpen van je eigen trui.


En dan... kunnen we beginnen want van alle truien staat de beschrijving van maat S tot en met XXL in het boek! De beschrijving is heel uitgebreid en ook het in elkaar zetten wordt duidelijk beschreven. Het leuke is dat je de delen van alle ontwerpen uit een categorie onderling kunt uitwisselen. De gestreepte mouw kun je bij de kabeltrui toepassen, de rits kan in de tartantrui etc.


Kortom, een fantastisch boek dat je in feite je hele leven kunt gebruiken.


Emma Wright is mode-, breien haakontwerper. Ze wordt sterk geïnspireerd door kleuren- en bloemenpatronen, wat je terugziet in de speelsheid van haar ontwerpen. Sinds haar afstuderen in 2014 heeft ze van emmaknitted een fulltimebedrijf gemaakt. Ze ontwerpt breien haakpatronen voor garenmerken en handwerktijdschriften, en won de prijs voor Britain’s Next Top Knitwear Designer van Lovecrafts.


ISBN 9789022337912 | Paperback met flappen | 160 pagina's | Manteau | 17 augustus 2021

© Dettie, 24 augustus 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER