Boekenarchief M

Daniel Mason

De pianostemmer


Flaptekst

Het is oktober 1886 als Edgar Drake een vreemd verzoek van het Britse ministerie van oorlog bereikt. Hij krijgt de opdracht om zijn vrouw en rustige leventje in Londen vaarwel te zeggen en naar de jungle van Birma af te reizen, waar een zeldzame Erard-vleugel gerepareerd moet worden.
De piano behoort toe aan Anthony Caroll, een arts in het Britse leger die er nogal onorthdoxe methoden op na houdt om de vrede met de vijandige vorsten in de zuidelijke Shan-staten te bewaren - door zijn liefde voor poezie, muziek en studie met hen te delen.
Voorlopig zorgt deze aanpak voor rust in het gebied, maar tegelijkertijd roept die bij Carolls superieuren vragen op over zijn loyaliteit.


Op zijn reis naar Birma - via Europa, de Rode Zee en India - ontmoet Edgar profeten, dieven, soldaten en verhalenvertellers. Eenmaal op de plaats van bestemming ontmoet hij een fascinerende vrouw, die net zo ongrijpbaar blijkt te zijn als Caroll.
Op de machtige rivieren en in de verlaten steden van Birma krijgt Edgar te maken met meer mysteries dan hij zich ooit had kunnen voorstellen.


Mijn indruk

Schitterend boek. Je krijgt heel veel informatie maar op een goede, prettige manier gepresenteert.
Edgar is een dromerige man die helemaal opgaat in zijn werk. Hij heeft een enorme liefde voor piano's met als specialiteit Erard-vleugels.
Hij is zeer verrast door het verzoek van het ministerie en vindt het een uitdaging. Zijn vrouw Katherine, waar Edgar nog steeds af en toe verliefd op wordt, stimuleert Edgar om te gaan. Via brieven aan Katherine en gesprekken aan boord van de schepen, kom je te weten hoe zijn reis verloopt en word je steeds nieuwsgieriger naar de arts Anthony Caroll. Via documenten die Edgar mee heeft gekregen van het ministerie krijg je achtergrondinformatie over het Birma in die tijd.
Ook het uiteindelijke stemmen van de piano is prachtig omschreven. De technische handelingen worden omgeven door de gedachten van Edgar Drake, die steeds wegdroomt in de klanken.
Edgar raakt gefascineerd door het land, de mystiek en wil eigenlijk niet meer weg. Hij ontmoet een vrouw waarvan hij vermoed dat het de vriendin van Caroll is maar zeker weten doet hij dat niet. Hij raakt min of meer verliefd op haar, meer door het land en de omgeving dan echt verliefd zijn.


Het personage Edgar Drake is prachtig omschreven. Heel levensecht. Je ziet de man lopen en zich verwonderen, leeft mee met zijn gedachten. Ziet door zijn ogen Birma. Je bent in Birma.
De arts blijft een ongrijpbaar iemand, je krijgt niet echt hoogte van zijn handelingen. Wel deelt hij zij liefde voor de natuur met Edgar, is bevlogen als arts, wil alle ontwikkelingen op geneeskundig gebied weten.
Ook de houding van de Britten wordt goed omschreven. De superieure blanke mannen die weinig begrijpen van Birma en de mensen die er leven.
De sfeer van het boek is rustig, net als Edgar Drake.
Het einde is verrassend maar dat moeten jullie zelf maar lezen.
Echt een aanrader dit boek.


ISBN 9023412737 Ingenaaid, 399 pagina's Verschenen: januari 2004 De Bezige Bij
Vertaler: Lilian Schreuder

© Dettie, Augustus 2003

Reageren? Klik hier!