Cynan Jones

Alles wat ik vond op het strand
Cynan Jones


Hold is een visser in hart en nieren. Hij herkent elk geluid van de zee. Het schip en hij zijn één. "Hij kon alleen al met zijn lichaam voelen welke koers de boot voer." Het schoonmaken van de vis is een automatisme geworden. Hold treurt om zijn vriend Danny die drie jaar geleden overleden is, een vrouw Cara en zoon Jake achterlatend. Onderhuids voel je dat Hold zich enorm betrokken en aangetrokken voelt tot de vrouw, maar dat mag niet van hem. Wel heeft hij Danny een belofte gedaan:


'Ja tuurlijk. Ik ga verder met de verbouwing. Ik ga gewoon door.' [..]
Sindsdien had hij geld uitgegeven aan dingen voor het huis en het begon ergens op te lijken, stukje bij beetje."


Helaas wil de zus van Danny plotseling haar deel van het geld van het huis. Het huis was immers van hun grootmoeder geweest. Hold wil het behouden voor Cara en Jake, hij heeft immers die belofte gedaan, maar geld is er niet, dus het is het einde van het huis...


En dan gebeurt er op een nacht iets wonderlijks, iets wat de oplossing zou kunnen zijn. Hold kan onverwacht aan geld komen, héél veel geld komen. Maar dan moet hij wel goed zijn hoofd erbij houden, wel koel blijven, wel met alles wat eventueel gebeuren kan rekening houden...

In feite is het een eenvoudig verhaal maar Cynan Jones heeft met zijn beheerste woordgebruik en sfeerbeelden een verhaal weten neer te zetten dat je raakt. De verhouding tussen de vrouw en Hold is vertrouwelijk maar toch afstandelijk. De beelden die van het strand en de kliffen geschets woorden zijn zo sprekend dat het lijkt alsof je daar zelf loopt. Als Hold actie onderneemt om dat geld te bemachtigen is de spanning te snijden. Toch is het geen thriller. Het is wel een bevlogen, meeslepend, zeer invoelend verhaal dat nog lange tijd bij je blijft. Een klein maar indrukwekkend verhaal.


Cynan Jones is geboren in 1975 in de buurt van Aberaeron, Wales, waar hij woont en werkt. Eerder verschenen van hem De lange droogte, De burcht, Inham en De wetten van water. Hij stond op de long- en shortlist van talloze prijzen en won de Betty Trask Award in 2007, de Jerwood Fiction Uncovered Prize in 2014, de Wales Book of the Year Fiction Prize in 2015 en de bbc National Short Story Award in 2017.
Hij heeft, exclusief voor de Nederlandstalige lezer, een verbeterde, ingekorte versie van deze roman gemaakt. In zijn nawoord staat waarom hij dat deed.


ISBN 9789083262147 | Paperback | 108 pagina's | Uitgeverij Koppernik | 19 december 2022
Vertaald door Manon Smits

© Dettie, 13 januari 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER