jeugd 15+

Chinouk Thijssen

http://www.chinoukthijssen.nl

 

Break a Leg
Truth or Dance 2
Chinouk Thijssen


De  vriendinnen India, Lisa, Nikki en Zoë hebben in het eerste deel van deze trilogie de dansopleiding van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag afgerond. Nikki is niet aangenomen op de vervolgopleiding, zij gaat een Hbo-opleiding doen om dansdocent te worden, de andere drie blijven op het conservatorium voor de vervolgopleiding. Ze hebben afgesproken dat ze vriendinnen blijven en hebben dan ook samen een appartement gehuurd. Vol goede moed beginnen ze na de zomervakantie aan een nieuw leven.


Helaas is het niet afgelopen met de ellende die ze eerder meemaakten. Wie er ook achter de chatgroep Truth or Dance zit, hij of zij blijft hen lastig vallen. Berichtjes blijven komen, soms naar een van hen, soms naar allemaal. De vriendinnen weten niet hoe het kan dat die persoon alles van hen lijkt te weten, en foto’s van hen maakt. En hij weet zelfs hun telefoons te manipuleren!
Er is geen ontkomen aan, ze moeten opdrachten vervullen, en dat betekent dat ze heel akelige dingen moeten doen, om te voorkomen dat het allemaal nog erger wordt.


Het eerste slachtoffer is Samantha, de ‘zus’ die in het eerste deel de oorzaak was van de verwijdering tussen India en haar ouders. Die kwestie is wel bijgelegd, maar Samantha voelt zich nog steeds erg schuldig. Maar gelukkig is India nog altijd welkom bij Madelief, Samantha’s moeder en het is dan ook daar dat India indien nodig troost zoekt. En Samantha wil nog steeds graag dat India een soort zus voor haar is. Als zij India verzekert dat zij niet meedoet met dat idiote ‘stikspel’ dat jongerejaars spelen, gelooft die haar.


‘Ze schudt haar hoofd. ‘Het was een spel.’
‘Wat voor spel?’ wil ik weten.
‘Het was heel stom,’ antwoordt ze. ‘Gevaarlijk.’ Wanneer ik haar afwachtend aan blijf kijken vervolgt ze: ‘Het stikspel’
Het wat?'


Als de politie op het conservatorium verschijnt voor onderzoek, kan India geen informatie geven. Vertellen over Truth or dance kan immers niet, dat heeft de onbekende duidelijk laten weten!
Er komen meer berichten, meer opdrachten en steeds wordt iemand die een vriend of vriendin is bedreigd als de meiden niet doen wat hen opgedragen wordt. Maar hoe weet die onbekende of ze voldoen aan de opdracht of niet?


Het is een groot raadsel. Een die gevaarlijke situaties oplevert, en die de verhoudingen tussen de leerlingen op de dansacademie op scherp stelt. India voelt zich er niet veilig meer. Constant is er de angst dat er een nieuw bericht is, met een nieuwe opdracht. En als dat het geval is, is dat geen goed nieuws!
Ook thuis in het appartement van de vriendinnen gaat het niet echt lekker. Er wordt ingebroken, die zwarte kat zit zomaar ineens binnen, en iemand maakt foto’s door het raam. De vriendinnen besluiten om na de kerstvakantie naar de politie te stappen. Maar…hoe kan dat nou, dat Truth or Dance ook dat te weten komt?


Chinouk Thijssen houdt het spannend. Je kan speculeren wat je wil over wie er achter die geheime chatgroep zit, je komt het niet te weten!
Naast deze intriges is er natuurlijk ook het balletwereldje, er moet gedanst worden! Deze keer komen de problemen aan bod die jongens ondervinden, vooral als zij anders geaard zijn.


Het niet los te lezen tweede deel van de trilogie volgt hetzelfde concept als het eerste deel: eerst worden ballettermen uitgelegd. Dan volgt er een proloog, waarna je twee jaar terug in de tijd gaat en het echte verhaal begint. Opnieuw is India de ik-verteller. En aan het einde verlang je meteen naar het vervolg, dat in dit geval de ontknoping moet opleveren. Al weet je nu iets meer dan aan het slot van deel een – dat denk je althans! – knappe lezer die weet wie Truth or Dance is!
Spannend!!


Chinouk Thijssen (Rotterdam, 1983) is een van de bekendste boekvloggers van Nederland. Ze is auteur en tekstredacteur voor verschillende uitgeverijen Ze schrijft columns en Young Adult thrillers. In 2017 stond ze op de vierde plaats op in de verkiezing Rotterdamse Zakenvrouw van het Jaar.


ISBN 9789044836219 | hardcover | 269 pagina's | Uitgeverij Clavis | juni 2019 | leeftijd 15+

© Marjo, 2 juli 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Truth or Dance
Trilogie deel 1
Chinouk Thijssen


De ik-persoon zit in de auto met een aantal anderen, namen worden er niet genoemd. Zij zijn gespannen omdat ze op weg zijn naar een auditie. De rijstijl van degene die achter het stuur zit doet er geen goed aan, ze gaat steeds sneller en roekelozer rijden! De anderen worden bang en de chauffeuse reageert nog steeds niet op hun steeds dwingender vraag om langzamer te rijden…


Maar dit was het verhaal nog niet, in het volgende hoofdstuk worden we drie jaar in de tijd terug gevoerd en ontmoeten we de vier vriendinnen, India, Lisa, Nikki en Zoë. Zij zitten in het laatste jaar van de dansopleiding van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Het is hard werken, maar de meiden dromen er van om auditie te kunnen doen bij een van de grote dansgezelschappen. Zover zijn ze nog lang niet, eerst moeten ze op de vervolgopleiding toegelaten worden!


Als ze na de zomervakantie aan het nieuwe jaar beginnen is er evenwel eerst de auditie voor de eindvoorstelling, waar ze zich druk om maken. Natuurlijk willen ze allemaal de hoofdrol maar er is veel concurrentie. Raven bijvoorbeeld is ook erg goed, vindt India, de ik-verteller. Maar Raven doet vreemd. In het verleden is ze al eens uitgevallen tegen India: zij zou nooit in het Nationale Ballet kunnen dansen vanwege haar huidskleur en haar kroeshaar, zei ze. Nu is er blijkbaar nog meer aan de hand. Maar behalve dat ze vervelend doet, weten de anderen niet wat wat haar mankeert.


Als een van de leraren kondigt aan dat hij het dit laatste jaar anders gaat doen, staat iedereen op scherp. Het blijkt een speurtocht te worden, ze vormen groepjes en krijgen opdrachten. Uit het winnende groepje wordt degene gekozen die de hoofdrol gaat spelen!


Natuurlijk vormen de vier vriendinnen een groepje en hun eerste opdracht verloopt prima. Maar dan worden ze toegevoegd aan een chatgroep met de naam Truth or Dance. Lang denken de meiden dat het van dezelfde leraar afkomstig is, maar de opdrachten worden steeds vreemder en de leraar blijkt van niets te weten. Maar wie zit er dan achter? Het moet iemand zijn die hen allemaal goed lijkt te kennen. Waarom worden de opdrachten die ze via de app krijgen steeds gevaarlijker? Waar is die persoon op uit?


Het is een beetje een anticlimax als op het einde blijkt dat dit het eerste deel is van een trilogie. De lezer blijft zitten met vermoedens, er zijn vooralsnog geen antwoorden. En die wil je dan wel kennen!


Chinouk Thijssen heeft zelf jaren een carrière in de balletwereld geambieerd, wat helaas niet gelukt is. Ze kent evenwel het wereldje heel goed, en dat proef je in deze thriller. De onderlinge jaloezie, met daarnaast ook de vriendschap, de allesoverheersende ambitie om maar de top te bereiken. Het keiharde werken en het verbijten van de pijn, de angst voor blessures en voor een toenemend gewicht, het onbegrip van buitenstaanders waaronder ook familie, en het probleem van moeders die hun eigen dromen in hun dochters verwezenlijkt willen zien worden, het komt allemaal aan de orde.


Het boek begint met de uitleg over danspassen en andere balletterminologie. Wel zo prettig, uitleg hierover hoeft het verhaal dat volgt niet meer te onderbreken.


De eerdere boeken van Chinouk Thijssen blijken een goede vingeroefening geweest te zijn in het creëren van spanning, want die wordt in deze nieuwe thriller uitstekend opgebouwd. Het blijft lang onduidelijk dat de groepschat niets te maken heeft met school, maar wie er dan wèl achter zit? 
Hopelijk volgt het tweede deel snel!


Chinouk Thijssen (Rotterdam, 1983) is een van de bekendste boekvloggers van Nederland. Ze is auteur en tekstredacteur voor verschillende uitgeverijen Ze schrijft columns en Young Adult thrillers. In 2017 stond ze op de vierde plaats op in de verkiezing Rotterdamse Zakenvrouw van het Jaar.


ISBN 9789044834116 | Hardcover | 285 pagina's | Clavis | oktober 2018 | Vanaf 15 jaar

© Marjo, 29 december 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altFataal spel
Chinouk Thijssen


‘Onze band is altijd erg sterk geweest. Het gebeurt niet altijd, maar als er iets aan de hand is voelen we elkaars pijn. En ik weet meestal wel wat mijn zusje denkt en wil.’


De zussen Carmen en Jessie worden vaak aangezien voor een tweeling, maar al zijn ze zeer hecht, Carmen is toch echt twee jaar ouder. Ze hebben samen de grootste lol, ook op dat feest waar ze zich nu bevinden. Maar die avond gebeurt er iets vreselijks: als Carmen even weg is, valt Jessie van de trap, en iemand zegt gezien te hebben dat ze geduwd is. Ze belandt in het ziekenhuis, maar nauwelijks vierentwintig uur later is ze verdwenen. Carmen heeft het gedroomd: Er zat een zak om haar hoofd, waar een gaatje in zat dat net groot genoeg was om niet in het duister te zitten. 


Het zal niet bij deze droom blijven. Steeds vaker en steeds duidelijker voelt ze de onmacht van haar zus en haar angst. Doordat zij en Jessie tweelingzielen hebben, kijkt Carmen als het ware door de ogen van haar zus, maar ze ziet net niet genoeg om te weten waar ze haar moeten zoeken. Carmen studeert en woont bij haar vrienden Chris en Tahnee. Zij helpen haar zoveel als ze kunnen, maar Chris moet voor een stage naar Amerika en Tahnee heeft een net nieuwe relatie. Om haar ouders te steunen gaat Carmen weer bij hen thuis wonen. 


Ook al was snel duidelijk dat de ontvoerders de verkeerde zus te pakken hadden, Jessie wordt niet vrij gelaten. Carmen krijgt briefjes. Dreigend, raadselachtig, en met beloftes dat ze haar zus terug zal zien als ze doet wat haar opgedragen wordt. Het lijkt de bedoeling dat ze haar zus zoekt, en ze doet haar best. Ze moet het ook wel zelf doen, want haar verhaal dat zij ervaringen deelt met haar zus, wordt door de politie en ook door haar ouders niet geloofd. Helaas zijn de aanwijzingen op de briefjes vaak onduidelijk, en hetgeen ze meekrijgt in dromen en visioenen, maakt haar ook niet veel wijzer.
Wie is de ontvoerder? En waarom moest zij ontvoerd worden?
Zal ze haar zus op tijd terugvinden?

Chinouk Thijssen is bij haar doelgroep bekend als vlogger. Ze plaatst twee keer per week een video op haar populaire BookTube-kanaal. Een video over boeken met als doel jongeren aan het lezen te krijgen en degene die al lezen nog enthousiaster te maken. Natuurlijk moest er ook van eigen hand een boek komen voor deze doelgroep, en haar eerste Young Adultthriller toont aan dat ze ook in de praktijk kan brengen wat zij predikt. Zij voelt heel goed aan wat jongeren spannend vinden, haar schrijfstijl sluit daar helemaal bij aan: een spannend avontuur met een paranormaal tintje, daar smullen ze van. Je wordt meteen het verhaal in getrokken, en je blijft tot het einde toe nieuwsgierig naar het waarom van de ontvoering. Bovendien weet Chinouk Thijssen dat ze haar lezers niet hoeft te ontzien! Niet dat het verhaal constant doorspekt is met gruwelijke details, maar als dat nodig is, schuwt ze die realiteit niet. Zo blijft het verhaal geloofwaardig, tot de verrassende ontknoping waaraan zij gelukkig geen zoetsappige draai gegeven heeft.


Chinouk Thijssen is auteur maar werkt ook als freelance tekstredacteur voor verschillende uitgeverijen en geeft online cursussen teksten corrigeren. Ook spreekt ze op scholen en in boekhandels en schrijft ze columns voor Zakenmeisje.nl. Als auteur heeft ze inmiddels meerdere boeken op haar naam staan.
Mooie cover ook.


ISBN 9789044830910 | Hardcover | 197 pagina's | Clavis | april 2018

© Marjo, 1 mei 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Lees meer...

Pagina 1 van 2

<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>