jeugd 10-12 jaar

Blauwe matrozen


Ergens op Vuureiland woont Anna. Zij is de dochter van een wetenschapper, die steeds weer vertrekt naar Antarctica, om daar onderzoek te doen.
"Papa vertrekt altijd, dus vanavond is het niet anders." constateert ze nuchter, maar er klinkt ook iets tragisch in door. Want wat heeft ze nu aan een vader, die er nooit is?
Haar oudere broer krijgt steeds meer een eigen leven en heeft geen interesse in zijn zusje. Het kind lijkt aan zichzelf overgelaten. Ze is op een leeftijd dat er dingen uit de wereld om haar heen beginnen door te dringen, zonder dat ze precies begrijpt wat er aan de hand is. En ze is te jong in de ogen van die omgeving, dus er wordt haar niets uitgelegd. Rond dit laatste vertrek van haar vader voelt ze spanningen. Haar moeder huilde, en haar vader schreef aan haar moeder een brief. Dat vindt ze zo vreemd, hij kon toch vertellen wat hij kwijt wil?- dat ze de brief stiekem leest. En dat brengt haar nog verder in verwarring..is deze expeditie anders dan de anderen die voorbij zijn?
Ze wordt een beetje bang, en als haar broer geen antwoord heeft, en haar moeder boos op haar is omdat ze te laat thuis komt, besluit ze in het geheim met een schip mee te varen. Naar Antarctica, om haar vader te zoeken. Dat er nog een verstekeling blijkt te zijn, verrast haar, maar is ook haar geluk, want Victor is niet alleen prettig gezelschap tijdens dit toch wel angstige avontuur, zonder hem zou ze misschien wel doodgegaan zijn.. Eind goed, al goed, het is tenslotte een kinderboek.


Mijn bescheiden mening:
Ik vind de taal vrij simpel eigenlijk als je dat vergelijkt met andere boeken voor kinderen van die leeftijd. Blijkt maar weer hoe moeilijk het is om te bepalen voor welke leeftijd een boek geschreven is. Zou ik niet weten dat het voor 10 tot 12 jaar bedoeld is, dan zou ik het voor kinderen van een jaar of 8 al goed bevonden hebben. Ook de inhoud van het verhaal maakt mijn afweging niet anders.
Het is een leuk avontuur, dat kinderen wel aan zal spreken, en nog een beetje informatief is voor het kind dat er interesse in heeft. Er staat dan ook nog wat informatie na het verhaal. Maar de teneur is toch het verlangen van een kind naar een 'gewone' vader, en de onverwachte vriendschap tussen lotgenoten.
Aardig, maar niet bijzonder, vind ik.

ISBN: 978 90 448 0796 7 Hardcover, Aantal blz.: 86, uitgeverij Clavis i.s.m. de International Polar Foundation, september 2007 leeftijd 10-12 jaar


© Marjo, februari 2008