Boekenarchief M

Bastiaan Mellink

De grens voorbij
Bastiaan Mellink


Bagrat is Georgiër, maar voelt zich 100% Nederlands. Toen zijn Nederlandse pleegouders naar Canada vertrokken om daar een veebedrijf op te starten, kon hij niet mee. Ze hebben geprobeerd hem te helpen om een verblijfsvergunning te krijgen, maar het is niet gelukt. Nu is hij achttien en hij moet terug. Nou ja, terug…hij kent Georgië helemaal niet! Naar wat, naar wie moet hij terug?
Maar de zaak is zo klaar als een klontje. Voor de immigratiedienst dan, niet voor Bagrat. En hij zal ze eens wakker schudden!


Bij de uitvoer van zijn plan, dat lang onduidelijk blijft, krijgt hij hulp van zijn vriend Lambert. Deze zoon van een molenaar moet als invalide door het leven nadat hij van een brug is gesprongen en verkeerd terecht kwam. Hij redt zich wel in zijn rolstoel, maar natuurlijk zitten er bij hem ook frustraties. Geen werkgever wil hem aannemen en hij wil graag een relatie met Lisette. Maar wil zij hem wel? Een invalide?


Het plan van de twee vrienden groeit hen boven het hoofd. Ze hebben hulp nodig. En die komt in de persoon van de Pool Mikolaj.
Bagrat en Lambert hebben aanvankelijk niet in de gaten dat de Pool zo zijn eigen ideeën heeft. En als Lambert het niet meer vertrouwt, is Bagrat al te ver in zijn waan dat dit het enige redmiddel is en hij luistert niet naar zijn vriend.
Als de Grote Dag nadert, loopt alles danig uit de hand…


‘Toch krijg ik de kriebels van Mikolaj,’ zegt Lambert.
‘Begin je nou weer? Zet je vooroordelen aan de kant en probeer je eens neutraal tegen hem op te stellen.’
‘Dat is gemakkelijk gezegd dan gedaan,’ bromt Lambert. ‘Mikolaj heeft een rare blik in zijn ogen, ik kan hem niet peilen. Iemand waarvan je weet dat je uit zijn buurt moet blijven.’


Er zijn drie perspectieven, waarbij voor de lezer iets meer duidelijk wordt al blijft het verhaal nogal afstandelijk, we weten bijvoorbeeld dat Mikolaj aan een manifest werkt, dat hij er vreemde ideeën op na houdt. Maar het enige aanknopingspunt is de vergelijking met Breivik (de Noor die bloedige aanslagen pleegde en ook een manifest schreef). Wat hij precies denkt, wat hij wil, dat wordt niet verteld.
Dan weten we van Bagrat iets meer. Althans zijn motief. In zijn verhaal wordt langzaam duidelijk hoe hij steeds minder helder kan denken.


Natuurlijk moet ook niet alles uitgelegd worden, dat bederft de spanning. Maar als lezer zit je nu wel met de vraag of dit nu drie gekken zijn? Het zou allemaal kunnen, wat er gebeurt, maar hm, het onwaarschijnlijkheidsgehalte is vrij hoog. 
Er had wel iets meer psychologische diepgang in mogen zitten, zeker als je leest dat Bastiaan Mellink werkt in de gezondheids- en verslavingszorg, waar hij mensen met complexe problematiek begeleidt.
En het is jammer van de spelfouten…

Auteur Bastiaan Mellink (1982) is opgegroeid in Overijssel en studeerde Creatieve Therapie in Utrecht. Hij volgde schrijfcursussen aan de Vrije Universiteit om zijn schrijven naar een hoger niveau te tillen. 'De grens voorbij' is zijn debuutroman.


ISBN 9789491773815 | Paperback | 148 pagina's | Uitgeverij Palmslag | mei 2018

© Marjo, 27 juli 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER