Non-fictie jeugd

Dolfijnen
Barbara van Rheenen


Een boek uit de willewete serie. Deze serie bestaat uit informatieve prentenboeken die een antwoord geven op de vragen van jonge kinderen. In dit mooie deel  lezen we alles over dolfijnen.


Dankzij heel duidelijk getekende illustraties kun je de verschillen zien tussen de diverse soorten dolfijnen. Zoals de tuimelaar die er uitziet zoals Flipper, een dolfijn uit een erg populaire televisieserie uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Hij is lang, slank en grijs met een vriendelijke 'lachende' snuit. De hectordolfijn is zwart/wit en lijkt eerder een dikke grote vis dan een dolfijn.  Toch is ook deze 'kleine' dolfijn nog 1,2 - 1,5 meter.  De franciscana ziet er weer heel anders uit met zijn kleine lichtbruine lijf en lange snavellachtige bek. Ik wist niet eens dat er zoveel verschillende dolfijnen zijn!
Je ziet deze mooie dieren afgebeeld op een wereldbol dus je ziet gelijk in welk gebied van de wereld ze leven.


Daarna wordt er van alles over de dolfijnen verteld; hoe ze leven, wat ze lekker vinden om te eten, hoe de kleine dolfijntjes op de wereld komen en hoe deze daarna verzorgd worden, (kleine dolfijntjes moeten ook heel veel leren net als kinderen), hoe ze jagen, spelen etc.
Ook wordt duidelijk uitgelegd hoe de dolfijnen met hun oren kunnen 'kijken' en waarom ze soms last van de mensen hebben.

Het hele boek is geweldig interessant en vlot en speels om te zien en te lezen. De gekleurde afbeeldingen lichten de uitleg uitstekend toe. Doorheen het boek staan ook nog allemaal weetjes over dolfijnen en in het midden van het boek zit een mooie uitklappagina waarop allerlei dieren te zien zijn die ook in en bij de zee leven zoals de aalscholver of de zeeanemoon.
Erg leuk is het steeds terugkerende meisjesfiguurtje in de afbeeldingen, ze zwemt mee, of zorgt voor een klein dolfijntje of speelt met de dolfijnen.
Aan het eind van het boek staat als extraatje ook nog hoe je een zeeaquarium kunt maken én een miniquiz met vragen waarvan je de antwoorden op kunt zoeken in het boek, of misschien kun je, als je goed gelezen hebt, ze gelijk al beantwoorden!
Opnieuw een fantastisch deel uit deze serie.


ISBN 9789044820164 Hardcover, 32 pagina's Uitgeverij Clavis mei 2013
In samenwerking met natuurhistorisch museum Naturalis. Voorlezen vanaf 5 jaar, zelf lezen vanaf ca 7 jaar

© Dettie, 12 augustus 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER