Annel de Noré

Lambarosa
Annel de Noré


‘Lambarosa is dat deel van ons leven, waar we noch als individu, noch als groep of als mensheid invloed op uit kunnen oefenen, of in ieder geval nauwelijks. Ziekte, dood, natuurrampen. En alles waar we als enkeling niet schuldig of verantwoordelijk voor zijn, maar wat ons in kwade zin kan beïnvloeden. In een getto geboren worden, verslaafde ouders, oorlogen. Zelfs een karakter dat je in problemen brengt, krijg je buiten jouw schuld om op je bord. Soms een pakket vol negatieve invloeden. Omdat we daar geen vat op hebben, schrijven we dat toe aan een oppermacht.’


Aan het woord is Marion, een van de personages uit het eerste deel. In dat verhaal proberen zes overlevers van een vliegtuigramp de weg terug te vinden naar de bewoonde wereld. Naar redding. Het is een verhaal vol dramatiek  waarin Lambarosa zich volop uitleeft. Hoofdpersonage is Ramon, een zeventienjarige jongen, die er later veel moeite mee zal hebben zijn leven weer op de rails te krijgen.


In het tweede verhaal is een man die zonder naam blijft zijn vrouw ontrouw. Hij brengt meer en meer tijd door met een callgirl, maar zijn vrouw is niet gek en confronteert hem met de feiten.
Is deze man Ramon? We weten het niet.


Deel drie volgt. Een man, werkzaam in een nachtclub ergens in Frankrijk, weet eigenlijk niet wie hij is. Hij lijdt een geheugenverlies. In zijn bezit heeft hij een laptop en een usb-stick met verhalen er op. De verhalen die wij zojuist gelezen hebben dus. Maar de man, Luuk, heeft geen idee of hij zelf de auteur is van de verhalen. Zijn ze fictief? Is het waargebeurd? Zit hier een verklaring voor zijn verleden?
Luuk heeft diverse relaties met vrouwen, maar niets is blijvend. Als ook zijn baan niet blijvend is, besluit hij iets te gaan doen met de verhalen. Hij verdient de kost met vertaalwerk terwijl hij een uitgever probeert te vinden.


‘Herinneringen zijn die zeldzame verdwaasde vogels uit een vlucht van miljarden die bij ons in de buurt blijven fladderen, terwijl de andere steeds verder uit het zicht verdwijnen en ten slotte eeuwig onder de horizon van ons bewustzijn overwinteren.
Dat we allemaal ontzettend veel vergeten, besef ik omdat ik allerlei mensen heb aangehoord. Men heeft mij de ongelooflijkste geschiedenissen toevertrouwd. Telkens wanneer ik doorvroeg, raakten de vertellers in de war over tijden en plaatsen, maar vooral over gevoelens. Zaken die van levensbelang leken, zijn in de loop der jaren uit hun geheugen weggevaagd. Voornamelijk, zoals ik achteraf concludeerde, omdat de gevoelens behorend bij bepaalde voorvallen, niet in overeenstemming zijn met hun nieuwe levensfase.’


Waarheid en fictie, samenvallend in ons geheugen. We weten allemaal wel dat een en hetzelfde verhaal, verteld door de verschillende personages, kan overkomen als een heel ander verhaal.


Maar als je niet weet of wat je denkt dat de waarheid is ook werkelijk de enige waarheid is, hoe kun je dan bepalen wie jij bent als mens? In hoeverre is je achtergrond van belang? Je kunt niet zonder een veilige basis, dat is wel duidelijk, maar je moet ook kunnen loslaten.
Wat in dit boek verteld wordt: is er verband tussen de vertelsels? Is het waarheid? Of fictie?


Wat begint als een spannende avonturenroman vol dramatiek verloopt tenslotte tot een bijna filosofische ideeënroman, waar je als lezer zomaar niet mee afgerekend hebt. Het aantal pagina’s had denk ik toch wel minder gekund, met wat meer strepen door de seksueel getinte passages bijvoorbeeld.


Annel de Noré, pseudoniem van Netty Simons, is een Surinaams schrijver. Zij behoort tot de nieuwe generatie vrouwelijke schrijvers uit Suriname. Haar debuutroman De bruine zeemeermin uit 2000 werd 'het beste Caribische debuut sinds Bea Vianen en Astrid H. Roemer' genoemd. Verder publiceerde zij bij Uitgeverij In de Knipscheer de verhalenbundel Het kind met de grijze ogen, de roman Stem uit duizenden en de verhalenbundel Vers vlees oud bloed, waarmee ze genomineerd werd voor de Halewijnprijs 2017.


ISBN 9789062655571  | paperback | 550 pagina's | Uitgeverij in de Knipscheer | augustus 2019

© Marjo, 29 december 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER