Anne Jacobs

Het weesmeisje
Anne Jacobs


Augsburg 1913
Al vanaf de eerste dag dat het weesmeisje Marie zich aanmeldt als keukenmeid bij het landhuis van de familie Melzer weet je dat zij anders dan de rest is. Marie is niet onderdanig, ze weet wat ze wil maar kent ook haar plek.


Die eerste dag ontmoet ze voor de deur ook het grootste deel van het gezin Melzer bestaande uit moeder, de adelijke Alicia Von Maydorn, de textielfabrikant Johann Melzer en hun kinderen Paul, Elisabeth (Lise) en de jongste, de achttienjarige Katharina (Kitty). De kinderen zijn erg verschillend van aard.


Paul is een opgewekte jongen die studeert in München, zijn studentenleven bevalt hem wel. Elisabeth is een rustig, standvastig meisje, iets gezet, niet heel aantrekkelijk. Kitty daarentegen is beeldschoon, betoverend zelfs, en wisselt per uur van stemming. Dit jaar zal ze debuteren tijdens het balseizoen.Gezien haar uiterlijk vreest Lise dat Kitty's schoonheid haar kansen teniet zal doen. Het jaloerse angeltje begint te prikken... Maar Kitty zal iedereen nog versteld doen staan!


Paul merkt de knappe nieuwkomer onder het personeel onmiddellijk op en voelt zich gelijk zeer tot haar aangetrokken, maar hij niet alleen. Ook de creatieve Kitty is onder de indruk van de schoonheid van Marie en vraagt of zij model wil zijn voor haar schetsen en tekeningen. Daardoor ontdekt ze dat Marie ook kunstzinnig is en eveneens prachtig kan tekenen en ontwerpen. Kitty wil Marie steeds in haar buurt hebben en beschouwt haar al snel als vriendin.
Vader Johann Melzer ziet deze ontwikkelingen tussen Marie en Kitty met lede ogen aan. Er is in het verleden iets gebeurd met de ouders van Marie waarvan hij niet wil dat het ontdekt wordt. Maar Marie is snel van begrip en vermoed iets waardoor ze zelf op onderzoek uit gaat.


Ondertussen is Marie ook bezig haar draai te vinden in de onderste regionen van het landhuis. Ze kan goed opschieten met al het overige personeel, op één vrouw na, die erg op haar eigenbelang uit is en ook voor de nodige problemen zorgt. Maar als ze door Kitty tot haar kamenierster benoemd wordt, zet dat kwaad bloed bij enkele leden van het personeel.
Bovendien voelt Marie de blikken van Paul Melzer steeds op haar rusten en hij is haar zeer sympathiek, maar ze weet dat er niets goeds uit voort kan komen dus probeert ze de wijste te zijn. Ze weet dan nog niet van hoeveel invloed ze zal zijn op Pauls beslissingen voor zijn toekomst en eveneens is ze onwetend over het feit dat haar verblijf in het landhuis grote gevolgen voor de hele familie Melzer zal hebben...


Ziehier de ingrediënten van het verhaal. Eigenlijk weet je al vanaf het begin waar het uiteindelijk toe zal leiden, alleen niet hoe. Er zijn veel turbulente verwikkelingen zowel bij het bedienend personeel als in het gezin Melzer. Het is goed dat als rode draad het geheim van Johann Melzer door het verhaal loopt anders werd het wel heel erg romannetjesachtig. Kitty zorgt ook voor de nodige reuring in het verhaal maar verder is het een beetje braaf en voorspelbaar verhaal. Zelfs de onmiskenbare aantrekkingskracht tussen Marie en Paul is niet écht spannend. Er had veel meer in kunnen zitten. De personages hadden beter uitgediept kunnen worden.
Af en toe is het woordgebruik ook niet echt passend voor de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. Of dat aan de vertaling ligt of de schrijfster is natuurlijk niet te zeggen.


Downton Abbey in Augsburg lezen we op de cover. Dat is wel te hoog gegrepen, dit boek mist de verfijning en uitgesproken karakters die de mensen in Downtown Abby wel hebben. Kortom, deze roman leest lekker weg maar laat geen blijvende indruk achter.


ISBN 9789401610117 | Paperback | 511 pagina's | Uitgeverij Xander | januari 2018
Vertaald door Sylvia Wevers

© Dettie, 22 februari 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER