Aimée de Jongh

De terugkeer van de wespendief
Aimée de Jongh


Een graphic novel.
Op de eerste pagina’s zien we een paar mooie natuurtekeningen, en gezien de titel: gaat het over de vogel?
Niet dus. Natuurlijk heeft die er wel mee te maken, maar dat is meer symbolisch.


De hoofdpersoon is Simon Antonisse. Een boekhandelaar wiens winkel niet goed loopt. Zijn vrouw wil dat hij ergens ja tegen zegt, maar hij weigert.


‘Verdomme Laura, waarom luister je niet naar me?’


Gaandeweg ontdekken we dat Simon de boekhandel heeft overgenomen van zijn vader. Een familiebedrijf. En dat terwijl hij eigenlijk ornitholoog wilde worden. Maar hij vond dat hij het zijn vader moest beloven. Nu heeft hij zelfs al heel lang niet meer aan vogelspotten gedaan.
De voorraad boeken staat in een huisje in het bos. Simon gaat er regelmatig dozen boeken halen. En dan ziet hij onderweg een vreselijk ongeluk gebeuren. Niet alleen is hij er ondersteboven van omdat hij er getuige van was, het herinnert hem ook aan een voorval uit zijn jeugd.
Dit allemaal samen, het breekt hem op.


Op een dag staat er een jongedame voor zijn neus, die hem hulp vraagt: ze wil graag magisch-realistische boeken voor een werkstuk. Hij als boekhandelaar kan haar vast wel helpen? De gesprekken met het meisje werken helend, maar er moeten nog steeds beslissingen genomen worden. Als het meisje net zo onverwacht verdwenen is als ze gekomen is, gaat Simon zich het een en ander afvragen.


Het is een prachtig verhaal, ook als er geen tekeningen in het boek hadden gestaan. Maar die tekeningen vertellen wel een deel van het verhaal: de emoties zijn getekend, dat hoeft niet verteld te worden.


De terugkeer van de wespendief werd in vijf talen uitgegeven en won de prestigieuze Prix Saint-Michel voor de beste Nederlandstalige strip van 2014. The Guardian noemde het boek een van de beste beeldromans van 2016. In 2017 verscheen tevens een verfilming in opdracht van de AVROTROS, geregisseerd door Stanley Kolk.  Aimée de Jongh maakt ook de strip "Snippers" in de Metro.


ISBN 9789492117656 | hardcover | 168 pagina's | Uitgeverij MMIT Publishing | april 2017

© Marjo, 9 juni 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER