Boekenarchief R-S

A. de Saint-Exupéry

http://www.antoinedesaintexupery.com

 

De kleine prins


Eindelijk gelezen, dit boekje dat voor iedereen een must is. En de dikte kan je niet tegenhouden, het boek is net zo klein als de prins is, en tegelijk net zo groot...


Het verhaal van een vliegenier die een noodlanding in een woestijn heeft moeten maken. Op een dag staat er een klein mannetje voor zijn neus, die vertelt dat hij van een andere planeet komt. En hij vertelt over zijn avonturen, over zijn bezoekjes aan nog meer planeten en de rare volwassenen die hij daar ontmoet: Ieder maakt zichzelf belachelijk.
De Koning die wil heersen en bevelen, maar toch wel zo uitgekookt is dat hij zijn bevelen op het juiste moment doet, namelijk als het toch al gaat gebeuren.
De IJdeltuit die graag aanbeden wil worden, maar door wie? Hij is alleen.
De Dronkenlap die drinkt om te vergeten dat hij zich schaamt voor het feit dat hij drinkt.
De Zakenman die alleen maar tijd heeft om te tellen en zijn gezondheid verwaarloost.
De Lantaarnopsteker die 's nachts de lamp aan moet steken en hem 's morgens weer moet doven. Maar de planeet begon steeds sneller te draaien en nu ontsteekt en dooft hij iedere minuut, en krijgt hij geen rust meer.
De Geograaf die al zijn tijd besteedt aan het maken van kaarten, maar nooit zijn bureau verlaat om op ontdekking te gaan.
Maar het mooiste verhaal vind ik dat van de vos, die tam gemaakt wil worden, "Als je me tam maakt, zullen we elkaar nodig hebben. Dan ben je voor mij enig op de wereld en ben ik voor jou enig op de wereld."

Paperback | 95 Pagina's | Donker | 2005 ISBN: 9061005434
Vertaald door H. de Beaufort-Van Hamel.

© Marjo, juni 2006

Reageren? Klik hier!