Boekenarchief M

altDe wrake Gods
Titus Müller


In 1755 heeft een enorme aardbeving Lissabon verwoest. De aardbeving werd gevolgd door een tsunami en waar geen water kwam, brandde alles volledig af. Lissabon was tot dan toe een van de grote steden van Europa, beroemd om de handel met de koloniën, maar de stad speelde na deze ramp nauwelijks meer een rol. Vanuit de rest van de wereld kwam een stroom van goederen op gang om de getroffenen te helpen (ook toen gebeurde dat!).
Enkele eeuwen eerder was het katholieke geloof bedreigd door de opmars van de Lutheranen, die steeds meer terrein wonnen. De paus omarmde de orde van de Jezuïeten, een lekenorde die van zijn leden onvoorwaardelijke gehoorzaamheid aan de paus eiste. Zelf nadenken hoefde niet meer. Deze orde sloeg vooral aan bij de elite, omdat ze voorstander waren van een goede ontwikkeling. Scholing dus, hetgeen vrijwel alleen betaalbaar was voor de gegoede lui.  Portugal was een van de landen waar de orde groot werd.


In deze setting situeert Titus Müller zijn roman. De Jezuïeten roepen dat de aardbeving de wraak van God is. Als de bevolking bang is, en zich wendt tot de geestelijkheid, zal de Orde daar wel bij varen.
Maar het is ook de tijd van de opkomst van de wetenschap. De Verlichting had als gevolg dat er ook mensen waren die er van overtuigd waren dat er een andere oorzaak aan ten grondslag lag. Het moest wel een natuurverschijnsel zijn, een ramp die zonder aanzien des persoons iedereen trof die toevallig in de buurt was. Waarom immers zou de hand van God ook onschuldigen straffen?
Antero Moreira de Mendonça is de wetenschapper die recht tegenover de machtige Jezuïet Malagrida staat; Malagrida die hem notabene opgeleid heeft en hem als zijn opvolger zag.
Hij is echter een stap te ver gegaan in de uitvoering van zijn ideeën en Antero zal alles doen om zijn theorie te bewijzen. Hij wil ook alles doen voor zijn dochtertje dat hij - nu zijn vrouw gestorven is - in de hoede van een machtig koopman heeft ondergebracht. Hij bezoekt haar zoveel mogelijk en heeft zo de dochter des huizes ontmoet. Leonor heeft echter een eigen agenda. Maar ze heeft ook een tweelingzus, Dalila, die op haar beurt verliefd is op Antero.
Het is een verhaal dat vooral gaat om historische feiten. Door deze te omkleden met een romantisch verhaal weet Müller de aandacht vast te houden. Zijn boek vertelt over een roerige periode, over de strijd tussen wetenschap en godsdienst, zonder ook maar ergens duf of saai te worden.
Als toegift wordt er nog wat meer verteld over de achtergronden, en is er een lijst met de uitspraak van Portugese woorden.
Erg boeiend verhaal, een must voor de liefhebber van historische romans!


ISBN 9789026128493 | paperback | 368 pagina's | Fontein | maart 2012

© Marjo, 21 september 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER