Non-fictie

Kate en Giancarlo Caldesi

http://caldesi.com

 

Salades
120 x inspiratie uit de hele wereld
Kate en Giancarlo Caldesi


Salades, je kunt me er voor wakker maken! Of het nu groente- fruit- of vleessalades zijn, het is allemaal even smakelijk. Dus toen ik dit boek zag móest ik dat natuurlijk lezen en kijken welke salades Kate en Giancarlo Caldesi voor ons op tafel zetten.

De liefde voor salades was vooral Giancarlo niet aangeboren. Hij was een pastamens maar nadat een glutenintollerantie én diabetes bij hem werd vastgesteld moest het roer wel om. Toen ook zoon Giorgo glutenvrij moest eten brak voor het gezin het saladetijdperk aan. En als je alle twee docent op je eigen kookschool bent én uitbater bent van je eigen restaurants dan worden dat niet de meest gewone salades.

Je zou dus bijna zeggen 'elk nadeel heeft zijn voordeel' want het echtpaar reisde om hun saladekennis op te doen naar Zuidoost-Azie, Marokko, Italië en de Verenigde Staten. Ze werkten verder met thuiskoks en chefkoks uit landen verspreid liggend over de hele wereld. Ze ontdekten veel voor hen onbekende ingrediënten en leerden ze te begrijpen en te gebruiken. Deze hele recepten zoektocht resulteerde uiteindelijk in dit fraaie saladekookboek.

Kate en Giancarlo tonen ons wat nodig is voor een goede salade en welke ingrediënten ze o.a. gebruiken (Geen ijsberg- of friséesla en ook diverse vormen van suiker en fructose worden zoveel mogelijk gemeden) en hoe je verse kruiden het best kunt bewaren en behandelen,  oen de schrijvers ook uit de doeken maar eveneens het hoe en waarom van noten - ze adviseren o.a. om de noten eerst te weken in zout water - . Kortom, alles wat nodig is om de perfecte salade te maken geven ze aan ons door.

Een salade valt of staat vaak door de dressing en natuurlijk melden Kate en Giancarlo de recepten voor dressings, variërend van een Japanse Ponzusaus, Koreaanse sesam-yoghurtsaus tot honing-mosterddressing, mayonaise en klassieke vinaigrettes in allerlei variaties. Daarna volgen de recepten die opgedeeld zijn in zeven hoofdthema's.


Het eerste thema is Wakker worden. Voor mij, die 's ochtends nauwelijks iets door haar keel krijgt doet het vreemd aan om de dag te beginnen met een salade van gerookte witte vis of een sugarsnapsalade met doperwtenpannenkoekjes met pepermakreel hoewel de salade van saffraanperzikken & munt met bananenpannenkoekjes & citroen-crème fraîche mogelijk wat makkelijker in de ochtend door mijn keel zal glijden. Maar wie zegt dat ik dit 's ochtends moet eten? In de middag of avond lijkt me dit ook erg smakelijk.

En dan volgt het thema 'Belangrijke zaken eerst'. - Ik neem aan dat hiermee salades als voorgerechten bedoeld worden. -
Op de pagina's die volgen is goed te merken dat het echtpaar de wereld afgereisd heeft om recepten te verzamelen. De recepten zijn namelijk enorm gevarieerd en als je de tijd en gelegenheid zou hebben, zou je ze allemaal wel willen maken. Koreaanse grapefruitsalade met aardbeien klinkt mij tenminste als muziek in de oren evenals salade van vijgen, nectarine, burrata & prosciutto met honingdressing. Of wat te denken van Witlofsalade met piquillopeper & Chorizo?

'Salades van de boerderij' vormen het volgende thema. In deze salades wordt regelmatig gebruik gemaakt van kippenvlees, eend en rundvlees - variërend van entrecote voor de regenboogsalade met Koreaans rundvlees tot draadjesvlees voor de mexicaanse rundvleessalade -

Het thema 'Salades uit de zee'spreekt voor zich. Sardines, zalm, garnalen, wakame (zeewier), tonijn, krab, zeebaars enz. vormen de basis voor de meest waanzinnig lekkere salades. Tot mijn grote verrassing zijn er ook een prachtige foto's vol Indiaase, Mexicaanse of Vietnamese salades, die je als een 'rijsttafel' kunt presenteren. Maar de Indiase bloemsalade met Zahda's tandoorizalm & garnalen is toch veruit het meest oogstrelend. Het is bijna een stilleven wat ons getoond wordt.

In 'Salades uit de tuin', komt de eigen kweek aan bod. Bietjes, prachtige courgettebloemen, flespompoen, boerenkool, broccoli, sperziebonen waar een salade met amandel-gemberboter van gemaakt wordt, tomaten, venkel enz, maar ook uitheemse ingrediënten vormen de basis voor de salades.'Salades als bijgerecht', zoals vaak in de Nederlandse keuken gedaan wordt, komen ook aan bod. We zien een prachtig bord groenten à la grecque, fattousch (Libanese salade), pronkbonen met tomaat, maissalade met avocado & chili-limoendressing, salade van patatas bravas, (aardappels met pittige saus) Kimchi (Koreaans gerecht van o.a. Chinese kool), komkommersalade enz. enz. teveel om allemaal op te noemen.

En natuurlijk eindigt het boek met... Lekker zoet. Altijd mijn favoriete gedeelte en ook deze keer stelt het niet teleur.

In dit boek hebben Kate en Giancarlo de plezierige gewoonte om bij elk recept een kleine toelichting te geven, de ene keer vertellen ze over de herkomst van het gerecht de andere keer waar we op moeten letten bij de aankoop van de groenten of bij welke gelegenheid ze het gerecht gebruikt hebben. Die persoonlijke benadering geeft een kookboek voor mij altijd iets extra's, ik kan dat tenminste erg waarderen. 

Ook prettig van dit boek is, dat je het jezelf zo moeilijk of makkelijk kunt maken als je zelf wilt. Alle salades zijn goed te maken, de beschrijvingen zijn helder, de ene salade is eenvoudiger dan de andere maar de ingrediënten zijn niet te extreem. Je hoeft bijvoorbeeld geen urenlange zoektochten te houden om iets te bemachtigen want de meeste supermarkten verkopen de ingrediënten wel. Veel recepten hebben een oosters tintje, maar een beetje liefhebber van koken zal de meeste kruiden voor deze salades wel in huis hebben. Ook in deze 'oosterse' recepten blijven de ingrediënten binnen de perken.

Gezien mijn grote liefde voor salades heb ik het sterke vermoeden dat dit boek enorm veel gebruikt gaat worden. Het zal een ontdekkingstocht worden dankzij alle mogelijkheden en variaties die dit boek ons biedt. Het is zo'n kookboek dat al snel onmisbaar zal blijken. Petje af voor de makers.

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789059567252 | Paperback | 208 pagina's | Fontaine uitgevers | februari 2017
Afmeting: 16x261x200 mm | vertaald door Hennie Franssen-Seebregts

© Dettie, 19 april 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER