Non-fictie jeugd

Kaatje Vermeire

https://www.kaatjevermeire.be

 

In de tuin van Monet
Kaatje Vermeire


Van 12 oktober 2019 tot en met 2 februari 2020 was de tentoonstelling Monet tuinen van verbeelding te zien in het Kunstmuseum in Den Haag. Ter gelegenheid van de tentoonstelling is een catalogus in het Nederlands en Engels verschenen maar ook dit prachtige kinderkunstboek. Opnieuw een mooie pareltje aan de reeks kinderkunstboeken die uitgeverij Leopold in samenwerking met het Kunstmuseum Den Haag uitgegeven heeft.
Het mooie van deze boeken is dat je naast het levensverhaal van de kunstenaar ook zijn werk verbeeld ziet door de schrijver en illustrator van het boek, in dit geval Kaatje Vermeire.


Al gelijk bij het openslaan van het boek, op de schutbladen, zie je de kenmerkende prachtige kleuren en vormen die Monet gebruikte. Vervolgens beginnen we na de titelpagina aan het echte verhaal te beginnen met een heel jonge Monet die aan het strand is en alle prachtige kleuren van de zee in zich opneemt. Bij het zien van dit alles weet hij het zeker, hij zal schilder worden om al die kleuren te vangen met zijn verf.


En zo gebeurt het ook, maar Monet kan niet schilderen zoals ze op de academie willen dat hij doet, dus ontwikkelt hij een heel mooie eigen stijl, waarin vooral de natuur, de bloemen, helemaal tot leven komen. Op de afbeeldingen zien we ook intense, bijna glinsterende, je tegemoet schitterende kleuren. Monet is inmiddels getrouwd met Camille, die o.a. zijn inspiratiebron is. Als zij overlijdt is alles een tijdje grauw en grijs, maar na het kopen van zijn huis in Giverny, met zijn nieuwe vrouw Alice, waar hij een prachtige tuin aanlegt beginnen de kleuren terug te keren...


Toch ontbreekt er iets.
Ik denk aan toen,
aan die dagen aan zee.
Toen de zee baadde in het licht van de zon.
Toen duizenden lichtvlekken dansten en
schitterden in de golven
ik vraag me af,
kan een tuin in water bloeien?


En dat kan! Zo ontstaat de prachtige tuin met waterlelies die Monet steeds op een andere manier weergegeven heeft, wel honderd keer en meer. Waterlelies die wij in dit boek ook kunnen bewonderen dankzij de illustraties à la Monet van Kaatje Vermeire. Monet moest ze voor zijn gevoel wel steeds opnieuw schilderen want elke keer waren ze anders, zag hij ze in een ander licht, in een ander bloeistadium. Zelfs toen Monet niet zo goed meer kon zien, bleven zijn schilderijen, zijn waterlelies, die bijzondere schittering houden.


Opnieuw is het een enorm mooi boek geworden, zoals we inmiddels gewend zijn van de boeken uit deze serie. Kaatje Vermeire heeft een kunststukje afgeleverd waarin ze de sfeer van het werk en leven van Monet fantastisch heeft weten weer te geven. Chapeau!


Bekijk ook de film over de tuinen, het huis en het werk van Monet.


Jet van Overeem, conservator en hoofd educatie van het museum, reisde met Vermeire naar Giverny om inspiratie op te doen. Ze prijst het werk van Vermeire: ‘Het werk van Monet is prachtig, maar je kunt je er ook vreselijk aan vertillen. Je hebt een illustrator nodig die Monet aankan.’
Kaatje Vermeire is daar met vlag en wimpel in geslaagd. Ze heeft de geëtste figuur van de kunstenaar geplaatst in geschilderde weergaven van zijn doeken en zijn leefomgeving en dat levert kunstwerkjes op, die ook prachtig zijn buiten de context van het boek.


ISBN 978902587221 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Leopold/Kunstmuseum Den Haag | oktober 2019
Vanaf 4 jaar

© Dettie, 28 februari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER