Non-fictie jeugd

Joke van Leeuwen

Nu is later vroeger
Joke van Leeuwen


‘De toekomst is er niet. Zodra die er is, is het geen toekomst meer, maar heden’


Een hele moeilijke vraag: wat is tijd nu precies? Iedere seconde, zelfs iedere yoctoseconde - wat dat nu weer is... straks meer - gebeurt er wat hier boven staat: de toekomst wordt heden en vrijwel onmiddellijk al verleden. Het is niet te vatten.
Joke van Leeuwen doet dan ook geen moeite dit uit te leggen. Ze vertelt over Augustinus, een bisschop die zeventien eeuwen geleden leefde. Hij zei: ‘Als iemand me vraagt wat tijd is, weet ik het, maar als ik het wil uitleggen weet ik het niet.’


Ze vertelt hoe er in de loop van de eeuwen met het idee tijd is omgegaan, over de verschillende manieren om tijd te meten en over de afspraken die tenslotte gemaakt werden om eenheid te verkrijgen over de hele wereld.
Want tijd is belangrijk. Denk maar aan een theatershow: Erg storend als je te laat binnenkomt! En een bus of trein wacht niet op jou. Of als je te laat op school komt, oeps, dat wordt nablijven!


Maar als je wilt weten wat tijd nu eigenlijk is, dan kun je zoveel boeken lezen als je wil, je zult het nooit helemaal precies weten. Net zo min als al die geleerden, die zich het hoofd er over braken en boeken vol schreven. Maar dat betekent niet dat je het dan maar moet laten zitten. Er valt heel wat over te vertellen. Joke van Leeuwen doet dat, op een prettige en duidelijke manier. Met grappige tekeningetjes en strips.
Zo kom je te weten wat tijdzones zijn. En, o ja, die yoctoseconden.


‘De seconden kunnen verdeeld worden in milliseconden, en milliseconden in microseconden, en microseconden in nanoseconden, en nanoseconden in picoseconden, en picoseconden in femtoseconden, en femtoseconden in attoseconden, en attoseconden in zeptoseconden, en zeptoseconden in (hè,hè!) yoctoseconden.’


Van Leeuwen besteedt een heel kort hoofdstukje aan belangrijke vrouwen, maar over het algemeen zijn het geleerde mannen die aan bod komen. Gaileo Galilei, Eise Eisinga, Einstein onder andere. Je leest over zomer- en wintertijd, over de manier waarop tijd gemeten werd – via zonnewijzers naar de modernste kwartshorloges. Over hoe we tellen in tientallen, maar de tijd meten in graden, over hoe je zelfs een kaarsklok kunt maken. Over tijdcapsules en de verschillende vormen van geheugen.


‘Dat een voetbal nodig is om te voetballen, onthoud je in een semantisch geheugen. Dat je een week geleden een doelpunt maakte, onthoud je in een episodisch geheugen.’


En dan heb je nog het procedurele geheugen, waarmee je de meeste automatische dingen onthoudt. Bijvoorbeeld hoe je loopt.

Heel veel  informatie waar je iets aan hebt, en heel veel dingen die gewoon leuk zijn om te weten. Het boek leest als een trein. Of die op tijd rijdt? Eh...


Joke van Leeuwen (Den Haag (1952) schrijft romans, poëzie en kinderboeken, ze tekent en treedt op. Haar werk is veelvuldig vertaald en bekroond.

ISBN 9789021414300 | Hardcover | 128 pagina's | Uitgeverij Querido | juni 2018
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 19 september 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER