Hilde Cuppens

http://www.tantehilde.be

 

De poppen van Tantehilde
Hilde Cuppens


In dit boek staan allerlei poppen van stof om zelf te maken, waarbij uitgegaan wordt van een aantal basispatronen.
De poppen zijn ongeveer 40 cm groot en de omtrek van het buikje is 25 cm.
Natuurlijk wordt gestart met het beschrijven van de naaibenodigdheden waarbij goed en duidelijk wordt uitgelegd waarom je die nodig hebt en hoe je ze moet gebruiken. Grappig is dat de Vlaamse Tantehilde bepaalde materialen een andere naam geeft dan wij in Nederland gewend zijn. Klittenband wordt in dit boek velcro genoemd en knoopsgatgaren wordt cordonnetgaren genoemd.
Alle patronen in dit boek zijn op ware grootte gedrukt, en staan op het bijgevoegde patronenblad. Wil je een kleinere of grotere pop dan kun je de patronen middels een kopieerapparaat vergroten of verkleinen. Je kunt kiezen uit 2 verschillende armen (met duim of zonder duim), 2 verschillende beentjes, 2 verschillende lijfjes en 2 verschillende kapsels (jongetje en meisje). Het hoofd is voor alle poppen hetzelfde. De kapsels zijn van stof maar kunnen natuurlijk ook van breiwol gemaakt worden.
Nadat alle losse onderdelen zoals armen benen etc. gemaakt zijn, wordt de pop in elkaar gezet. Hoe dit moet wordt ook met duidelijke tekst en foto's of tekeningen getoond evenals de steken die gebruikt worden ter versiering van de poppen.
De gezichten worden pas op het allerlaatste gemaakt omdat je dan weet welke uitdrukking je de pop mee wilt geven.


De kleren van de pop zijn een van de leukste onderdelen om te maken.  In het boek zie je hoe je deze op een heel simpele manier kunt maken met zelfklevend klittenband als sluiting of meer gedetailleerd te werk kunt gaan door knoopjes aan te brengen of versieringen op de kleding aan te brengen.
De pop wordt als eerste voorzien van ondergoed zoals een onderlijfje (hemdje) en onderbroekje wat je alleen al door de stofkeuze heel deftig of nonchalant kunt maken. 
Dan volgt de bovenkleding voor meisjes zoals kleed (jurk) met stolpplooi, zomerkleed (zomerjurk), overgooier. overslagrok. Ook voor deze kledingstukken maakt het enorm veel uit welke stof er gebruikt wordt. Met stevige wollen stof wordt het een stoere overgooier en met dun bloemetjesstof maak je er een schattige zomerse overgooier van.  De jongens krijgen stevige lange broeken aan of een koele korte broek met bretels.
De winterkleren worden gelukkig niet vergeten dus de warme winterjas met capuchon en de leuke gilet kun je ook v. Erg leuk zijn de broekkousen die gemaakt worden van... oude kousen! De schoenen vormen het sluitstuk en worden in allerlei variëteiten getoond.


Het poppenpatroon kan ook gebruikt worden om een lieve babypop te maken, met luier, mutsje en een kruippakje. Als de pop moe van het spelen is kun je hem of haar in een zelfgemaakte warme slaapzak te slapen leggen.
Achterin het boek staan nog een aantal extra dingetjes zoals een kapstok (kleerhangertje), bloemen voor in het poppenhaar, een haarband etc en natuurlijk kun je zelf ook een heleboel extra's bedenken voor de poppen, zoals een brilletje, oorbellen, hoeden etc.

Een prettig boek, vooral door de uitstekende uitleg en duidelijke afbeeldingen.

ISBN 9789002252235 paperback met flappen en patroonblad 160 pagina's Standaard Uitgeverij oktober 2012

© Dettie, 15 oktober 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER