Dettie schreef:Misschien heel flauw maar hoe wordt in dit boek dan gedacht over dieren die andere dieren eten? Leeuwen, tijgers, adelaars, kikkers die vliegen eten etc.
Zijn zij ook net zo vreselijk als de mens? Of mag dat omdat het hun instinct is. Mensen zijn in feite ook gewoon zoogdieren.
In dit boek wordt er niet echt ingegaan op die vraag. In het boek dat ik zelf heb geschreven, Het Dierendebacle (
http://stijnbruers.wordpress.com/2010/0 ... endebacle/), wordt dat wel zeer uitvoerig besproken. Enkele puntjes:
-enkel mentaal gezonde volwassen mensen hebben een rationeel denkvermogen en een kennis van ethiek, waardoor ze een morele verantwoordelijkheid dragen en aansprakelijkheid hebben. In die zin zijn jij en ik niet "gewoon zoogdieren".
-in tegenstelling tot leeuwen hebben mensen zoals u en ik geen vlees nodig om gezond te leven. Wat wij met dieren in de veeteelt doen, is louter omwille van ons genot.
-Hoe denken wij over diersoorten die kannibalistisch gedrag vertonen? Mogen wij dan ook kannibaal worden?
-Moeten we dan ook onze dierenwelzijnswetten afschaffen, omdat leeuwen geen dierenwelzijnswetten hebben en omdat we niet aan leeuwen kunnen vragen dat ze die ook moeten invoeren?
zijn niet gewoon
-de mens is ook het enige zoogdier dat kaas eet en dat dieren kweekt...
Er zijn dus veel vragen en bedenkingen, en als men er goed over nadenkt, dan is de enige logisch consistente conclusie dat we niet onze vleesconsumptie kunnen rechtvaardigen door te verwijzen naar leeuwen. In feite heb ik nog geen enkele zinnie rechtvaardiging voor het eten van vlees gezien, en al wel verschillende rechtvaardigingen voor het niet eten van vlees.
Om het slachten van dieren te vergelijken met de holocaust gaat mij te ver maar ook nu heb ik het boek niet gelezen en weet niet hoe dit beschreven staat in het boek.
In dat boek wordt verwezen naar heel veel parallellen tussen de intensieve veeteelt en de holocaust. Vooral dan op psychologisch vlak: de rationalisaties die mensen gebruiken om veeteelt of holocaust te rechtvaardigen. Dus dat is een discussie die los staat van het gedrag van leeuwen enzo. Want wij mensen hebben het emotioneel erg moeilijk om andere voelende wezens (mensen en dieren) te doden, dus daarom dat we een heel resem van psychologische mechanismen in het werk zetten om ons geweten te sussen, schuldgevoelens te verdringen, cognitieve dissonanties te verzachten, empathie af te blokken,... Dat zien we niet bij leeuwen. Die hebben geen ideologie zoals mensen wel nazisme of carnisme als ideologie kunnen hebben om holocaust en veeteelt te rechtvaardigen. Ik denk hier aan taalgebruik, stereotyperingen,... Denk eraan: voor een nazi was het niet simpel om honderden mensen te doden, en voor een slachter is het niet simpel om honderden dieren te doden. Heel veel slachters lijden bv. aan een Perpetration Induced Traumatic Stress Syndrome. De nazi's haalden inspiratie voor de uitroeiingskampen bij de slachthuizen van chicago: ritmische, afstandelijke, machinale processen moeten ervoor zorgen dat de nazi of slachter geen empathie voelt met het slachtoffer. Soms kan het proces 'mislopen', en dan ontfermt bv een slachter zich over een lam, of kan een nazi niet meer verder werken. Er is een reden waarom joden naakt en vuil moesten zijn om ze te kunnen doden. Het gaat dus over onze diep menselijke gevoelens van empathie e.d.
Naast die gemeenschappelijke psychologische mechanismes gaat het boek ook heel diep in op de gemeenschappelijke historische wortels van slavernij, veeteelt, industriele veeteelt en holocaust.
En tot slot haalt het boek veel joodse dierenactivisten aan. Erg aangrijpend.
En ja, het moet gezegd: voor een vleeseter die tegen de holocaust is, komt dit boek hard aan. Ik denk dat jij en ik niet kunnen begrijpen hoe dat Duitse intellectuelen na de oorlog zeiden dat ze het niet geweten hebben. Dat hebben ze echt zo gezegd, zelfs professoren, terwijl ze toch verondersteld werden de Neuremberg wetten te kennen, dat het toch wel raar is dat er ineens veel mensen rondliepen met een ster op hun jas, en dat die mensen daarna allemaal verdwenen, dat ze toch moeten gemerkt hebben dat hun joodse buren wel erg lang op reis bleven,... En toch hebben ze gezegd "wir haben es nicht gewusst". Welnu, dat is een psychologisch fenomeen van "ontkenning", en dat zien we ook heel duidelijk bij de vleeseters.