Thema oktober 2018 - Een SIERAAD in de boekenkast

Elke maand een nieuw thema vertaald in boeken
Dettie
Site Admin
Berichten: 44606
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Re: Thema oktober 2018 - Een SIERAAD in de boekenkast

Berichtdoor Dettie » 10 Okt 2018, 10:14

De felomstreden kroon
Tom Lanoye



Koning Edward II plaatst zijn minnaar, de gehate en volkse Gaveston, naast zich op de troon en bombardeert hem tot machtigste man van het rijk. Zodoende ontketent hij aan zijn hof en binnen zijn familie een bloedige en nietsontziende ratrace naar de kroon en naar het herstel van de aloude tradities.

Opnieuw schreef meesterbewerker Lanoye een radicaal eigen en tragikomische versie van een bekende klassieker, zoals hij dat eerder al deed met onder andere Ten oorlog, Koningin Lear of Mamma Medea. Dit keer waagt hij zich aan het allereerste koningsdrama uit de geschiedenis, Edward II, geschreven door de beruchte voorganger en geniale rivaal van Shakespeare - zonder Christopher Marlowe geen 'Grote Bard'!

Tom Lanoye (1958) staat bekend als auteur van bestsellers als Sprakeloos, Gelukkige slaven en Kartonnen dozen. Hij is vertaald in meer dan vijftien talen, er zijn stukken van hem gespeeld in twintig landen, zes van zijn romans werden verfilmd. In 2014 ontving hij voor zijn oeuvre de Constantijn Huygensprijs.


Recensie

De eerste voorstellingen van dit stuk (in België en Nederland in oktober 2017), gespeeld door leden van Theater Zuidpool, hebben in beide landen zeer lovende kritieken gekregen. De kwaliteit en snedigheid van de teksten, de sobere vormgeving, het ingehouden spel en de daardoor zo goed zichtbare onderhuidse spanningen worden allemaal zeer positief beoordeeld. De mooi uitgegeven bewerking van het allereerste koningsdrama uit de geschiedenis is ook een feest om te lezen. Hoe weinig voorstelbaar dit eigenlijk is, blijkt uit het nawoord van de auteur. Hij schetst daarin een kleurig beeld van de oorspronkelijke toneelschrijver, een tijdgenoot van Shakespeare, en ook het leven in Engeland en Londen ten tijde van de eerste opvoeringen. De werkelijke geschiedenis, de heersende moraal van die tijd en een stuk met 38 personages lijken niet bepaald goede uitgangspunten voor een zinderend toneelstuk. Maar dat heeft Tom Lanoye er wel van gemaakt. Zonder afbreuk te willen doen aan het talent en de visie van Christopher Marlowe, heeft Lanoye 8 acht personages (met dubbelrollen) extra betekenis en kracht gegeven. Lanoye, die zowel romans als toneelstukken schrijft, kreeg in 2014 de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre.
F. van Soelen


ISBN 9789044635522| Paperback | 96 pagina's | Prometheus | september 2017

Dettie
Site Admin
Berichten: 44606
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Re: Thema oktober 2018 - Een SIERAAD in de boekenkast

Berichtdoor Dettie » 10 Okt 2018, 10:16

Citaat van de dag

He wears a short Italian hooded cloak,
Larded with pearl; and in his Tuscan cap
A jewel of more value than the crown.

Fragment uit Edward II
Christopher Marlowe

Dettie
Site Admin
Berichten: 44606
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Re: Thema oktober 2018 - Een SIERAAD in de boekenkast

Berichtdoor Dettie » 11 Okt 2018, 11:12

Halssnoer en Kalebas
Robert van Gulik


Robert van Gulik baseerde zijn beroemde personage rechter Tie op de historische magistraat Di Renjie, die in de T'ang-dynastie van het oude China leefde (630-700 na Chr.). Als magistraat was hij niet alleen rechter, maar tegelijkertijd ook stadsbestuurder en hoofd van de politie. In deze positie loste hij als meester-detective een aantal ingewikkelde moordzaken op scherpzinnige wijze op.

Als rechter Tie afreist naar Rivierstad wordt hij bij aankomst in de stad geconfronteerd met de weerzinwekkende moord op de kassier van herberg De Visarend. Staat deze in verband met de geheimzinnige diefstal van het parelsnoer van de Derde Prinses? Of staat er meer op het spel dan een simpele diefstal? Een duivels geraffineerd complot van geheime organisaties spint zich als een web rond de Derde Prinses, die als weerloos slachtoffer gevangen zit tussen de duistere praktijken van haar hofhouding...


Recensie
Robert van Gulik (1910-1967) verwierf wereldfaam met zijn Rechter Tie-detectiveserie, waarin de hoofdpersoon is gebaseerd op een magistraat die leefde tijdens de Chinese T’ang-dynastie in de zevende eeuw. Tie loste door goed denkwerk ingewikkelde misdaden op.

In dit deel ontrafelt rechter Tie op doorreis twee met elkaar verweven moorden en een diefstal, gepleegd in keizerlijke hofkringen. Behalve het goed gecomponeerde, vlot vertelde misdaadverhaal maakt de bijzondere verteltrant en de beschrijving van omstandigheden, personen en filosofie dit verhaal interessant. Met een inleiding van Thomas van Gulik, zoon van de auteur, een overzicht van de personages, enkele zwart-wit illustraties en een nawoord van de auteur.

http://www.rechtertie.nl


ISBN 9789049930387 | Paperback | 156 pagina's | Pantheon | september 2015

Dettie
Site Admin
Berichten: 44606
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Re: Thema oktober 2018 - Een SIERAAD in de boekenkast

Berichtdoor Dettie » 11 Okt 2018, 11:12

Citaat van de dag

Zij droeg veel gouden armbanden en hals­snoeren, en een zeer dun zwart gazen gewaad, waar de mollige, weeke dijen en boovenarmen roze doorheen scheemerden. Het gezicht was pafferig-bleek, met breeden mond en dikke lippen, en het korte krulhaar scheen van pomade te blinken.Dit alles deed aan een vrouwtje denken, maar toch was 't geen vrouw.

fragment uit Sirius & Siderius
Frederik van Eeden

Dettie
Site Admin
Berichten: 44606
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Re: Thema oktober 2018 - Een SIERAAD in de boekenkast

Berichtdoor Dettie » 12 Okt 2018, 12:43

Een bundel haarspelden
Sofi Oksanen


In het boek `Een bundel haarspelden' van de Finse internationaal bestsellerauteur Sofi Oksanen trouwt de Estse Katariina in de jaren zeventig met een Fin. Het is een moeizaam huwelijk, want Finnen kijken neer op Esten. Over de grens zijn de vrouwen al snel hoeren, van wie ze rijkelijk gebruik kunnen maken. Dit beeld maakt Katariina s leven er niet makkelijker op en ze leert haar dochter Anna de kunst van het zwijgen, vooral over haar identiteit. Anna groeit op in moeilijke tijden en worstelt daarnaast met boulimia. Samen met haar moeder reist ze regelmatig naar Estland, met koffers en tassen vol kleren en hulpgoederen. Tientallen jaren later ervaart Anna dat er in twee generaties nog maar weinig veranderd is.

Sofi Oksanen groeide op in Finland als dochter van een Estse moeder. Haar roman `Zuivering' werd in veertig talen uitgebracht en is verfilmd. `Als de duiven verdwijnen' verscheen in Finland in een eerste oplage van 100.000 exemplaren en stond maandenlang op de bestsellerlijsten.

Recensie
Anna woont in Finland en haar Estische moeder is tijdens de Sovjettijd met een Fin getrouwd en geëmigreerd. De dagelijkse ellende en hypocrisie van het communistische systeem in Estland wordt gedetailleerd beschreven, evenals de effecten ervan op het persoonlijk leven van o.a. Anna, die haar Estische wortels moet verdoezelen en daarmee een deel van zichzelf, wat tot ernstige eetstoornissen (boulimia) leidt en wantrouwen tegenover haar medemens.
De communistische terreur in Estland tijdens en na de Tweede Wereldoorlog, getoond via de lotgevallen van Anna's familie, geeft het verhaal historisch perspectief. Dit was het debuut van de Finse schrijfster Oksanen, zelf half Estisch, van wie twee latere romans in het Nederlands vertaald zijn ('Zuivering' en 'Als de duiven verdwijnen'). Een wat al te uitgesponnen roman met een thematiek die sterk verwant is aan haar andere romans. Voor literatuurlezers, geïnteresseerden in Estland en de praktijk van het reële communisme. Kleine druk.

ISBN 9789041423115 | Paperback | 444 pagina's | Ambo Anthos | oktober 2014

Dettie
Site Admin
Berichten: 44606
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Re: Thema oktober 2018 - Een SIERAAD in de boekenkast

Berichtdoor Dettie » 12 Okt 2018, 12:43

Citaat van de dag

Een haarspeld is een hulpmiddel waarmee het haar kan worden opgestoken. Het is doorgaans gemaakt van metaal, waardoor het veerkrachtig is, waardoor een pluk haar er stevig tussen kan worden geklemd. Uit de geschiedenis blijkt dat de oude Egyptenaren en Romeinen al zulke haarspelden gebruikten.

Een haarspeld hoeft niet altijd vormgegeven te zijn als een speld. Een haarspeld heeft geen scherpe punt, maar bevat meestal een bolletje van bijvoorbeeld hars of kunststof, om de hoofdhuid niet te beschadigen. Een haarspeld kan onopvallend zijn, en alleen dienen om het haar vast te maken. Andere haarspelden hebben een opvallende vormgeving, om juist wel op te vallen. Deze kunnen gezien worden als een haarsieraad.

Zilver, koper, messing, ivoor, hout en been zijn gebruikelijk materiaal voor antieke haarspelden.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Haarspeld

Dettie
Site Admin
Berichten: 44606
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Re: Thema oktober 2018 - Een SIERAAD in de boekenkast

Berichtdoor Dettie » 13 Okt 2018, 10:24

De bodypiercinggids
complete gids met traditionele en eigentijdse piercings
Russ Thorne


Dit boek geeft een uitgebreid beeld van de raadselachtige wereld van de bodypiercings. Alle aspecten van piercings komen uitvoerig aan bod, van de keuze voor een studio en de sieraden tot de do´s-and-don´ts. Naast piercings behandelt het ook extremere vormen van bodymodification, zoals het inbrengen van inplantaten, brandmerken en scarificatie. Met de inspirerende verhalen van insiders en belangrijke adviezen van ervaren piercers is dit de enige echte bodypiercinggids.
Met informatie over sieraden, extreme bodymodifications, verzorging, het zetten van piercings, genezingstabellen, oorreconstructies, terminologie, geschiedenis en symboliek


Recensie

Gids over de geschiedenis, cultuur, technieken en toepassingen van bodypiercings.
Begonnen wordt met een beknopte cultuurgeschiedenis: zo had Otzi de ijsmummie (daterend uit 3300 v. Chr.), gevonden in een gletsjer in de Alpen, al piercings in zijn oren. Met aandacht voor je motieven om er een te nemen, de risico's, de instrumenten die ervoor gebruikt worden, de piercing zelf, de verzorging, en uitleg over de verschillende soorten piercings (oor, mond, gezicht, tepel, borst/rug, hand, vrouwelijke en mannelijke genitalien).
In 'Bodymodifications' staan beschrijvingen van de meer extreme vormen zoals het stretchen van piercings in oren en lippen, implantaten, scarificatie (het aanbrengen van patronen op het lichaam door het branden en snijden van de huid) en het splijten van de tong.
Verder nog wat informatie over playpiercings (tijdelijke piercings, vaak gebruikt voor films en fotoshoots) en mengvormen van piercings, tatoeages en modifications. Vlotte en kleurrijke vormgeving met korte teksten, veel kleurenfoto's en tekeningen, weetjes en citaten. Tot slot tabellen met de genezingstijden voor de verschillende soorten piercings, raadgevingen, een woordenlijst, register en een fotoverantwoording.
Een uitgave met spiraalband dat zeker jongeren vanaf ca. 14 jaar zal aanspreken.


ISBN 9789089980885 | Hardcover | 224 pagina's | Libero | februari 2011

Dettie
Site Admin
Berichten: 44606
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Re: Thema oktober 2018 - Een SIERAAD in de boekenkast

Berichtdoor Dettie » 13 Okt 2018, 10:24

Citaat van de dag

Wat is het verschil tussen een oorbel en een piercing?
Het belangrijkste verschil tussen oorbellen en piercings is dat oorbellen een dunner staafje hebben dan piercings. Je kunt er wel voor kiezen om een dunner staafje in je gepiercte gaatje te doen, maar dit gaatje zal na verloop van tijd wat kleiner worden en dan is het lastig om er nog een echte piercing in te doen. Van een piercing naar een oorbel gaat dus wel, maar van een oorbel weer terug naar een piercing bijna niet.

Bron: https://elinerosina.com/blog/oorbel-pie ... -verschil/

Dettie
Site Admin
Berichten: 44606
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Re: Thema oktober 2018 - Een SIERAAD in de boekenkast

Berichtdoor Dettie » 14 Okt 2018, 10:08

De zegelring
Willem Frederik Hermans


Het menselijk lot lijkt bestuurd te worden door een onbegrijpelijke macht, een soort stille kracht: de ring. Drie generaties van het geslacht Fraeylema zijn ervan in de ban. ontmaskering van de verworden adel.


Recensie
Een met het noodlot beladen ring veroorzaakt de versnelde dood van personen die hem ten onrechte dragen. In deze glashelder vertelde novelle rondom dit aloude literaire motief treft de lezer bekende elementen uit de wereld van Hermans aan. Warme illusies worden op kille wijze door het onberedeneerbare noodlot geëlimineerd, het misverstand domineert en de wereld blijft onkenbaar. Het verhaal is wonderlijk compact verteld en frappeert door de lakonieke, wrange humor. De figuren die in deze kleine geschiedenis het mensdom vertegenwoordigen, leiden kleine, weinig verheffende bestaantjes, maar: kunnen zij er wat aan doen? Zeer onderhoudende novelle, die vooral door zijn helderheid en absurde humor een breed publiek zal aanspreken. Zeer duidelijke, forse druk.
(Biblion recensie, Drs. T. Zijlstra)


ISBN 9789023408925 | Hardcover | 72 pagina's | De Bezige Bij | mei 1999

Dettie
Site Admin
Berichten: 44606
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Re: Thema oktober 2018 - Een SIERAAD in de boekenkast

Berichtdoor Dettie » 14 Okt 2018, 10:08

Citaat van de dag

Hebzucht is wel verachtelijk, maar de resultaten ervan zijn benijdenswaardig: de hebzuchtige wordt rijk.

W.F. Hermans

Dettie
Site Admin
Berichten: 44606
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Re: Thema oktober 2018 - Een SIERAAD in de boekenkast

Berichtdoor Dettie » 15 Okt 2018, 10:38

Het mysterieuze horloge van Walker Dawn
Davide Morosinotto


We waren met z'n vieren vertrokken.
Te Trois de dappere, die alles uit het leven wilde halen.
Eddie de sjamaan, die de geheimen ervan wilde ontdekken.
Petit, die klein was, maar groot wanneer nodig.
En Julie de onkwetsbare, die gewoon gelukkig wilde zijn.


Te Trois, Eddie, Petit en Julie zijn totaal verschillend, maar ook de beste vrienden. Wat ze gemeenschappelijk hebben, is een catalogus van een postorderbedrijf, drie dollar om te besteden én heel veel zin om de wereld te ontdekken. Wanneer ze in plaats van de revolver die ze hebben besteld een oud, kapot horloge ontvangen, hoeven ze er geen twee keer over na te denken; ze gaan op weg naar Chicago om het te ruilen. Ze reizen met een goederentrein, en met een stoomboot over de Mississippi, krijgen te maken met een lijk in drijfzand, professionele oplichters en valsspelers, corrupte politieagenten, slechteriken die goed lijken en goede mensen die dat helemaal niet zijn... om nog maar te zwijgen van een onopgeloste misdaad en een heleboel geld!
leeftijd 10+



ISBN 9789059246003 | Hardcover | 416 pagina's | uitgeverij Fantoom | december 2018

Dettie
Site Admin
Berichten: 44606
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Re: Thema oktober 2018 - Een SIERAAD in de boekenkast

Berichtdoor Dettie » 15 Okt 2018, 10:39

Citaat van de dag

Ik was een kind
Ik kreeg een horloge
Maar ik kon niet klokkijken

Ik was een man
Ik keek op mijn horloge
En ik zag dat ik voort moest maken

Ik was een vrouw
Ik keek op mijn horloge
En ik zag dat ik achter liep

Ik was oud
Ik keek op mijn horloge
En ik zag dat het stilstond

Ik was god ik wist al lang hoe laat het was

Freek de Jonge,
Iets rijmt op niets, blz. 90,
De uren waarin niets gebeurt (fragm.))

Dettie
Site Admin
Berichten: 44606
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Re: Thema oktober 2018 - Een SIERAAD in de boekenkast

Berichtdoor Dettie » 16 Okt 2018, 11:59

Meisje met de parel
Tracy Chevalier


De zestienjarige Griet treedt als dienstmeisje in dienst bij de vermaarde schilder Johannes Vermeer. Het beeldschone, protestantse meisje weet al snel een plek te veroveren binnen de katholieke familie. De kunstenaar raakt in de loop der jaren steeds meer gecharmeerd van haar schoonheid, en besluit haar te schilderen. De groeiende intimiteit tussen hen veroorzaakt spanning en onrust in het geordende huishouden, tot ergernis van Vermeers eigenzinnige vrouw Catharina. Met een geweldig vermogen zich in te leven in het zeventiende-eeuwse Delft, vertelt Tracy Chevalier in Meisje met de parel het fictieve verhaal van een jonge vrouw die op de rand van haar volwassenheid een genie ontmoet.


Recensie
Nederland, de Gouden Eeuw: een verder onbekend meisje wordt geschilderd door Johannes Vermeer uit Delft, het meisje met de parel. Over Vermeer is heel weinig bekend en over zijn model helemaal niets; dus kan de Engelse schrijfster (1962) haar fantasie de vrije loop laten. Het meisje wordt bij haar een jonge dienstbode bij Vermeers grote gezin. Het verhaal wordt helemaal vanuit het meisje opgebouwd in de ik-vorm en geeft een boeiende kijk op het leven van die tijd, vooral in Delft en in het gezin Vermeer.
Een alleraardigst boek, uitstekend geschreven, steeds onderhoudend, en spannend in de verhouding tussen meester en dienstbode; bovendien geeft het een aardig beeld van de tijd zo rond 1665.
De vertaling is vlot leesbaar. Succesvol verfilmd (2003) door regisseur Peter Webber.



ISBN 9789022960387 | Hardcover | 248 pagina's | A.W. Bruna uitgevers | oktober 2015
Vertaald door Joyce Bruning

Dettie
Site Admin
Berichten: 44606
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Re: Thema oktober 2018 - Een SIERAAD in de boekenkast

Berichtdoor Dettie » 16 Okt 2018, 12:00

Citaat van de dag

Het leven geeft de gelegenheid parels te verzamelen en steentjes weg te werpen, of steentjes te verzamelen en parels weg te gooien.

I Khan

Dettie
Site Admin
Berichten: 44606
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Re: Thema oktober 2018 - Een SIERAAD in de boekenkast

Berichtdoor Dettie » 17 Okt 2018, 10:44

De ring van de duif
Ibn Hazm



In "De ring van de duif" wisselt Ibn Hazm (Córdoba, 994-1064) verhandelingen over de liefde af met vaak persoonlijke anekdotes en gedichten. In dertig hoofdstukken worden dertig momenten en figuren behandeld die in de liefde een rol spelen: de tekenen van de liefde, de liefde op het eerste gezicht, het maken van amoureuze toespelingen, de briefwisseling tussen geliefden, de behulpzame vriend, de lasteraar, het verenigd zijn, trouw en ontrouw, scheiding en dood.
"De ring van de duif" is een fraaie getuigenis van de bloeitijd van de Moorse cultuur in Spanje. De lezer krijgt zo een beeld van leven en liefde in middeleeuws Andalusië dat opvallend fris en modern is, en bovenal herkenbaar.
Dr. Remke Kruk is emeritus hoogleraar Arabische taal en cultuur aan de Universiteit Leiden, dr. Jan Just Witkam is hoogleraar codicologie en paleografie van de islamitische wereld, eveneens in Leiden. Het essay dat deze vertaling besluit is van dr. Camilla Adang, die aan de Universiteit van Tel Aviv werkt.


Recensie
Ibn Hazm, afkomstig uit het Moorse Spanje, behoorde tot een strenge school die alleen de Koran en het voorbeeld van Mohammed erkende. Hij beperkte zich tot een letterlijke uitleg van de Koran. Hij was een onbuigzame man met een voorkeur voor feiten en een afkeer van speculatie.
De ring van de duif' is een jeugdwerk. De duif is in de Arabische liefdesliteratuur een bekend motief; het koeren vervult het hart met droefheid door de gedachten aan de geliefde die het oproept. De auteur was hevig verliefd op een slavin uit de huishouding van zijn vader. Toen zij stierf, was hij twintig en zij nog jonger. 'Na haar dood heb ik geen plezier meer in het leven gehad.'
In elk van de dertig hoofdstukken wordt een facet van de liefdesrelatie behandeld: wegkwijnen door liefdesverdriet, geroddel dat de relatie kapotmaakt, het verschijnen van de geliefde in een droom. Liefde op het eerste gezicht tegenover verliefd worden op de lange duur. Het maken van toespelingen, het geven van tekens met de ogen, de behulpzame vriend.
De tijd waarin hij leefde (elfde eeuw), zijn persoon en leven vol politieke verwikkelingen alsook dit werk zelf, worden zowel in de voortreffelijke inleiding als in het toegevoegde essay 'De havik en de duif' besproken. Met bibliografie en register. Verzorgde uitgave.
Prof.dr. A. Wessels

ISBN 9789054600558 | Hardcover | 320 pagina's | Bulaaq, Uitgeverij | mei 2008
Vertaald door Remke Kruk, J.J. Witkam

Dettie
Site Admin
Berichten: 44606
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Re: Thema oktober 2018 - Een SIERAAD in de boekenkast

Berichtdoor Dettie » 17 Okt 2018, 10:45

Citaat van de dag

Het leven geeft de gelegenheid parels te verzamelen en steentjes weg te werpen, of steentjes te verzamelen en parels weg te gooien.

I Khan

Dettie
Site Admin
Berichten: 44606
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Re: Thema oktober 2018 - Een SIERAAD in de boekenkast

Berichtdoor Dettie » 17 Okt 2018, 11:09

Frappant genoeg zijn er weinig citaten te vinden over sieraden. Wel over de symbolische betekenis maar niet over de voorwerpen zelf. had ik niet verwacht!

Dettie

Renate
Berichten: 5898
Lid geworden op: 22 Jun 2014, 15:29

Re: Thema oktober 2018 - Een SIERAAD in de boekenkast

Berichtdoor Renate » 17 Okt 2018, 11:47

Dettie schreef:De geluksarmband van Arthur Pepper
Pheadra Patrick


De negenzestigjarige Arthur Pepper leidt een eenvoudig leven. Hij staat iedere dag om halfacht op, net als toen zijn vrouw Miriam nog leefde. Dan kleedt hij zich aan en gaat naar zijn tuin. Maar op de dag dat Miriam een jaar dood is, verandert er iets. Tijdens het uitzoeken van haar spullen vindt Arthur een prachtige gouden bedelarmband die hij nog nooit gezien heeft.
Wat volgt is een onvergetelijk avontuur waarin Arthur van Londen naar Parijs gaat en zelfs helemaal naar India reist op zoek naar het verhaal achter iedere bedel - en op zoek naar het geheime leven van zijn vrouw voor ze elkaar ontmoetten.

Zo leert hij haar opnieuw kennen en ontdekt hij dat hoop en geluk te vinden zijn op de meest onverwachte plaatsen.




ISBN 9789024569144 | Paperback | 328 pagina's | Luijting Sijthof | april 2016

Die heb ik gisteren uit de bibliotheek gehaald.

Dettie
Site Admin
Berichten: 44606
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Re: Thema oktober 2018 - Een SIERAAD in de boekenkast

Berichtdoor Dettie » 17 Okt 2018, 14:01

O leuk renate! Ik vond het ook wel mooi klinken.

Dettie

Dettie
Site Admin
Berichten: 44606
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Re: Thema oktober 2018 - Een SIERAAD in de boekenkast

Berichtdoor Dettie » 18 Okt 2018, 15:18

De ring van de keizer
Caspar Visser 't Hooft



Alles vloeit weg. De herinnering is een zwemmen tegen de stroom in. En dan nog maar zien of je het haalt tot de bron. Marnix heeft een ingrijpende hartoperatie ondergaan. Tijdens de periode van herstel dringen zich beelden van vroegere zomervakanties, doorgebracht op een oud buiten in het Gelders rivierenland, aan hem op. Tijdens deze vakanties ging Marnix met twee leeftijdgenoten om: Irene, en haar broer Roman. Hoewel hij sindsdien alle contact met hen heeft verloren, beseft hij nu hoeveel ze voor hem betekenden. Marnix besluit naar hen op zoek te gaan. In dit zoeken zit meer dan nostalgie naar voorbije tijd. Gaandeweg komt Marnix tot het inzicht dat hij met één van beiden nog iets af te handelen heeft. Alleen dan kan hij verder. Het einde is verrassend en tegelijk open.
Wie alles wil zeggen doodt de verbeelding.


In deze novelle wordt de vraag naar de waarheid gesteld. Zijn alleen harde feiten waarheid, of wordt waarheid ook voortgebracht door wat 'maar' verhalen, of sprookjes, zijn? En zo ja, in welke zin?


Caspar Visser 't Hooft (1960) is de auteur van de romans 'Koningskinderen' (2010), 'Feniksbloem' (2012), ‘Waldenberg’(2014) en ‘Brandende kolen (2017). Een vijftigtal columns van zijn hand zijn in 2017 in bundelvorm verschenen onder de titel ‘Frankrijk in 50 fragmenten’. Caspar Visser 't Hooft woont in Frankrijk. Hij wisselt met plezier van gedachten over God en Frankrijk, over literatuur en van alles. Ook geeft hij graag het woord aan andere 'schrijvers in Frankrijk'.

ISBN 9789086840144 | Hardcover | 94 pagina's | IJzer | november 2007

Dettie
Site Admin
Berichten: 44606
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Re: Thema oktober 2018 - Een SIERAAD in de boekenkast

Berichtdoor Dettie » 18 Okt 2018, 15:19

Citaat van de dag

Op de vraag of een een vrouw haar verlovingsring terug moet geven na het verbreken van de verloving,
antwoordde Zsa Zsa Gabor: "Natuurlijk, dahlink, maar eerst haal je er alle diamanten uit...”

Zsa Zsa Gabor
Hongaars actrice, bekend om haar pittige uitspraken.

Marjo
Berichten: 26095
Lid geworden op: 16 Mei 2004, 21:01

Re: Thema oktober 2018 - Een SIERAAD in de boekenkast

Berichtdoor Marjo » 18 Okt 2018, 15:41

Iedereen wordt ouder, ook Caspar Visser 't Hooft. Hij is geboren in 1960. En wonen doet hij volgens mij ook niet meer in Versailles, maar in Arras.

Dettie
Site Admin
Berichten: 44606
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Re: Thema oktober 2018 - Een SIERAAD in de boekenkast

Berichtdoor Dettie » 19 Okt 2018, 10:42

Ik heb er een ander verhaaltje onder gezet Marjo, dank voor de melding!

Dettie

Dettie
Site Admin
Berichten: 44606
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Re: Thema oktober 2018 - Een SIERAAD in de boekenkast

Berichtdoor Dettie » 19 Okt 2018, 10:42

Het medaillon
Andrea Camilleri


Brigadier Antonio Brancato leidt de post van de Carabinieri in Belcolle, een afgelegen dorp in de heuvels van Sicilië. Een beminnelijke man, een rustig bestaan. Maar dan wordt de brigadier, op onderzoek buiten het dorp, door iemand onder schot genomen.
En van wie is de foto van die glimlachende man met dat snorretje? Geen eenvoudige zaak, maar de brigadier lost het op.


Recensie
Een eenzame, teruggetrokken weduwnaar in een bergdorpje op Sicilie ontdekt dat zijn echtgenote altijd een medaillon heeft gedragen met daarin een foto van een andere man. Hij verzoekt de commandant van de carabinieri een onderzoek in te stellen. Samen met een bevriende juwelier verzint deze een list om aan de kwellingen van de weduwnaar een einde te maken.
Een fijnzinnig speurdersverhaal met uitstekende karaktertekening van de diverse personages, met name van de humane brigadier. Eenvoudig plot en goede schildering van de besloten Siciliaanse dorpsgemeenschap. Een juweeltje. Achterin zijn bio- en bibliografische gegevens van de auteur opgenomen. Zwarte omslag met witte en gouden belettering en een kleine afbeelding van een brigadier voor een huis, normale druk.
(NBD|Biblion recensie, H.J.H. Hessels)


ISBN 9789076270401 | Paperback | 70 pagina's | Serena Libri | oktober 2007

Dettie
Site Admin
Berichten: 44606
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Re: Thema oktober 2018 - Een SIERAAD in de boekenkast

Berichtdoor Dettie » 19 Okt 2018, 10:43

Citaat van de dag

Nu ben ik een oude kerstboom, waarvan de wortels zijn gestorven. Ze komen gewoon mee en als de kleine naalden van me af vallen, vervang ik ze met medaillons.

Orson Welles
Amerikaans filmmaker 1915-1985


Terug naar “Thema's”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 11 gasten