Pagina 1 van 1

Jean Ure: 1999 (va 13 jaar)

Geplaatst: 09 Dec 2007, 22:19
door Marjo
Dit boek wilde ik al lang eens lezen, het is erg populair voor de Engelse lijst..
En het hapt makkelijk weg, al las ik het dan in de vertaling, ik kan me zo voorstellen dat het lezen in de oorspronkelijke taal erg meevalt.

1999


Fran zou met haar vriendin Harriet een paar weken de natuur in te trekken, met een groep anderen, om te ontdekken of ze ook zonder de geneugten van de moderne maatschappij kan. Maar Harriet breekt haar pols, en kan niet mee. Fran gaat alleen.
Als ze na vier weken weer in de bewoonde wereld komt, doet ze daar een schokkende ontdekking: Londen is afgesloten, lijkt helemaal niet meer bewoond, er is niemand te zien, weinig tot geen verkeer, en als ze thuis komt vindt ze haar ouders dood. Er is geen radio of televisie, de winkels zijn leeggeroofd, wat is er aan de hand?
Ze besluit naar Harriet te gaan. Gelukkig is die er nog, maar totaal ontredderd. Haar moeder is ook dood, er is sprake van een virus, vertelt ze. Maar Harriet is niet in staat om verstandig na te denken. Als ze na een tijdje nog een klasgenoot vinden en hij -Shahid- met Fran op zoek gaat naar een manier om te overleven, blijkt Harriet een blok aan hun been... en dan wordt Shahid ziek...

Dit boek is geschreven in 1989, en moet dus wel een voorloper zijn van de succesvolle serie die de Australische John Marsden in 1999 liet uitkomen, "morgen toen de oorlog begon".
Het verhaal is door Marsden in een andere setting meer uitgewerkt, waarbij de basis sterk lijkt op dat van Jean Ure.
Een futuristisch en hopelijk science fictionverhaal over hoe de wereld ten onder gaat, en de enkele overlevenden zich proberen te redden. Het is simpel gehouden, de kinderen komen alleen de problemen van de eerste dagen tegen.
Er zijn geen leidinggevende volwassenen, geen radio en televisie en ze moeten zelf hun kostje bijeen weten te scharrelen in een wereld die niet meer bevoorraad wordt.
Jean Ure laat Fran wel op overlevingskamp gaan, een prima basis zou je denken, voor wat haar later overkomt, maar ze doet er niets mee. Marsden doet dat dus beter, maar maakt er dan ook zeven delen van. Het is wel duidelijk aan welke ik de voorkeur geef..

Paperback | Facet Internationaal 1997 (in deze uitvoering) ISBN10: 9050162290 | ISBN13: 9789050162296 vertaald door Annemarie van Ewijck

Marjo

Geplaatst: 10 Dec 2007, 14:53
door Dettie
Bij Biblion lees ik:

De thematiek is vergelijkbaar met de in 1984 verschenen jeugdroman van Gudrun Pausewang 'De laatste kinderen' (a.i. 85-04-173-4/174-2). Bij haar betrof het een ramp met een atoombom, zodat de roman zich liet lezen als een maatschappelijke aanklacht. In '1999' vallen het jeugdig fatalisme en nihilisme op.

Dus nóg een vergelijkbaar boek, naast Marsden.

Geplaatst: 10 Dec 2007, 16:20
door Marjo
Zal ik eens onthouden..