Simon Barnes - De wereldgeschiedenis in 100 dieren 8+

Reacties op recensies van, door Leestafelleden gelezen, kinder- en jeugdboeken
Marjo
Berichten: 24259
Lid geworden op: 16 Mei 2004, 21:01

Simon Barnes - De wereldgeschiedenis in 100 dieren 8+

Berichtdoor Marjo » 28 Feb 2022, 22:04

Mooi vormgegeven informatief boek met inderdaad 100 dieren erin.

Bij wat naspeuringen kwam ik dit tegen: ik was heel verbaasd:
Ook in februari 2022 is verschenen: 'De geschiedenis van onze planeet aan de hand van 50 dieren die de wereld veranderden
Ontdek de meest indrukwekkende gebeurtenissen uit onze wereldgeschiedenis – van prehistorie tot nu – verteld aan de hand van 50 dieren uit alle uithoeken van het dierenrijk. In dit boek biedt historicus Jacob Field een fascinerende nieuwe kijk op de geschiedenis van onze planeet: van de dinosauriërs tot het eerste gekloonde zoogdier Dolly het schaap.
Field neemt je mee op een historische excursie langs een bonte verzameling bekende en minder bekende diersoorten van elk continent. Wist je bijvoorbeeld dat Rome ooit werd gered door een stel ganzen? En dat de kop thee van een mythische Chinese keizerin leidde tot de definitieve doorbraak van de zijderups? In deze wereldgeschiedenis toont Field de invloed van het dierenrijk op onze evolutie, economie, gezondheid, cultuur, religie en samenleving. En of het nu gaat om kolossale viervoeters of een piepklein insect: allemaal hadden ze een belangrijk aandeel in de geschiedenis van de wereld én de mens.
Jacob F. Field is historicus en auteur van verscheidene boeken waarin hij de wereldgeschiedenis vanuit een bijzonder perspectief bekijkt. Daarnaast werkte hij als onderzoeker aan Cambridge University en werd in 2019 uitgeroepen tot Fellow of the Royal Historical Society in het Verenigd Koninkrijk.'

Eigenaardig deze overeenkomsten. Maar: de informatie over de zijderups die hier in staat, staat dus niet in onderhavige boek. De dieren kunnen dezelfde zijn - ook niet allemaal natuurlijk - maar de informatie is anders. Toch typisch.

Lees meer: https://www.leestafel.info/non-fictie-jeugd

Dettie
Site Admin
Berichten: 41301
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Re: Simon Barnes - De wereldgeschiedenis in 100 dieren

Berichtdoor Dettie » 01 Mar 2022, 12:23

Ja maar als je bijvoorbeeld over mensen in Nederland zou schrijven dan zou je ook allerlei informatie hebben over hun gewoontes, kleding, eetpatroon etc. Toch zou de een misschien meer de hamburgercultuur vermelden en de ander het meer over de biologische eter hebben. Met andere woorden, de een heeft die invalshoek en de ander een ander uitgangspunt. Er zijn wel overeenkomsten maar toch worden er verschillende dingen gemeld.

Of de een heeft het over de ontstaansgeschiedenis, de ander over het latere ontwikkelen.


Dettie

Marjo
Berichten: 24259
Lid geworden op: 16 Mei 2004, 21:01

Re: Simon Barnes - De wereldgeschiedenis in 100 dieren

Berichtdoor Marjo » 01 Mar 2022, 19:29

Het ging mij meer om het feit dat er in dezelfde maand twee boeken verschijnen met een vergelijkbare titel.
Verder is er inderdaad wel degelijk verschil: de een voor kinderen, de ander voor volwassen, en de inhoud is ook anders.

Dettie
Site Admin
Berichten: 41301
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Re: Simon Barnes - De wereldgeschiedenis in 100 dieren 8+

Berichtdoor Dettie » 02 Mar 2022, 11:17

Oh, ik dacht dat het boek wat je hier vermeld ook voor kinderen was. Ik lette meer op jouw laatste twee zinnen onder de aangehaalde tekst en begreep eruit dat je het typisch vond dat het over dezelfde dieren ging maar dat de informatie over die dieren anders was.

Ja wel toevallig dat bijna gelijktijdig een dergelijk boek voor volwassenen verschijnt. Gelukkig bijten (om bij dieren te blijven haha) ze elkaar niet!

Dettie


Terug naar “Kinder- en jongerenboeken”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten