Thema november 2007 - eten en drinken
En u als gast aan 't stil festijn
Nederlandstalige gedichten over eten en drinken
Henk van Zuiden (samensteller)
Eten en drinken winnen aan smaak in goed gezelschap. In 'En u als gast aan 't stil festijn' heeft samensteller Henk van Zuiden bijna tachtig Nederlandstalige gedichten bijeengebracht, waarin op uiteenlopende wijze spijs en drank zijn verwerkt. Zo wordt de framboos opgehemeld, krijgt het dagelijks brood een eigen gezicht en kent de wijn een frisse doch wrange bijsmaak. De verzen in 'En u als gast aan 't stil festijn' appelleren aan de kunsten van de kok, de intimiteit van een diner voor twee en de weldaad van een machtig maal. En niet de eerste de beste dichters noden de lezer aan tafel: onder anderen Herman Pieter de Boer, Elly de Waard, Guido Gezelle en Ivo de Wijs serveren hun gast een bijzonder gerecht. Een slaatje in juli of een boterham met rinse stroop: telkens weer laten de gedichten de lezer het water in de mond lopen.
Paperback | Kwadraat Uitgevers Groep B.V. ISBN10: 9064812748 | ISBN13: 9789064812743
Nederlandstalige gedichten over eten en drinken
Henk van Zuiden (samensteller)
Eten en drinken winnen aan smaak in goed gezelschap. In 'En u als gast aan 't stil festijn' heeft samensteller Henk van Zuiden bijna tachtig Nederlandstalige gedichten bijeengebracht, waarin op uiteenlopende wijze spijs en drank zijn verwerkt. Zo wordt de framboos opgehemeld, krijgt het dagelijks brood een eigen gezicht en kent de wijn een frisse doch wrange bijsmaak. De verzen in 'En u als gast aan 't stil festijn' appelleren aan de kunsten van de kok, de intimiteit van een diner voor twee en de weldaad van een machtig maal. En niet de eerste de beste dichters noden de lezer aan tafel: onder anderen Herman Pieter de Boer, Elly de Waard, Guido Gezelle en Ivo de Wijs serveren hun gast een bijzonder gerecht. Een slaatje in juli of een boterham met rinse stroop: telkens weer laten de gedichten de lezer het water in de mond lopen.
Paperback | Kwadraat Uitgevers Groep B.V. ISBN10: 9064812748 | ISBN13: 9789064812743
-
- Berichten: 1445
- Lid geworden op: 27 Sep 2007, 16:07
- Locatie: Amersfoort
irene schreef:Rue Tatin, toevallig voor een prikje vrijdag op het Boekenfestijn gekocht.
Jammie, jammie, een heerlijk boek, mét overheerlijke recepten!
groetjes, irene
Ik ben jaloers!! Ik las zojuist op de site het stukje over dit boek en het water kwam me spontaan uit de mond lopen.... Ik ben gek op dit soort boeken; boeken en eten, perfectere combinatie kun je niet hebben volgens mij .
Rue Tartin
Susan Herrmann Loomis
In 1994 vestigde de Amerikaanse chef-kok en kookboekenschrijfster Susan Herrmann Loomis zich in Louviers, een van de schilderachtigste dorpjes van Normandië.
In Rue Tatin vertelt Loomis op levendige wijze over de wonderbaarlijke manier waarop ze met haar man het vervallen klooster restaureert waar zij van plan is haar kookschool te vestigen. Terwijl binnen de okergele en azuurblauwe tegels tevoorschijn komen, nemen de uitdagingen buiten het gebouw toe. Van krakers en een knorrige priester als buurman tot een hechte gemeenschap die niets moet hebben van buitenstaanders.
Loomis neemt de lezer mee naar een wereld waar de mensen eeuwenoude tradities koesteren en uitgebreid genieten van lang tafelen met overheerlijke gerechten en volle wijnen. Rue Tatin schetst een ontroerend beeld van de vriendschappen, het heerlijke eten en de eenvoudige geneugten van het dagelijks leven in dit prachtige stukje Frankrijk.
Chefkok Susan Herrmann Loomis lardeert haar verhaal met bijzondere streekrecepten, zoals appeltaart met tijm, eendenborst met cider, en in witte wijn- en mosterd gesmoorde kip.
Paperback | 272 Pagina's | Uitgeverij Sirene ISBN10: 9058313077 | ISBN13: 9789058313072
Susan Herrmann Loomis
In 1994 vestigde de Amerikaanse chef-kok en kookboekenschrijfster Susan Herrmann Loomis zich in Louviers, een van de schilderachtigste dorpjes van Normandië.
In Rue Tatin vertelt Loomis op levendige wijze over de wonderbaarlijke manier waarop ze met haar man het vervallen klooster restaureert waar zij van plan is haar kookschool te vestigen. Terwijl binnen de okergele en azuurblauwe tegels tevoorschijn komen, nemen de uitdagingen buiten het gebouw toe. Van krakers en een knorrige priester als buurman tot een hechte gemeenschap die niets moet hebben van buitenstaanders.
Loomis neemt de lezer mee naar een wereld waar de mensen eeuwenoude tradities koesteren en uitgebreid genieten van lang tafelen met overheerlijke gerechten en volle wijnen. Rue Tatin schetst een ontroerend beeld van de vriendschappen, het heerlijke eten en de eenvoudige geneugten van het dagelijks leven in dit prachtige stukje Frankrijk.
Chefkok Susan Herrmann Loomis lardeert haar verhaal met bijzondere streekrecepten, zoals appeltaart met tijm, eendenborst met cider, en in witte wijn- en mosterd gesmoorde kip.
Paperback | 272 Pagina's | Uitgeverij Sirene ISBN10: 9058313077 | ISBN13: 9789058313072
-
- Berichten: 1445
- Lid geworden op: 27 Sep 2007, 16:07
- Locatie: Amersfoort
Ik vind het heerlijk om kookboeken c.q. recepten te lezen. En romans met recepten is helemaal het summum! Dat begon met het boek van Johannes Mario Simmel: Het kan niet altijd kaviaar zijn. En daarna zijn er meerdere van dat soort boeken geweest.
Ik kan me echt daarmee echt lekker maken. Het gaat er niet zo zeer om de recepten zelf klaar te maken, maar de ideeën erachter. Leuk hoor!
Ik kan me echt daarmee echt lekker maken. Het gaat er niet zo zeer om de recepten zelf klaar te maken, maar de ideeën erachter. Leuk hoor!
De inwendige mens
Patrick Faas
Artikelen over voedsel en eetcultuur die tussen juli 1996 en juli 1997 zaterdags in de rubriek 'De inwendige mens' in De Volkskrant verschenen. Ze gaan vooral over eetrituelen, feestgebruiken enz., waarbij met name gerechten bij christelijke, joodse en islamitische hoogtijdagen aandacht krijgen maar ook traditionele feesten in b.v. de Chinese en Surinaamse culturen. Ook aan bepaalde voedingsmiddelen als koffie, thee, ijs enz. zijn artikelen gewijd. Faas weet doorgaans heel wat cultuurhistorische feiten, herkomst van ingrediënten en hun gebruik en aanpassing in bepaalde culturen er bij te halen. Zijn artikelen zijn onderhoudend geschreven, dus plezierig leesbaar en bieden dikwijls een kijkje in andere dan oer-Nederlandse culturen. (Bron: Biblion)
Paperback ISBN10: 902159465X | ISBN13: 9789021594651
Patrick Faas
Artikelen over voedsel en eetcultuur die tussen juli 1996 en juli 1997 zaterdags in de rubriek 'De inwendige mens' in De Volkskrant verschenen. Ze gaan vooral over eetrituelen, feestgebruiken enz., waarbij met name gerechten bij christelijke, joodse en islamitische hoogtijdagen aandacht krijgen maar ook traditionele feesten in b.v. de Chinese en Surinaamse culturen. Ook aan bepaalde voedingsmiddelen als koffie, thee, ijs enz. zijn artikelen gewijd. Faas weet doorgaans heel wat cultuurhistorische feiten, herkomst van ingrediënten en hun gebruik en aanpassing in bepaalde culturen er bij te halen. Zijn artikelen zijn onderhoudend geschreven, dus plezierig leesbaar en bieden dikwijls een kijkje in andere dan oer-Nederlandse culturen. (Bron: Biblion)
Paperback ISBN10: 902159465X | ISBN13: 9789021594651
Dettie, als je weer eens frambozen krijgt: even opkoken met een beetje water en suiker ( 15% suiker op het totale gewicht) en af laten koelen. Lekker opsmikkelen of gebruiken op vanilleijs of in -vla.
Lekkerder vrucht is er nauwelijks maar de meeste mensen weten niet hoe ze frambozen moeten klaarmaken. Smakelijk!
Lekkerder vrucht is er nauwelijks maar de meeste mensen weten niet hoe ze frambozen moeten klaarmaken. Smakelijk!
Taartenboek
Toon Tellegen & Henja Schneider
Taart, taart en nog eens taart. De nieuwe verhalen van Toon Tellegen in dit boek gaan over niets anders, met de recepten van Henja Schneider zijn ze zelf te maken, en bij het zien van de tekeningen loopt het water je in de mond.
De eekhoorn en de andere dieren zijn echte lekkerbekken. Dat weten de vele lezers van Toon Tellegens dierenverhalen allang. De tor serveert op zijn verjaardag een aangebrande taart uit een grijs verleden. Als walvis ontdekt dat de gasten op zijn feest taart willen eten maakt hij snel een watertaart. De eekhoorn bakt een taart van beukennoten en honing.
Maar de grootste smulpaap is de beer, hij vraagt voor zijn verjaardag zelfs een mond die zo groot is dat hij alle taarten in een hap op kan eten.
Dankzij Henja Schneider kan iedereen nu met de beer meegenieten. Zij beschrijft in haar recepten hoe de taarten met eenvoudige middelen te maken zijn: stuifsneeuwtaart, watertaart, beukennotentaart en algentaart - veertien overheerlijke hartige en zoete taarten.
Hardcover | 68 Pagina's | Querido Kinderboek ISBN10: 9021484560 | ISBN13: 9789021484563
Toon Tellegen & Henja Schneider
Taart, taart en nog eens taart. De nieuwe verhalen van Toon Tellegen in dit boek gaan over niets anders, met de recepten van Henja Schneider zijn ze zelf te maken, en bij het zien van de tekeningen loopt het water je in de mond.
De eekhoorn en de andere dieren zijn echte lekkerbekken. Dat weten de vele lezers van Toon Tellegens dierenverhalen allang. De tor serveert op zijn verjaardag een aangebrande taart uit een grijs verleden. Als walvis ontdekt dat de gasten op zijn feest taart willen eten maakt hij snel een watertaart. De eekhoorn bakt een taart van beukennoten en honing.
Maar de grootste smulpaap is de beer, hij vraagt voor zijn verjaardag zelfs een mond die zo groot is dat hij alle taarten in een hap op kan eten.
Dankzij Henja Schneider kan iedereen nu met de beer meegenieten. Zij beschrijft in haar recepten hoe de taarten met eenvoudige middelen te maken zijn: stuifsneeuwtaart, watertaart, beukennotentaart en algentaart - veertien overheerlijke hartige en zoete taarten.
Hardcover | 68 Pagina's | Querido Kinderboek ISBN10: 9021484560 | ISBN13: 9789021484563
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 122 gasten