10 Standaard woorden die iets anders betekenen in de oren van een paardenmens

Van alles en nog wat over boeken, literatuur enz.
(o.a. leesuitdaging 2022)
Marjo
Berichten: 25855
Lid geworden op: 16 Mei 2004, 21:01

10 Standaard woorden die iets anders betekenen in de oren van een paardenmens

Berichtdoor Marjo » 04 Apr 2019, 16:29

Een paardenliefhebber is een slag apart. Sterker nog: Paardenmensen zijn zó apart dat ze hun eigen taaltje hebben. Nog bijzonderder is dat de taal van een paardenmens, compleet anders is dan normaal Nederlands. Zelfs al lijkt het alsof jullie over precies hetzelfde aan het praten zijn.
Natuurlijk is dit prima op stal met alleen maar gelijkgestemden in je omgeving. Iets minder handig is het als de niet-paardenmensen in jouw omgeving weer eens verbaasd ziet kijken wanneer je van wal steekt over jouw geliefde, vierbenige paardenvriendje en alles wat erbij komt kijken.
Kortom: paardenmensen spreken een compleet ander dialect dan niet- paardenmensen. Iets wat onderling nog best weleens voor verwarring kan zorgen. En om een beetje van dit ‘communicatieprobleem’ tussen mens en paardenmens te verhelpen:

Hier 10 voorbeelden van alledaagse woorden en zinnen die iets heel anders betekenen in de oren van een paardenliefhebber. Zo hoeft er niemand meer in de war te raken.

1. Hij is fris:
In mensentaal- Hij lekker schoon, gedoucht. Voorzien van uitstekende basishygiëne. In paardenmensentaal- Een veelgebruikte term voor een paard wat even niet zo heel veel zin heeft om zich te gedragen op dat moment.

2. Deken
In mensentaal- Beddengoed. In paardenmensentaal- Een peperduur ‘jasje’ om je paard warm, droog of vliegvrij te houden. Gaat vaak niet lang mee, omdat de drager het altijd weer presteert om zijn deken op mysterieuze wijze naar zijn mallemoer te helpen. Niet te vergeten een eeuwigdurende hersenkraker, omdat je niet weet welke je paard moet dragen vandaag.

3. Blijven zitten!
In mensentaal- Een manier om iemand op gebiedende wijze duidelijk te maken dat deze op een plek moet blijven zitten. Meestal betreft dit een meubelstuk, zoals een stoel of bankstel. In paardenmensentaal- Een aanmoedigende manier om met je kont in het zadel te blijven zitten. In de plaats van hiermee in het zand te belanden.

3- Muesli
In mensentaal- Een voedzaam en smakelijk ontbijt. In paardenmensentaal- Kleurig, voedzaam en smakelijk ogende krachtvoeding voor de vierbenige liefde van je leven.

4- Een singel
In mensentaal- Een stadsgracht In paardenmensentaal- Een buikriem voor het paard. Meestal gebruikt om te voorkomen dat het zadel (met jou er nog in) naast je paard belandt in plaats van er op.

5- Pepermunt
In mensentaal- Een lekkernij, snoepje. Met een aangenaam zoete, muntsmaak. In paardenmensentaal- Een traktatie voor het paard. Omkopingsmateriaal.

6- Een auto
In mensentaal- Een vierwielig voertuig om men van punt A, naar punt B te brengen. In paardenmensentaal- Een vierwielige opslagplek voor dekens, zadels en al het andere ‘paardenspul’.

7- Een kruiwagen
In mensentaal- Een handig hulpmiddel voor zowel in de tuin, als bij bouwkundige projecten. In paardenmensentaal- Waar je de mest mee van stal, naar de hoop vervoert.

8- Zondag
In mensentaal- Weekend! In paardenmensentaal- Om 06:00 in de ochtend klaarstaan om op wedstrijd te gaan!

9- Avondeten
In mensentaal- Een gevarieerde, warme maaltijd aan het einde van de dag. In paardenmensentaal– Bijna alles wat je snel in de keukenkastjes kan vinden wanneer je om 10 uur in de avond eindelijk terugkomt van stal.

10- Paardrijden
In mensentaal- Voor luie mensen. Geen sport. Het paard doet toch al het werk? In paardenmensentaal- Een sport waarmee je uithoudingsvermogen, geduld en doorzettingsvermogen regelmatig op de proef wordt gesteld. Een combinatie van zowel geestelijke, als lichamelijke inspanning. Samenwerking op het hoogste niveau met een dier van 700 kilo en een compleet eigen wil.

Dettie
Site Admin
Berichten: 44090
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Re: 10 Standaard woorden die iets anders betekenen in de oren van een paardenmens

Berichtdoor Dettie » 06 Apr 2019, 11:48

Ja! Wat bijzonder hè. Als je net begint met paardrijden dan zullen er nog wel eens misverstanden ontstaan :D

In de westerse filosofie hebben ze ook van die woorden die wij in onze gewone spraak heel anders gebruiken en interpreteren.
Dat maakt ook waarom ik sommige dingen niet snap omdat ik er een andere betekenis aan geef.

Heerlijk dat spelen met woorden!

Dettie

Marjo
Berichten: 25855
Lid geworden op: 16 Mei 2004, 21:01

Re: 10 Standaard woorden die iets anders betekenen in de oren van een paardenmens

Berichtdoor Marjo » 06 Apr 2019, 12:07

De meeste kende ik wel en dat 'avondeten' is heel herkenbaar!!

Renate
Berichten: 5898
Lid geworden op: 22 Jun 2014, 15:29

Re: 10 Standaard woorden die iets anders betekenen in de oren van een paardenmens

Berichtdoor Renate » 16 Mei 2019, 10:26

Paardrijden voor luie mensen?
Goh, waarom kreeg ik het dan indertijd voorgeschreven als een vorm van fysiotherapie, nadat ik 4 maanden met m'n been in het gips had gezeten?

Ik denk dat elke bezigheid wel z'n eigen taal heeft, waarbij woorden net iets anders betekenen.


Terug naar “Diversen - proza”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten