Jenny Smelik-IBBY Prijs 2020

nieuws over literatuur, taal, schrijvers enz.
(geen reclame voor nieuwe boeken plaatsen)
Marjo
Berichten: 25828
Lid geworden op: 16 Mei 2004, 21:01

Jenny Smelik-IBBY Prijs 2020

Berichtdoor Marjo » 16 Nov 2020, 17:24

De tweejaarlijkse Jenny Smelik-IBBY Prijs heeft tot doel boeken onder de aandacht te brengen waarin culturele diversiteit een vanzelfsprekende rol speelt en waarin het beeld van de verschillende culturen opbouwend in plaats van problematiserend is. De winnaar ontvangt een geldbedrag van € 2.000,-. Aan de eervolle vermelding is een bedrag van € 500,- verbonden.

De jury heeft besloten de Jenny Smelik-IBBY Prijs 2020 toe te kennen aan het prentenboek Julian is een zeemeermin van Jessica Love, vertaald door Loes Randazzo (Uitgeverij Randazzo, 2019).
Het winnende boek benoemt diversiteit niet, maar laat dit als vanzelfsprekendheid zien, en wel in heel brede zin. Er is sprake van zowel etnisch-culturele diversiteit als genderdiversiteit. Daarbij is niet de tekst in de eerste plaats de drager, maar de beeldschone, in alle opzichten krachtige prenten die een bij het verhaal passende warmte uitstralen en rijk zijn aan betekenisvolle details. De schaarse maar sterk geladen regels tekst, waarbij je soms je adem inhoudt, zijn ondersteunend en aanvullend. De combinatie van prenten en tekst vertelt dat alles mogelijk is. De hoofdpersoon, een klein donker jongetje dat onbevangen en vol vertrouwen de wereld tegemoet treedt, kan zich volledig vrij voelen en kan zonder mitsen en maren zichzelf zijn. Daarbij wordt hij bijgestaan door een volwassene, een oma zoals je elk kind toewenst. Een oma die niks raar vindt, maar haar kleinzoon helpt zijn diepste wens te realiseren. Overtuigend straalt het boek uit dat iedereen mag zijn wie of wat hij wil. Het is in de eerste plaats die bevrijdende kracht, die de jury heeft doen besluiten om de Jenny Smelik-IBBY Prijs 2020 toe te kennen aan Julian is een zeemeermin van Jessica Love.

Eervolle vermelding
De jury heeft ervoor gekozen dit jaar ook een eervolle vermelding toe te kennen, die ze beschouwt als een volwaardige tweede prijs. De eervolle vermelding gaat naar een boek waarin alles klopt op het gebied van diversiteit. Het verhaal is geschreven vanuit het perspectief van een moslimjongen, wiens blik op de omgeving voor veel kinderen van kleur herkenbaar zal zijn. Ook laat het overtuigend het functioneren van een geïntegreerd en geëmancipeerd islamitisch gezin zien, waarbij in geen enkel opzicht sprake is van stereotypen. Met veel genoegen kent de jury de eervolle vermelding toe aan Planeet Omar: problemenmagneet van Zanib Mian, met illustraties van Nasaya Mafaridik en vertaald door Edward van de Vendel (Uitgeverij Volt, 2019).

Terug naar “Prozanieuws”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten