# Hans Olink - Berlijn! Berlin!

Reacties op recensies van, door Leestafelleden gelezen, non-fictie boeken.
Dettie
Site Admin
Berichten: 44026
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

# Hans Olink - Berlijn! Berlin!

Berichtdoor Dettie » 07 Mar 2016, 13:49

Berlijn! Berlin!
In het spoor van de geschiedenis
Hans Olink

Berlijn is en blijft een indrukwekkende stad. Kunstenaar streken er neer o.a. Paul van Ostaijen, Herman Heijermans, Piet Mondriaan, Paul Citroen en Armando, de laatste besteedde veel gedichten aan deze stad. De roman 'Allerzielen,' van Cees Nooteboom speelt in Berlijn en zo zijn er in de Nederlandse literatuur al vele voorbeelden te vinden van auteurs, die Berlijn als decor kozen.

Het is de hoofdstad van maar liefst zes verschillende staten: het koninkrijk Pruisen, het Duitse Keizerrijk, de Republiek van Weimar, het Derde Rijk, de DDR en nu de republiek Duitsland. Dat maakt de stad vanuit historisch perspectief interessant. Hans Olink schildert de geschiedenis van deze wervelende stad in 30 trefzeker neergezette schetsen. Verhalen over de joden, die verdwenen, maar nu weer terugkeren, omdat de situatie in Israël ook niet meer zo rooskleurig is. Een interessant verhaal over het legendarische Café des Westens, het Romanische Café waar de fine fleur van de bohème samenklonterde. Het oprukkende nazisme met figuren als Goebbels en Hitler en de moord op Karl Liebknecht en Rosa Luxemburg- de linkse voorlieden- wordt spannend gebracht. En passant behandelt Olink namelijk ook een raadsel over een gebalsemd lichaam in een kelder, dat het verdonkeremaande lichaam van Luxemburg zou zijn. Het hoofd ontbreekt. Uiteindelijk loopt dat onderzoek vast.

Olink volgt ook de joods Hongaars-Oostenrijkse schrijver Joseph Roth die weliswaar naar Parijs vluchtte, maar daar toch in 1939 overleed. De gruwelen van de holocaust bleven hem deels bespaard. Franz Kafka was in Berlijn evenals de beroemde Russische auteur Vladimir Nabokov, gevlucht voor zijn landgenoten. De componist Hanns Eisler wordt behendig aan de vergetelheid ontrukt. En natuurlijk is er een stuk over de communistische toneelschrijver en toneelregisseur Bertolt Brecht. Hij verbleef in de DDR en daar heeft Olink ook veel interessants over te vertellen o.a. over de daar mislukte revolte in 1953. De terrorist Josef Schaap komt op de proppen als een geest uit het minder bekende verleden.
Olink is een behendige verteller, doorspekt zijn verhalen met feiten en anekdotes, maar deze ingrediënten zijn mooi in balans.

De Muur is nu meer een getuige uit slechtere tijden. Er is een museum geheel aan dit destijds morbide bouwwerk gewijd. Na de Tweede Wereldoorlog herbouwde men Berlijn voor een gedeelte na de bombardementen van de geallieerden. Na de val van de Muur in 1989 werden Oost- en West-Duitsland herenigd. En niet alleen door politici, maar ook door kunstenaars. Olink deed veel onderzoek en dat maakt dit boek uniek en het wijkt aanzienlijk af van de meeste gidsjes over Berlijn.

Hans Olink, heeft als voordeel, dat hij in de Duitse hoofdstad woonde en hij is er nog vaak. Hij weet de plekken en de straten te vinden. Ieder die naar Berlijn gaat kan dit boek dus ook als gidsje meenemen.Olink verdiept zich al heel lang in de geschiedenis van de twintigste eeuw. Voor de radio in het VPRO-programma OVT, over geschiedenis, en in tal van boeken, zoals: Een Siberische Tragedie, Nico Rost. (De man die van Duitsland hield) en Dronken van het leven, een biografie over de schrijver en zwerver A. den Doolaard.

ISBN 9789492395016 | 283 pagina's | Uitgeverij Prominent (prominentreeks nr 27) | februari 2016

© Karel Wasch, 7 maart 2016

Lees de reactie op het forum en/of reageer, klik HIER

Terug naar “Non-fictie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 11 gasten