Hella Haasse - Het woud der verwachting

Uitgebreide boekverslagen van Nederlandstalige literatuur tot ca. 1980 en informatie over de schrijvers
berdine
Berichten: 3604
Lid geworden op: 23 Mei 2006, 20:42
Locatie: breda

Hella Haasse - Het woud der verwachting

Berichtdoor berdine » 12 Mei 2020, 19:42

Samenvatting: In Het woud der verwachting, de internationale bestseller, volgen we Charles van Orléans (1394-1465) op de voet. Zijn trieste levensloop is nauw verweven met de machtsstrijd in het middeleeuwse Frankrijk tussen de concurrerende huizen van Bourgondië en Orléans en met de Honderdjarige Oorlog tegen Engeland. Bij een zware strijd wordt Charles gevangengenomen en gedurende vijfentwintig jaar opgesloten in de Tower in Londen. Daar begint hij gedichten te schrijven, melancholieke verzen die van groot zelfinzicht getuigen. Eenmaal vrij keert hij als oude man terug naar Frankrijk, waar zijn politieke rol is uitgespeeld.
In beeldende en ontroerende scènes laat Hella S. Haasse de middeleeuwse banketten en jachtpartijen, de intriges, de wreedheden en de hoofse élégance herleven.


Mooi boek dat een duidelijk beeld schept van het leven in die roerige tijden. Ook voor de edelen was het vaak niet eenvoudig te doen wat juist was, want het juiste kwam meestal niet overeen met wat men zelf verlangde van het leven. Charles zat 25 jaar gevangen (niet steeds in de Tower) omdat hij weigerde met de Engelsen te heulen tegen zijn eigen koning. Hij heeft zijn geliefde Bonne om die reden nooit meer gezien, en zijn dochter evenmin. Het is een boek dat je dikwijls naar je pc stuurt omdat je een en ander nog eens na wilt pluizen, een schilderij wilt zien van de hoofdpersonen of extra informatie over hen. Daardoor schiet het niet erg op en het is nog een forse roman bovendien, maar zeer de moeite waard.

Marjo
Berichten: 24872
Lid geworden op: 16 Mei 2004, 21:01

Re: Hella Haasse - Het woud der verwachting

Berichtdoor Marjo » 13 Mei 2020, 15:57

Jeetje, dat is lang geleden dat ik dit las! Weet er nauwelijks meer iets van, maar misschien zou het bij herlezen terug komen. Geen idee.

MeersbergenDeTandem
Berichten: 2
Lid geworden op: 03 Jun 2020, 20:02

Re: Hella Haasse - Het woud der verwachting

Berichtdoor MeersbergenDeTandem » 05 Jun 2020, 08:24

Mooie boekbespreking door Bertine. In tegenstelling tot Marjo heb ik dit boek nog maar een goed jaar geleden gelezen. Wat een klassieker en een fijnzinnig taalgebruik. Doet mij denken aan de schrijver Ken Follet. Tijdloze verhalen over feiten en gebeurtenissen, en, weliswaar geromantiseerde, personages met psychologische diepgang uit soms ver vervlogen tijden. Ondanks het door Haase soms wat archaische taalgebruik blijft het een boeiend boek, grondig onderbouwd met vele bronnen (en net zo dik als de meeste boeken van Follet).


Terug naar “Nederlandse en Vlaamse Literatuur tot ca 1980”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast