Non-fictie jeugd

Craig Glenday

Guinness World Records 2013
Craig Glenday

Ooit geweten dat een badkamer een snelheid van 68 km per uur kan halen? Of dat Kazuhiro uit Japan een hanenkam heeft van 113,5 cm? Voor mij zijn deze en andere opmerkelijke feiten niet langer onbekend. Guinness world records 2013 staat er vol mee.

Het boek is opgedeeld in twaalf categorieën en deze zijn weer onderverdeeld in subcategorieën. Zo staat alles netjes bij elkaar. De vele en zeer diverse records worden op vrolijke wijze aan de lezer gepresenteerd. Saaie rijtjes kom je in dit boek niet tegen. De opmaak doet denken aan dat van een hip magazine. Tekst en een ruimte hoeveelheid foto’s en illustraties staan op een speelse manier door elkaar. Toch blijft het overzichtelijk. De kaft is opvallend, het reliëf is gezichtsbedrog.

Ik ben dol op interessante weetjes en met dit boek kan ik dan ook mijn hart ophalen. Zo weet ik nu: wie er als eerste op de maan urineerde; hoe hoog de hoogste boom ter wereld is; hoeveel kurken de grootste kurkboom fabriceert; hoe lang de langste slang is; de lengte van de kleinste man; alles over een enorme verzameling spuugzakjes; dat Madagaskar het oudste eiland is; waar ik het grootste amfitheater ter wereld kan vinden; welk land het gelukkigst in de liefde is; dat het grootste zwembad ter wereld in Chili te vinden is en nog veel, veel meer.

Naast de records biedt het boek ook de nodige achtergrondinformatie. In India bijvoorbeeld staat een school met bijna 40.000 leerlingen. De geschiedenis van deze school staat ook beschreven en is de moeite van het lezen zeker waard.

Bij zes afbeeldingen in dit boek staat de tekst “in 3D”. Speciaal voor deze foto’s is een gratis te downloaden app. ontwikkeld waarmee de afbeelding in 3D bekeken kan worden. Ik ben dol op gadgets en noviteiten en ik vind dit een fantastische toevoeging. Met behulp van mijn iPad komen de afbeeldingen tot leven. Zo duikt er ineens een haai op uit de bladzijden en blaft de kleinste hond ter wereld naar me. Mijn persoonlijke favoriet is de slamdunkende papegaai, ik kan er maar geen genoeg van krijgen. Op de website zijn mooie foto’s en wallpapers te vinden.

Wil jij zelf een record vestigen en opgenomen worden in het Guinness world records-boek? In het boek staat uitgelegd hoe je dit aan moet pakken. Wie weet sta jij er volgend jaar ook in.

Steeds weer betrap ik mezelf met dit boek in mijn handen. Voorlopig ben ik nog lang niet uitgelezen en gekeken in Guinness world records 2013.

ISBN 9789026132988| hardcover |  288 pagina’s| Uitgeverij De Fontein | september 2012
Alle leeftijden

© Annemarie, 19 september 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Guinness World Records 2012Guinness World Records 2012


Stampvol verbluffende records staat er op de omslag. En dat is het: stampvol en overdonderend. Noem maar iets, en er is wel een record over te vinden, en dat staat in dit grote kleurrijke boek.
Het eerste record dat je ziet is al iets fantastisch: ‘het grootste voorwerp dat opgetild werd door heliumballonnen’. Hoe verzin je het! Dat is iets wat je vaak zult denken als je verder bladert en leest.
Verbazingwekkend, verbijsterend, ongelooflijk, dat zijn adjectieven die in je hoofd op komen. Natuurlijk zijn er ook ‘gewone’ records, maar ook die zijn natuurlijk per definitie niet gewoon. De oudste, de dikste, de langste, enz. die zijn er ook volop in alle soorten, alle categorieën, alles wat je maar verzinnen kan.


De inhoudsopgave van het boek staat voorin, in rubrieken, heel handig, en achterin vind je het complete register op onderwerp.  Ook staat er aangeven waar je die langste, de ergste, de gevaarlijkste etc kunt vinden.
Bij de rubrieken vinden we natuurlijk sport, maar ook techniek, aarde, avonturiers en nog meer. Ook staat daar uitgelegd hoe je het beste met het boek kan omgaan.
Op iedere twee pagina’s staan onderaan en bovenaan kleine kadertjes met weetjes.  Het is teveel om op te noemen! Je kan dit boek op verschillende manieren gebruiken. Doordat er een handvat gegeven wordt met de rubrieken kun je gericht feiten op zoeken, als je informatie over iets wil hebben, voor bijvoorbeeld een werkstuk, of spreekbeurt. Maar je kan ook - en dat is leuker - het boek steeds opnieuw oppakken en doorbladeren. Je zal steeds iets nieuws ontdekken, wat je eerder over het hoofd zag. Er staat namelijk erg veel op de pagina’s,  je weet niet waar je kijken moet. En zeker weten dat je het volgende allemaal niet wist!
Dat er op een evenement in Londen ooit 300 mensen een polonaise deden?
Dat ene Rita Zimmerman maar liefst 771 telefoons heeft verzameld?
En in de snelste auto met dieselmotor stap ik niet in, die rijdt maar liefst 526,0127 kilometer per uur!
Feitjes rond ruimtevaart: indrukwekkend.
Feitjes rondom Harry Potter: heel leuk om te lezen.
En natuurlijk heel veel records die te maken hebben met sport. Daar vind je ook overzichtelijke tabellen.
En dan nog een enge: de grootste spin ter wereld is de goliathvogelspin, kan maar liefst 170 kilo wegen. Gelukkig leeft dat dier niet hier en kan hij zich ook niet verstoppen in bananendozen…
Of toch? Als kleinste spinnetje misschien…
Ik kan het niet laten: nog even de konijnen opzoeken! En ja hoor, ook daar zijn records:
een echtpaar heeft 28.423 aan konijn gerelateerde spullen verzameld (en ik dacht dat ik al zo veel had) en die tentoongesteld in hun bunnymuseum.
En er is een goochelaar die de meeste konijnen uit zijn hoed heeft getoverd: in minder dan dertig minuten 300 konijnen!


ISBN  9789026129186 | 228 pagina's | Uitgeverij De Fontein | september 2011
Alle leeftijden

© Marjo 2 oktober 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER