jeugd 4-5 jaar

Robin en God
illustraties: Sandra Klaassen


Vandaag heb ik besloten dat ik Sjoerd Kuyper fan word.
Wat een heerlijke verhalen schrijft hij. Na het enorm leuke boek'" Robin is verliefd" is dit het tweede boek dat ik over Robin lees en het sfeertje pakt meteen weer.


Het is bijna kerstmis, Robin's opa en oma zijn op bezoek en ze blijven heel lang, wel tot na Nieuwjaar! Robin vindt dat heerlijk, maar het allerlekkerste is bij opa op schoot zitten als hij voorleest. En dan met je oor tegen opa's borst, dan komt opa's stem niet meer uit zijn mond maar uit zijn borst en dat bromt zo lekker. Opa leest voor over kabouter Piggelmee en zijn ontevreden vrouw Ulebuut. Ulebuut wil steeds meer en meer en op het laatst wil ze Onze Lieve Heer zijn!

' Opa', vraagt Robin, 'wie is Onze Lieve Heer?'
'Dat is God' zegt opa.
'O ja,' zegt Robin.


Hij wist het al lang. Maar hij weet nog steeds niet goed wie God is.
Als Robin naar bed moet vraagt hij aan papa wie God is en hoe hij eruit ziet. Maar papa zegt dat God niet bestaat, dat ze vroeger wel goden hadden omdat mensen nog niet zoveel wisten. Toen dachten ze bijvoorbeeld dat de wind kwam doordat een man heel hard blies. En die man die blies was een god en zo waren er veel meer goden. Maar nu weten ze hoe wind gemaakt wordt en weten ze ook dat God niet bestaat.
Robin kan er niet van slapen en denkt, ik vraag het opa wel, die weet het wel. Robin weet haast zéker dat God op die ene hele mooie ster woont.
De volgende dag heeft het gesneeuwd! Samen met papa en opa heeft hij enorm veel plezier. Ook mag hij met mama mee om iets te kiezen voor de kerstboom. Maar doordat kerstmis zo dichtbij is laten de vragen over God hem niet los, papa en opa denken heel anders over God...


Het is geweldig om te lezen hoe eerlijk opa in zijn antwoorden is. Hoe opa alles probeert duidelijk te maken zonder Robin te beïnvloeden. Ook prachtig is hoe Sjoerd Kuyper Robin neerzet, het is echt een kind met al zijn vragen en plezier en ontdekkingen. Je zou willen dat je Robin écht kende, heerlijk jochie!
De zwart-wit illustraties van Sandra Klaassen geven erg mooi de sfeer weer. Lezen dit boekje!


ISBN 902584054, hardcover, 103 pagina's, uitg. Leopold 1996, 4-6 jaar

Dettie, februari 2007