jeugd 4-5 jaar

Sjaantje doet alsof
Met illustraties van Daan Remmerts de Vries

‘Oma!’ roept Sjaantje. ‘Mag ik een koekje?’
‘Natuurlijk lieverd,’ zegt oma, ‘je weet waar ze staan.’
Sjaantje doet de trommel open.
‘Leeg!’ roept ze. ‘De koekjes zijn op!’
‘Neem maar een van opa’s net-alsof-koekjes,’ zegt oma.

Opa stapt de kamer binnen en samen eten ze een net-alsof-koekje en dan gaan ze nieuwe koekjes kopen. Hierop volgt een erg vrolijk verhaal. Samen met opa doet Sjaantje net alsof de zon schijnt. Opa doet net alsof hij mooi kan zingen en net alsof hij de honderd miljoen koekjes koopt.
Sjaantje doet net alsof opa er nog is.
Omdat ik de flaptekst niet had gelezen kwam dit eind als een complete verrassing.

Sjoerd Kuyper heeft op zijn eigen, unieke wijze laten zien dat ook al is opa er niet meer je toch met veel plezier aan je opa terug kan denken. Sjaantje kan door te doen alsof opa er nog is heel fijne verhalen bedenken die ze samen met opa doet, ze moet er zelfs heel vaak bij lachen.
Daarbij staan heel mooie en vrolijke prenten van een zingende opa en een kip die een klein mensje op een stokje als huisdier heeft en opa die door de supermarkt loopt met honderduizend koekjes in de boodschappenkar.
Een erg mooie, liefdevolle manier om te laten zien hoe je om kunt gaan met het verlies van iemand. Je kan heel verdrietig zijn maar ook denken aan de heel leuke dingen die je samen deed of... net doen alsof diegene er weer eventjes is.


Uitvoering: gebonden, Aantal pagina's: 26, Verschenen: februari 2007 ISBN: 978 90 468 0248 9 Leeftijd: vanaf 4 jaar, Uitgeverij Nieuw Amsterdam
Bekroond met een Zilveren Griffel

© Dettie, oktober 2008

Lees de reacties en/of reageer, klik hier!