jeugd 6-9 jaar

Brief in geheimschrift
Louis Braille 1809-1852
illustraties: Jan Lieffering


Het verhaal wordt om en om verteld door Lodewijk en Sterre. Ze hebben allebei een handicap. Lodewijk is dyslectisch. Tja, kinderen zijn hard, en hij wordt er mee gepest. Als het weer eens gebeurt blijft hij zomaar een middag weg van school en zwerft over de kermis rond. Ook al zoiets: doordat hij bijles heeft na school heeft hij nog niets van de kermis gezien terwijl zijn klasgenoten allemaal al sterke verhalen vettellen. En nu moet hij een spreekbeurt houden over iemand die net zo heet als hij zelf, en hij weet dat het enorme opgave zal zijn.

'Mijn moeder zegt dat boeken leuk en spannend zijn. Nou, ik kan best zonder. Ik heb genoeg aan wat ik zelf beleef. Dieren schrijven toch ook niet? Ik heb tenminste nog nooit een koe een brief zien schrijven. Zelfs niet met koeienletters.'


Terwijl hij rondloopt speelt hij met een aansteker die hij gedachteloos in zijn zak gestopt heeft thuis. Hij vindt gevouwen vliegtuigjes, wat is er logischer dan die in brand te steken? Hij gooit zo'n brandend vliegtuigje naar de bibliotheek en sjokt verder. Bij de botsautootjes ziet hij een meisje in een autootje zitten. Helemaal alleen is ze. Dat is Sterre, de andere hoofdpersoon. Zij is blind, maar dat heeft Lodewijk niet meteen door. Ook beseft hij helemaal niet dat Sterre wel een heel goed ontwikkeld gehoor heeft, en dat ze weet dat hij achter haar aan loopt. Bij de schiettent leren ze elkaar dan kennen, en ze blijven bij elkaar die middag.
De twee kinderen herkennen bij elkaar hun hulpeloosheid in hun handicap, al is Sterre al wel stappen verder dan Lodewijk. Dan loeien er ineens sirenes en er verschijnt politie op de kermis! Lodewijk wordt bang en wil alleen nog maar weg... Die brand is natuurlijk zijn schuld en daarom zoekt de politie hem!


Behalve dat het een spannend verhaal is, over twee kinderen die moeten leren overweg te kunnen met hun handicap, is het vooral een verhaal over Louis Braille. Juist, de Louis waarover Lodewijk een spreekbeurt zal houden. Sterre helpt hem.
Als het verhaal, dat ook nog een romantisch tintje krijgt, uit is, volgt er informatie over Louis Braille, over het brailleschrift, en natuurlijk staan er ook verwijzingen in, naar sites met meer info, of musea. Er is een braillealfabet.
Dat er ook al aanpassingen bestaan waardoor je met braille toch kan internetten was nieuw voor mij. Braille is dus absoluut geen verouderd hulpmiddel! Bij het leesboek zit ook nog een luisterboek, dat kinderen als Lodewijk en Sterre goed kunnen gebruiken.


ISBN 97890530032447 Gebonden: harde kaft, 96 pagina's Uitgeverij Delubas januari 2009
vanaf 8 jaar

© Marjo, februari 2010

Lees de reacties op het forum en /of reageer, klik HIER