jeugd 10-12 jaar

Geheime kracht
Robotoorlog: Deel 1
Rian Visser

Arion en Denny zijn goed vrienden, ze wonen in een weeshuis nadat de robots de macht hebben overgenomen en hun ouders gedood hebben. Eén maal per dag mogen de jongens een uurtje naar buiten, maar ook dan is het oppassen geblazen. Ze kunnen zomaar Neppers tegenkomen, dat zijn robots die net mensen lijken. Ze ontvoeren kinderen en doden volwassenen. Gelukkig heeft Denny een meer dan uitstekend gehoor en daardoor weer hij gelijk of er een mens of een Nepper aankomt.  Hij hoort de motoren van de Neppers.

Die dag mogen ze weer even naar buiten, en het valt Denny op dat die oude man alweer bij het bushokje staat, het zal toch geen Nepper zijn? Hij weet dan nog niet dat die man zijn leven totaal zal veranderen want even later zien ze dat deze man vijf robots in zijn eentje verslaat en daarmee de jongens redt. De man, Panthera genaamd, neemt de jongens mee en zo ontdekken ze dat er een geheime genootschap bestaat die de robots probeert de bestrijden.  Deze Geheime Kracht zoals ze zichzelf noemen hebben zich allerlei vechttechnieken eigen gemaakt en zo kunnen ze de robots te snel af zijn en onder andere de stralen van de stroomwapens ontwijken.

Al gauw blijkt dat Denny en zijn broertje Flint het doelwit zijn van de robots die op allerlei slinkse manieren proberen de jongens te pakken te krijgen. De Geheime Kracht weet dat en ze proberen de twee kinderen zoveel mogelijk te beschermen en ze leren Denny, Arion en enkele andere weeskinderen de vechttechnieken die zij zelf tot in de puntjes beheersen. Later lezen we waarom de robots het op de Flint en Denny gemunt hebben en dringt bij  Denny het besef door dat hem een zware taak wacht... Denny vindt dat niet erg, hij is er helemaal klaar voor!
Maar voor het zover is volgen we eerst de avonturen van Arion, Denny en hun spectaculaire strijd tegen de robots. Wie zit er achter die robots? Wie stuurt ze aan? Dat is natuurlijk de grote vraag...


Rian Visser heeft, zoals altijd, haar fantasie de vrije loop gelaten. De ene keer lezen we in haar boeken over personages die op een planeet wonen tussen allerlei rommel die mensen weggooien, de andere keer lezen we over een paardje dat bij het circus gaat en deze keer mogen we de strijd tegen robots meemaken en leren we tegelijkertijd heel veel over deze ijzeren 'mensen'.


Verder laat ze haar lezers kennis maken met vechtsporten die vooral gericht zijn op techniek en weerbaarheid en niet op agressie. Ook de Geheime Kracht is gericht op een vredelievende, liefdevolle samenleving zonder de angst en het verdriet die de robots teweeg brengen. De robots hanteren weer andere technieken die wél agressief en dodelijk kunnen zijn en dat zorgt ervoor dat de kinderen constant op hun hoede moeten blijven.
Het prettige is dat de Arion en Denny  van Pantehra hun vorderingen moeten bijhouden in een schrift en die schriften mogen de lezers soms ook inkijken, (zie http://robotoorlog.nl) waardoor ze via tekeningen en bijbehorende korte teksten precies weten welke attributen de jongens gebruiken en welke technieken ze leren en die zijn best pittig!


Kortom, een heerlijk fantasievol én leerzaam boek. Gelukkig is er inmiddels al een deel twee verschenen... Hoe zal de taak die Denny wacht verlopen?

Over de auteur: Rian Visser (1966) is kinderboekenschrijver, educatief auteur en vaste dichter van het tijdschrift DICHTER. (Plint). Ze is ook Schoolschrijver en ze maakt gratis digibordlessen. Samen met Het Poëziepaleis organiseert ze het project Raadgedicht. Ze geeft lezingen over leesbevordering voor leerkrachten en bibliothecarissen en verstuurt wekelijks Tips leesbevordering. Haar website is www.rianvisser.nl.
Rian Visser heeft ervaring met judo, jiujitsu en aikido.


ISBN 9789491647000 | Paperback | 160 pagina's | Books2Download | februari 2017
Leeftijd 10+

© Dettie, 5 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER