Boekenarchief C-D

literatuurEen liefde in Parijs


Het verhaal gaat over Richard Sanders, een Nederlands succesvol schrijver van middelbare leeftijd, die naar Parijs is gegaan vanwege de presentatie van een Franse vertaling zijn boek De kunst van het vergeten - l’ Art d’oublier.
Staand voor zijn hotel in Parijs ontmoet hij een vrouw die hem herkent, maar hij haar niet. Ze stelt zich voor als: "Sacha Lefort. Maar toen we elkaar kenden heette ik nog Sacha van Munster.
Richard heeft geen idee wie zij is. Ze vertelt dat ze elkaar kenden in de tijd dat hij in Antwerpen woonde. Een tijd waar Richard liever niet aan herinnerd wordt. De vrouw loopt door maar de ontmoeting laat hem niet los. Hij moet weten waar ze hem van kent.


Gedurende zijn verdere verblijf in Parijs overdenkt Richard de periode dat hij er nog woonde. Samen met zijn vriend Tovèr was hij op jonge leeftijd naar Parijs gegaan, want daar gebeurde alles! Zijn vriend werd langzamerhand bekend als schilder maar Richard kwijnde weg en zag het grote contrast tussen schilderkunst en dichtkunst. Schilderkunst leek iedereen te begrijpen. Bovendien was Tovèr veel ambitieuzer dan Richard. Hij voelde zichzelf een parasiet, terend op de zak van zijn vriend, en gaat terug naar Nederland, met het voornemen dat hij op een dag terug zal keren naar Parijs.
Later verhuist hij naar Antwerpen waar hij aan een roman werkt. In zijn Antwerpse tijd was hij elke avond dronken en deelde het bed met veel vrouwen, zijn vermoeden is dat Sacha een van die vrouwen is. Nog steeds kan hij zich haar niet herinneren. Eenmaal weer terug in Nederland blijkt zijn roman een succes. Hij ontmoet Gerda Stelbos en trouwt later met haar.


De presentatie van de vertaling valt samen met de opening van een galerie betreffende het werk van Tovèr. Terugdenkend aan hun beginjaren in Parijs ontdekt Richard dat hij langzamerhand vervreemd is geraakt van Tovèr. Tovèr blijkt ook deze tijd niet als zijn prettigste jaren te herinneren terwijl Richard beseft dat dat zijn gelukkigste jaren waren. Aangekomen bij de galerie ziet hij Sacha weer, wat leidt tot een zeer onverwacht eind.


Het verhaal is mooi geschreven, vol melancholie. Aan zijn vrouw vertelt Richard dat Parijs in zichzelf is gekeerd, terwijl hij dat zelf is. Langzaam zie je Richard veranderen van onstuimige levensgenieter in een berustende middelbare man, die beseft dat zijn droom eenmaal terug te gaan naar Parijs niet zal uitkomen.
Door de ontmoeting met Sacha blijft het verhaal een spanning houden. Door het boek heen wordt steeds heel subtiel naar haar verwezen. Zonder Sacha zou het misschien een beetje erg voortkabbelend verhaal zijn geworden.


UitgeverDe Bezige Bij, ISBN 9023412389  Verschijningsdatum 1/2004 Bindwijze Gebonden  Aantal pagina's 160 blz.

© Dettie

Lees de reacties op het forum, klik HIER!