jeugd 6-9 jaar

Nasim en Natalie
Pieter Feller & Najiba Abdellaoui
illustraties Natascha Stenvert


In dit boekje staan veertien verhalen over de belevenissen van Nasim en Natalie.

Nasim (7 jaar) woont in een twee-onder-een-kapwoning. Op een dag krijgt hij nieuwe buren. Hij maakt kennis met Natalie, zijn nieuwe buurmeisje, en haar ouders. Natalie is van dezelfde leeftijd als Nasim. De moeders van de twee kinderen hebben geregeld dat Natalie met Nasim meeloopt naar school. Nasim vindt dat aanvankelijk maar niets, ze gaat het vast over allemaal meidendingen hebben. Maar dat valt reuze mee. Natalie is best wel tof vindt Nasim en al snel zijn ze dikke vrienden.


De oma van Nasim woont in Marokko evenals zijn nichtje en beste vriendin Farah. Nasim vertelt in het kringgesprek op school dat hij zondag met zijn oma heeft gepraat en haar gezien heeft op de webcam. Natalie vindt het wel spannend zo'n oma in Marokko.
Nasim moet elke zaterdag naar de koranschool en Natalie is heel nieuwsgierig en volgt hem stiekem en stapt zo mee naar binnen! Gelukkig reageert de meester heel leuk en leert Natalie enkele woorden die belangrijk zijn binnen de islam zoals insha'Allah en alhamdouli'Allah. Natalie is helemaal blij dat ze deze woorden nu kent!
Natalie laat foto's van haar verregende vakantie in Engeland zien. Nasim laat foto's zijn van zijn zonnige vakantie in Marokko zien. Natalie weet daarna een ding zeker, ze wil volgend jaar mee naar Marokko!


Natalie vertelt Nasim over de tandenfee en ze doen samen een dag mee met de ramadan. Nasim mag nog niet écht meedoen, hij is nog te jong. Maar één dag kan geen kwaad
Heel erg leuk is het verhaal over het spaarvarkentje dat Nasim cadeau krijgt van Natalie. Wat moet hij nu? Op de koranschool heeft hij geleerd dat je uit de buurt van varkens moet blijven... Varkens zijn haram, onrein.

Ook grappig is het verhaal over die keer dat Natalie met haar ouders gaat eten bij Nasim.


'Heerlijk' zegt Natalie. 'Alleen jammer dat er geen gebakken woestijnratten zijn.'
Nasim giechelt.
'Hoe kom je daar nou bij?' vraagt Nasims vader.
'Willen jullie nog wat drinken? vraagt Asima.
'Geef mij maar kamelenmelk,' zegt Natalie.
Nasim schiet in de lach, maar Natalies moeder kijkt boos en Natalies vader heeft plotseling een heel rood hoofd.
'Doe eens normaal, Natalie,' zegt haar moeder.
'Wat is er dan?' Vraagt Natalie met een onschuldig gezicht.' Papa vertelt toch net dat verhaal van Ali Baba die in de woestijn woonde en daar woestijnratten at en kamelenmelk dronk.'


Nasims vader vertelt daarna het een en ander over Marokkaans eten.
Kortom, in het boekje staan allemaal verhalen over twee kinderen met een verschillende culturele achtergrond die ontdekken hoe het er bij de ander aan toe gaat.
Op een prettige, duidelijke, positieve manier wordt over deze verschillen verteld. Leerzaam, maar ook heel erg leuk om  te lezen.


ISBN: 9789048814084 Paperback, 128 pagina's Formaat: 12,2 x 16 Uitgeverij Moon, augustus 2012
(eerder verschenen in mei 2008 onder dezelfde titel) Leeftijd vanaf 7 jaar

© Dettie, 17 augustus 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER