jeugd 6-9 jaar

altEen cavia en twee moeders
Pieter Feller


De tienjarige Sep heeft twee moeders, Maartje en Lotte. Vier maanden geleden zijn ze van Amsterdam verhuisd naar het geboortestadje van Lotte. Ze wonen nu in een mooi oud boerderijtje met een groot erf en een paar fruitbomen. In de grote verbouwde schuur is een expositieruimte waar Lotte haar werk tentoonstelt. Ze wonen nu ook lekker dicht bij oma Gerda, de moeder van Lotte.

We lezen hoe Sep al flink gewend is aan zijn nieuwe woonplaats, hij heeft inmiddels nieuwe vrienden gemaakt. Met name Koen en Tibby zijn favoriet. Koen is een stuk ouder, al vijftien, en Tibby zit bij hem in de klas. 
Hij heeft beloofd Tibby te helpen met een cadeau maken voor Vaderdag. Buurman Paul bracht ze op idee, ze gaan een molen van ijsstokjes maken. Leuke bijkomstigheid is dat ze dan wel veel ijsjes moeten eten!
De vrouw van Paul, buurvrouw Annemarie, is eigenlijk de enige die altijd commentaar heeft op Sep en vooral op zijn twee moeders. Ze vindt dat maar niets. Dat is wel eens vervelend maar Sep probeert zich er niets van aan te trekken. Hij vindt Maartje en Lotte gewoon lief.

Sep heeft een cavia, Kobus, die vrij rond mag lopen in zijn kamer. Elke avond vertelt hij aan Kobus zijn belevenissen van de dag. De ene keer gaat het over buurman Paul die hij heel aardig vindt, de andere keer over buurman Joost die een beetje stilletjes is. Maar ook over zijn vriend Koen en over oma Gerda, die nu alleen woont nadat opa is overleden, waar hij lekker veel naartoe gaat. Ze kijken dan graag naar opa's postzegelverzameling. Samen met oma haalt hij dan herinneringen op aan die grappige en mooie verhalen die opa verzon bij elke postzegel.
Hij vertelt aan Kobus hoe raar Tibby ineens doet en hoe verlegen Roza uit zijn klas is. Hij vertelt dat Roza een beetje raar maar wel lief is.
Hij vertelt over zijn superidee dat hij voor oma heeft bedacht. Hij vertelt dat hij het stom vindt dat de kinderen van buurman Paul nooit komen want hij is vast een lieve vader. Hij vertelt over Annemarie die altijd zo naar doet. Hij vertelt over de gemene brief vol akelige roddels over zijn moeders...


Een erg prettig, soms ontroerend verhaal. Sep heeft net als elke jongen zijn pretjes en verdrietjes. Soms vindt hij het niet leuk dat hij geen vader heeft maar hij beseft ook hoe fijn hij het heeft met zijn twee moeders. Pieter Feller heeft dit alles heel invoelend weten te verwoorden.
Het is prettig dat er de laatste tijd wat vaker kinderboeken verschijnen waarbij de ouders twee vaders of twee moeders zijn. Kinderen zien dan dat het daar in huis er precies hetzelfde aan toegaat als in hun eigen huis. Het is verder ook een fijn verhaal, zeker de grappige en lieve herinneringen aan opa zijn prachtig verteld, maar ook de schoolperikelen zijn heerlijk om te lezen.
Kortom, een boeiend en liefdevol geschreven boek, het aanschaffen zeker waard.


ISBN 9789491446108 Hardcover 103 pagina's Uitgeverij Xanten 4 november 2013
Met enkele zwart/wit illustraties van Niels de Hoog Leeftijd 8+

© Dettie, 13 november 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER