Non-fictie jeugd

Nicola Davies & Mark Hearld

Mijn eerste buitenboek
illustraties: Mark Hearld
tekst: Nicola Davies


Lente, zomer, herfst en winter komen voorbij in dit kleurrijke boek voor jonge kinderen.


IJspegels smelten, sneeuw verdwijnt en verschijnen groene puntjes boven de grond. De pluizige katjes verschijnen aan de takken van de wilg, ze vertellen ons dat de winter voorbij is. Kikkers kwaken hun lied, vogels komen terug uit het zonnige zuiden, kersenbomen bloeien, het land wordt gezaaid, de lammetjes maken gekke sprongen in de wei.  Kortom, de omgeving ontwaakt uit haar winterslaap, er is overal weer volop activiteit waar te nemen.
Dit wordt ons niet alleen verteld in de vorm van gedichtjes of stukjes tekst maar vooral via de over twee pagina's verspreide afbeeldingen. 
Vooral de ontwikkeling van kikkerdril naar volwassen kikker is erg leuk en knap weergegeven.


En zo komen de vier seizoenen voorbij. We zien de zomer in al zijn vrolijke kleurenpracht, de vogelouders die druk druk druk zijn met hun jongen, de rupsen die vlinders worden, een jongetje die met een schepnetje aan de waterkant speelt, mooie schelpen en nachtvlinders die op het licht afkomen.


En dan breekt de herfst aan met zijn eigen charme. Mooie gekleurde bladeren waaien voorbij, de vogels trekken weg, ze gaan weer overwinteren in warme oorden, de spinnen hebben de tijd van hun leven, wormen eten hun buikjes rond aan de gevallen bladeren, de appels vallen niet ver van de boom, paddenstoelen laten hun mooie dakjes zien - rood met witte stippen -  het graan wordt geoogst, de bakker bakt lekker brood ervan. De tuinder oogst zijn groente en de vriezer en weckpotten worden gevuld 'zodat we in de winter de zomer kunnen proeven'.
De bramentijd breekt aan, het recept voor de bramentaart is al geleverd.


In de winter zijn de takken weer kaal, we zien een mooie rode eekhoorn zijn voorraad nootjes zoeken. Spreeuwen bouwen aan hun massale sprookjesvluchten, in de sneeuw staan ragfijne vogelpootjes, eenden komen aanrennen als ze het jongetje zien.


De teksten zijn geschreven door kinderboekenschrijfster en bioloog Nicola Davies. Ze geeft allerlei informatie over de dieren, vaak in korte gedichtjes die ik persoonlijk af en toe qua taal wel een beetje hooggegrepen vind voor een kind van 4-5 jaar. Maar het geheel van het boek is hartveroverend. Het is erg informatief, speels en origineel. 
Naast de gedichten en tekstblokjes over planten en dieren zijn er recepten en dingen om zelf te maken, zoals bijvoorbeeld een vetbol of een hut, in het boek te vinden.


Maar het meest aantrekkelijke van dit boek zijn de bijzondere afbeeldingen van Mark Hearld.  Hij gebruikt allerlei verschillende technieken en materialen om tot zijn mooie prenten te komen zodat geen enkele afbeelding op elkaar lijkt. De ene keer zien we een soort linosnedes, de andere keer allerlei uitgeknipte figuren, dan geschilderde afbeeldingen waar andere materialen bij gebruikt worden zoals touw. Je blijft kijken. Echt heel bijzonder.


Zie ook het inkijkexemplaar (Engels)


ISBN 9789060385715 Hardcover 109 pagina's Uitgeverij Christofoor januari 2013
Afmeting 29x26 cm Leeftijd 5+

© Dettie, 25 december 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER