jeugd 13-15 jaar

altTegen alle hindernissen
Deel 1: Elena, een leven voor paarden
Nele Neuhaus


De  titel van deze nieuwe serie is duidelijk genoeg: Elena is dol op paarden, al van jongs af aan bestaat haar wereld uit paarden. Nu hebben haar ouders een rijstal, dus zo vreemd is het niet. Maar ze dacht dat haar oudere broer Christian van hetzelfde hout gesneden was en ze is stomverbaasd als die haar vertelt dat hij zijn vader niet wil opvolgen. Geen rijstal voor hem al rijdt hij zelf heel goed!


Christian is zakelijk ingesteld, net als hun vader. Maar ja, dat heeft Elena al snel geleerd: ze houden paarden om er aan te verdienen, dus ze worden ook verkocht. Dat zal niet gebeuren met Fritzi, neemt Elena zich voor. Hij is hààr paard. Ze heeft hem gekregen omdat hij op haar verjaardag geboren is, maar kreeg op jonge leeftijd een ongeluk. Gelukkig streek haar vader over zijn hart en mocht Fritzi blijven, hij was nu toch niets meer waard. Dacht hij...


Haar vader weet niet dat Elena het dier zodanig heeft verzorgd dat hij weer heel goed loopt. En dat ze met hem springt, en heel goed ook, dat weet ook niemand. Alleen haar beste vriendin Melike weet het. En Tim, een iets oudere jongen, die de zoon is van een concurrerende stal. Hij is namelijk degene die haar helpt bij de training.
Natuurlijk was het niet de opzet van Elena, maar ze wordt verliefd, en het is wederzijds. Hoe moet dat nu? Al een paar keer heeft Christian hen samen gezien en dat tegen haar vader verteld. Ze kreeg meteen straf. Ieder contact met die familie was verboden. Ook Tim mocht helemaal niet met haar omgaan. Wat is er dan toch gebeurd dat er zo’n vijandschap bestaat?


Als Elena en Melike ontdekken dat er iemand is het oude boswachtershuis in het bos woont, en op onderzoek uit gaan, komt alles in een stroomversnelling. In het verleden blijkt er iets vreselijks gebeurd te zijn, iets waar niet over gepraat wordt maar wat nog steeds doorwerkt.


Een heerlijk paardenboek: spannend en romantisch. Elena is wel erg jong, maar haar eerste verliefdheid komt behoorlijk hard aan. Euforisch is ze als Tim iets liefs zegt, of haar alleen maar aankijkt. Om dan weer diep in de put te zitten, als haar grootste rivale op school lyrisch over Tim vertelt. 
‘Ik was er klaar mee dat alle mensen me teleurstelden: Corinna, Engelbert, die stomme Ariane, Tim en zelfs papa die altijd chagrijnig was, als hij ooit thuis was!’ Een echt pubermeisje, dat toevallig druk is met paarden.


Elena is de ik-verteller, en Nele Neuhaus zorgt er voor dat zij en dus ook de lezer veel weet.  Er is ook nog aandacht voor een alternatieve geneeswijze voor dieren, want Elena blijkt een gave te hebben. Dat is ook een geheim, en in boeken hebben geheimen de heerlijke hebbelijkheid om opgelost te worden, of in ieder geval te leiden tot verwikkelingen: de spanning stijgt, tot de climax komt. Of die echt alles oplost?


Voor tienermeiden een herkenbaar verhaal, met genoeg spanning om ook jongens te boeien.


Nele Neuhaus
(1967) is bekend van haar thrillers voor volwassenen en de paardenserie 'Charlottes droompaard'.
De omslag voelt aan als een paardenvel, lekker zacht. Een leeslint maakt de fraaie uitgave helemaal af.


ISBN 9789025113261| Hardcover | 288 pagina's | NUR 284 | Uitgeverij Holland | maart 2016
Vertaald uit het Duits door Marieke Hoogland | Leeftijd vanaf 12 jaar

© Marjo, 4 november 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER