jeugd 10-12 jaar

altEen onverwachte bezoeker
Nele Neuhaus


In het derde boek over de veertienjarige Charlotte en haar paard Won Da Pie moet er een strijd gevoerd worden.


De jongeren die op de manege rijden, waar Charlotte ook is, ontdekken dat de gemeente heeft besloten hun manege te laten afbreken. Er is geen geld om het op te knappen, en de grond kan veel geld opleveren. Dat is allemaal niet zo erg, vinden de jongeren, want een nieuwe manege zou prima zijn. Ze erkennen dat het maar een bouwval is. Maar de gemeente heeft totaal geen plannen voor een nieuwe manege!
De man die er over gaat blijkt paarden te haten. Hij wil kunnen hardlopen in het bos zonder daar paarden tegen te komen.  Charlotte kent de man helemaal niet op het moment dat zij en Won Da Pie op een akelige manier in aanraking komen met hem. Ze baalt vreselijk. Nu lijkt de kans helemaal verkeken dat er een nieuwe plek zal worden aangewezen!


Intussen gebeuren er nog andere vervelende dingen op de manege: er zijn twee nieuwe rijders gekomen, Katie en Sven, en behalve dat die zich onuitstaanbaar gedragen, hebben ze ook hun moeder in hun kielzog. Altijd is ze er. Overal bemoeit ze zich mee.  Een lichtpuntje is dat ze ook een nieuwe rijinstructeur hebben meegenomen, net nu hun vorige afscheid neemt. Met Michael kunnen ze het goed vinden. Die man is een geboren ruiter! In tegenstelling tot die twee nieuwen.
Door al dit gedoe zou Charlotte bijna vergeten dat haar vriend uit Frankrijk komt logeren. Dat is vreemd toch? Ze is toch verliefd op Thierry?


Er is dus een romantisch verhaallijntje in dit boek, maar dat valt in het niet bij de perikelen rondom het verdwijnen van de manege. Misschien kunnen ze iets bereiken als ze een pact vormen. Als ze de mensen in het dorp laten zien hoe belangrijk de manege is. Het kost hen al hun tijd...


Natuurlijk gaat het verhaal over paarden en hun verzorging, maar net zoals in het eerste boek (het tweede heb ik niet gelezen) vormt dit niet de kern van het boek. Het is een verhaal over wat jongeren kunnen bereiken met doorzettingsvermogen, samenwerking en inventiviteit.
En gelukkig komt er ook hulp van buitenaf. Wie die onverwachte bezoeker is zeg ik niet.


Nele Neuhaus (1967, Paderborn)  studeerde rechten, geschiedenis en Duits, maar gaf na een tijdje haar studie op om te gaan werken voor een reclamebureau in Frankfurt am Main. Ze brak door met de thriller Sneeuwwitje moet sterven. Naast thrillers schreef ze intussen ook kinderboeken over haar andere grote passie: paarden.


ISBN 9789025113056  | Hardcover | 176 pagina's | Uitgeverij Holland B.V. | september 2015
Vertaald uit het Duits door Leny Grootel | Vanaf 10 jaar

© Marjo, 16 december 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER