jeugd 6-9 jaar

Siebe wil een papa kopen
illustraties: Leen van Durme
tekst: Moniek Vermeulen


Mette, het vriendinnetje van Siebe heeft geen papa.  Dat vindt Siebe erg en hij vraagt Mette of zij dat ook erg vindt. Mette kan daar niet zo goed antwoord op geven omdat ze niet weet hoe het mét een vader is. Siebe vertelt dat hij zijn vader soms niet leuk vindt omdat papa dan boos is en Siebe vroeg naar bed moet. Maar voetballen en ijsjes eten en naar opa gaan met papa is wel heel fijn. Uiteindelijk vertelt Mette dat ze soms wel eens denkt aan een dichtbij-papa, dat zou best wel leuk zijn als ze die had.
Siebe wil wel een papa voor Mette kopen maar waar is een winkel waar ze papa's verkopen? Hij denkt en denkt en dan weet hij een leuke papa voor Mette! Hij onderneemt meteen actie. Maar dan vertelt Mette dat ze Jana bij hun komt wonen! Ze krijgt een tweede mama! Mette is heel blij en daarom is Siebe ook blij.


Siebe is echt een jong kind met herkenbare gevoelens. Papa is af en toe gewoon helemaal niet lief, zeker niet als je nog wilt spelen en papa zegt dat je naar bed moet. Maar meestal is hij wel lief. Schattig is het als Siebe een papa voor Mette zoekt en bedenkt dat de allerleukste papa zijn eigen papa is, maar dan heeft hij zelf geen papa meer. Op een mooie subtiele manier wordt in dit boekje verteld dat er ook andere samenlevingsvormen zijn en dat het bijvoorbeeld ook heel leuk kan zijn met twee mama's in plaats van een papa en mama.


Op elke linker- of rechterpagina staat een gekleurde illustratie gemaakt door Leen Van Durme en die passen erg goed bij het verhaal. De afbeeldingen zijn eenvoudig maar daardoor juist zo leuk.


ISBN 9789058386960 Hardcover 31 pagina's Uitgeverij De Eenhoorn 2011 maart 2011
Leeftijd vanaf 6 jaar te lezen na 9 maanden leesonderwijs

© Dettie, 1 mei 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER