jeugd 6-9 jaar

Siebe houdt niet van ruzie
illustraties: Leen van Durme
tekst: Moniek Vermeulen


Als we het boek op het titelblad openslaan zien we een jongetje zitten met zijn ogen dicht en zijn handen stijf op zijn oren. Dat jongetje is Siebe.

Siebe is verdrietig en bozig en daarom zit hij daar. Papa en mama hebben alweer ruzie, de derde keer al deze week, en hij vindt dat akelig. Hij loopt maar naar de tuin en gelukkig is Kip blij om hem te zien, daar vrolijkt Siebe wel weer wat van op. 'Ma en pa moeten lief zijn,' zegt hij tegen Kip. Ook vertelt hij aan Kip dat hij bang is. 'Wat als ma en pa boos blijven?' Zullen ze dan net als Mette's papa en mama gaan scheiden?

Gelukkig kan hij op bezoek bij opa. Opa is lief en doet altijd lekker gek met hem. Hij vraagt aan opa of mensen die ruzie maken gaan scheiden. 'Ben je gek,' zegt opa. Maar Siebe twijfelt nog steeds en opa kan hem verder niet echt overtuigen.

Misschien kan Mette hem helpen, zij weet hoe het ging bij haar thuis. Mette wil Siebe wel helpen en bedenkt een heel lief plan, dat gaat vast lukken en komt alles weer goed. Maar die avond roepen papa en mama Siebe, ze willen hem iets vertellen. Siebe schrikt, hij wil het niet horen, ze gaan vast scheiden! Maar papa en mama hebben heel wat anders te vertellen, wat verklap ik niet, maar het is héél erg leuk!


Een dergelijk verhaal is wel eens vaker geschreven maar dat geeft niet. Het ligt er maar aan in welke vorm je het giet. De ene keer wordt het een heel serieus verhaal waarbij vooral het bang zijn voor een scheiding de aandacht heeft. De andere keer is die angst ook wel beschreven maar gaat het vooral om de ruziesfeer in huis en wat dat met een kind doet. Dit boek heeft van alle twee een beetje maar het is verder wel een vrolijk verhaal geworden.


De leuke Kip, de vrolijke opa en de lieve Mette maken het verhaal licht terwijl het toch ook een serieus en reëel verhaal is. Waarom Siebe bang is, is goed invoelbaar verteld. Maar ook de pret met opa en Mette spat van de pagina's af. Knap om zo'n verhaal op deze manier op AVI-M4 niveau te kunnen schrijven.

Leen van Durme heeft de sfeer van het boek heel goed aangevoeld. Je ziet duidelijk de boosheid en de blijheid of vrolijkheid van Siebe op de eenvoudige, heldergekleurde illustraties weergegeven. Maar het wordt nergens somber of akelig. De verhouding tussen tekst en beeld is precies goed. Prima boekje voor de beginnende lezer.


ISBN 9789462911253 | Hardcover | 30 pagina's | Uitgeverij De Eenhoorn | 1 maart 2016
NUR 287 | AVI M4 Leeftijd 7+

© Dettie, 11 juni 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER