Boekenarchief C-D

De wonderlijke avonturen van Kavalier & Clay


Een lijvig boek met verschillende thema's: de geschiedenis van de striphelden-wereld, verhalen over illusionisten en ontsnappingskunstenaars, jodenvervolging en de Golem uit Praag, de Tweede Wereldoorlog en ten slotte homoseksualiteit.


Het is het verhaal van de jood Joseph Kavalier die uit Praag ontsnapt en in New York zijn neef Sam Clay ontmoet. Ze blijken beiden talenten te bezitten, Sam voor verhalen, Joe voor het tekenen, en ze maken samen in de daaropvolgende jaren de mooiste strips. Joe leeft er zijn haat voor de nazi's in uit.
Een uitgever ziet het grote geld en contracteert de jongens, om ze daarna uit te buiten. Want als inderdaad de strip een groot succesnummer blijkt te gaan worden zijn de jongens helaas hun rechten kwijt.
Joe heeft ook nog talent voor goochelen, heeft in Praag een opleiding gedaan bij een groot ontsnappingskunstenaar, hetgeen hem ook in Amerika van pas komt. Ook dit wordt in hun strips verwerkt. De homoseksuele neigingen van Sam worden verhuld opgetekend, maar zijn wel aanwezig.


Het is een ontzettend complex verhaal, soms wat aan de langdradige kant, maar wel de moeite waard om er de tijd voor te nemen. Chabon heeft met dit boek de Pulitzerprijs gewonnen in 2001.


Paperback | 542 Pagina's | Anthos | 2001 ISBN: 9076341249

© Marjo, 14 juni 2006

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!