jeugd 4-5 jaar

Huisbeestenboel
Tekst en illustraties: Loes Riphagen


Als je dit leuke boek openslaat word je voorgesteld aan de huisbeestenboel. Je hebt de echte dieren zoals Pietje de vogel, Karel de kat, Helena de vis, Bibi de hond  en nog veel meer dieren. Maar er zijn ook dieren die op een schilderij staan of in een boek of op een tekening. Zoals Bert de beer en varkentje en de gele olifant.
Wat zouden al deze dieren doen als ze alleen thuis zijn...?


Dat wordt dolle pret natuurlijk. Als de mensen weggaan ziet alles er nog wel een beetje netjes uit maar dan... De beer kruipt uit het schilderij en Katrien het konijn gaat zich optutten en arme goudvis Helena wordt in een glas water gestopt! De kakkerlakken Pieter Jaap, Boudewijn en Olivier (die namen! hoe verzin je het!) zijn het allerergst. Ze gooien de jampot op de grond, gaan er met de schoenen vandoor en Helena...? Die zwerft door het hele huis, dan is ze in de bloemenvaas gestopt, dan in de w.c. en dan heel zielig in een klein flesje met sinas...
Ook Katrien beleeft een heel spannend avontuur met de gele olifant! Ze zoenen zelfs met elkaar en later hebben ze Konijnefantjes of heten ze Olinijntjes? Het geeft eigenlijk niet hoe ze heten, die kleintjes  zijn gewoon heel erg  leuk.
En dan... komen de mensen weer thuis! Gauw, gauw moet alles opgeruimd worden, zullen de mensen iets merken? Is er veel veranderd in huis?


Een bijzonder boek en met recht een prentenboek. Er staat namelijk alleen op de eerste en laatste pagina  tekst, toch beleef je allerlei avonturen als je in het boek kijkt. Je kunt bijvoorbeeld op alle bladzijden alleen gaan letten op Bibi, de hond en dan zie je dat hij graag schoenen aan wilt hebben, maar lukt dat ook? Of je kijkt alleen naar die vervelende kakkerlakken die steeds maar zitten te klieren, wat gebeurt er met hun? En Pietje, wat doet Pietje allemaal?
Op de laatste pagina staat dus ook tekst en wel in de vorm van vragen. Bijvoorbeeld, waar is Bert toch gebleven?


Vaak moet je lachen om de grappige vondsten van de tekenares zoals het briefje aan de wc-deur met daarop de vermiste schoen, of Bibi die zo blij is met de pantoffel.
Ook leuk vond ik om de eerste illustratie van de kamer te vergelijken met de laatste. Het lijkt alsof er niets veranderd is maar als je goed kijkt zie je dat er toch wel heel veel dieren en spullen anders zijn. Kijk zelf maar.
Het is echt een geweldig  boek. Elke keer zie je wat nieuws, zelfs piepkleine schilderijtjes veranderen per pagina. Dit boek zou eigenlijk aan ieder kind gegeven moeten worden...


Je kun ook een kleurplaat downloaden van de huisbeesten


ISBN 9789026127168 Hardcover, 32 pagina's, Uitgeverij de Fontein, september 2009
Leeftijd, vanaf 4 jaar.

© Dettie, oktober 2009

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER