jeugd 4-5 jaar

Huisbeestenboel
Loes Riphagen


Dit is het tweede boek van Loes Riphagen, die debuteerde met het boek 'Slaapkamernachtdieren' . Daar ben ik nu wel nieuwsgierig naar, want haar tweede prentenboek over de huisbeesten is erg leuk!Op de eerste pagina's worden de personages voorgesteld, die in dit geval natuurlijk allemaal dieren zijn.
Er is de kat, de hond, de vogel in zijn kooi en het konijn -idem-, maar ook getekende dieren doen mee: varkentje in een leesboek, en de gele olifant getekend door een van de kinderen die in het huis wonen. En de kakkerlakken Pieter Jaap, Boudewijn en Olivier. Erg grappig dat beestjes die gezien worden als ongedierte de mooiste namen hebben!
Op de volgende bladzijden verlaten de mensen het huis. Zij zullen pas op de laatste bladzijde weer terug komen, en in die tussentijd zien we wat de dieren allemaal uitspoken. Er zijn de individuele verhalen, maar er is ook interactie.
Katrien het konijn beleeft een heuse romance! Ik vind haar wel een ijdel konijn, dat had ik dan weer eerder verwacht van de kat. Maar Karel de Kat heeft heel andere interesses. Het verhaal van de hond en de twee paar schoenen, en zijn vindingrijkheid; de streken van de motten en de kakkerlakken, ze zorgen er voor dat je blijft bladeren. Er gebeurt ontzettend veel op die paar bladzijden die het boek telt, waardoor je misschien geen urenlang, maar toch een hele tijd kunt blijven kijken. Heel intrigerend, en spannend voor de kijkers is de gele olifant. Wat spookt die toch allemaal uit??

Het lijkt me een erg leuk boek om samen met je peuter te lezen, maar ook kunnen kinderen die wat ouder zijn er op eigen houtje veel plezier aan beleven.  Je ontdekt steeds nieuwe dingen! De slak bijvoorbeeld, een tijdmeter viel niet meteen op. Een boek op steeds weer te pakken en te bekijken.
Dat de tekeningen heel geslaagd zijn staat buiten kijf. Ze zijn eenvoudig, maar duidelijk, en tot en met de kleine beestjes heel expressief getekend. Zou je nog gerust je huis achterlaten als je dit boek gezien hebt?

 

ISBN 978 90 261 2716 8 Hardcover 32 pagina's | Uitgeverij De Fontein | september 2009
Vanaf 4 jaar

© Marjo, oktober 2009

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER