Boekenarchief K-L

altBelangrijke mannen
Lode Leenaerts


Deze bundel met acht verhalen is satirisch bedoeld, maar al ken ik dat wereldje niet, ik krijg wel het idee dat het aardig dicht in de buurt van de werkelijkheid komt. We kunnen immers vaker lezen over inhalige mannen aan de top, over mannen die hun handen niet thuis kunnen houden wat geld en vrouwen betreft?
Over dat soort mannen gaan deze verhalen. In ieder verhaal heeft de hoofdpersoon op de een of andere manier een bord voor zijn kop. Hij gaat alleen voor eigen gewin, en sociaal of maatschappelijk betrokken maatregelen zijn alleen bedoeld om het grote publiek zand in de ogen te strooien.
Het satirische zit ‘m in het feit dat ze allemaal voor een situatie komen te staan waarin een andere man aan de top hen te slim af is.


In het eerste verhaal is die ander God, die de adjunct-directeur van een hypotheekbank terugstuurt naar de aarde om ‘de door God gegeven talenten met winst terug te laten komen.’
Hoe cynisch kun je zijn, als zelfs God mee doet aan het op macht en rijkdom beluste ‘spelletje’ van zakenlui?
In een paar van de verhalen zie je de clou al van verre aankomen: een zakenman die na een lunch waarin hij sprekers geregeld heeft die het hebben over maatschappelijke betrokkenheid en duurzaamheid, met alcohol op achter het stuur kruipt. En in dat verhaal over die man die bij het uitstappen in een stinkende hoop stront stapt en de per ongeluk achtergelaten jas van een onbekende gebruikt om dat af te vegen. Ook het verhaal over Philip die kwaad is en de ander een hak denkt te zetten door een persmuskiet het een en ander te vertellen.


Allemaal mannen die denken dat ze alles in de hand hebben, dat zij machtig zijn en dat anderen voor hen kruipen, om op een lullige manier er achter te komen dat het lot iets anders in petto heeft.
Persoonlijk vind ik het verhaal ‘Pashmina’s en nijlpaarden’ het beste, omdat daar een diepere bodem in zit. De clou is hier niet meteen zo duidelijk, je komt er slechts langzaam achter waar het om gaat.
Dat het ook hier om een over het paard getilde man gaat, die neer meent te kunnen kijken op de rest van de wereld, staat boven kijf.


De verhalen hebben met elkaar de harde zakenwereld gemeen, een wereld waar veel poeha blijkt te bestaan en diverse zeepbellen snel doorgeprikt kunnen worden. Het is een mannenwereld, vrouwen worden er slechts beoordeeld op hun uiterlijk, hetgeen het duidelijkst naar voren komt als zo’n man de moeders gaat beoordelen, die langs de lijn staan bij de wedstrijd van hun zoontjes. Maar gelukkig: ook hij krijgt het deksel op zijn neus!
De verhalen lezen vlot weg, dat wel, maar dat nepwereldje vol pluimstrijkerij staat me niet zo aan.
Ik ben benieuwd of Lode Leenaerts ook over andere onderwerpen boeiend weet te schrijven?


ISBN  9789046815458| paperback|208 pagina's | Uitgeverij Nieuw Amsterdam | oktober 2013

© Marjo, 2 maart  2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER