jeugd 6-9 jaar

De witte giraf


Lisa droomt heel akelig... eerst gaat de droom over een berg met mooie bomen en bloemen. Er is een gewonde gans. Er zijn kinderen die tegen haar tekeer gaan, en het wordt heel erg heet. Ze schrikt wakker en ontdekt dat het echt erg heet is. Het huis staat in brand. Bij deze brand verliest Lisa haar ouders, en ze moet naar Zuid-Afrika, waar haar grootmoeder blijkbaar woont. Maar Lisa wist dat helemaal niet, en ze is helemaal van slag. Wat moet ze daar nou, in een vreemd land, bij vreemde mensen, helemaal alleen...
Het kan nog erger: haar oma is duidelijk niet blij met haar komst, en op school vindt ze het ook niet zo leuk. Maar ze woont nu wel praktisch in een natuurreservaat, en de opzichter, de Zoeloe Tendai vindt ze wel heel aardig. Graag wil ze met hem optrekken, maar haar oma wil dat niet. En die Zoeloevrouw die haar zo vreemd ontving, Grace, daar mag ze ook niet mee omgaan. Maar die vrouw kent een geheim... iets met een witte giraf.


Het avontuur dat Lisa beleeft, daar in Zuid-Afrika, is spannend en gevaarlijk. Maar ze heeft een gave, en gelukkig kan ze die goed gebruiken. Een heel mooi verhaal!
Ik heb gelezen dat Lauren St. John al twee opvolgers heeft geschreven. Ze zijn nog niet vertaald, maar voor de liefhebber: ze komen er vast aan! Wat ook erg leuk is, is dat het grotendeels autobiografisch is. Lauren St. John was zelf dat meisje dat bij een natuurreservaat woonde. Ze heeft daar ook een boek over geschreven "Rainbow's End. Een jeugd in Afrika".
Dit is een boek over vriendschap, over een eenzaam meisje en een eenzame giraf, die elkaar vinden ondanks tegenwerking van bepaalde personen. Het verhaal is geschreven tegen de achtergrond van de Zuid-Afrikaanse natuur en cultuur. Een mooie mix.


ISBN 9789026123979 | Hardcover | 192 Pagina's | Uitgeverij De Fontein 2008
vertaling Marce Noordenbos (9-12 jaar)

© Marjo, september 2008