jeugd 4-5 jaar

Wat je maar wilt...
illustraties: Robert Ingpen
tekst: Kate Westerlund


Evi verveelt zich.


"Lees een boek," zegt een stem.
"Wie zei dat?" vraagt Evi.
"Ik natuurlijk."
"Maar ik zie niemand," zegt Evi.
"Waar is je fantasie?" zegt de stem.


En daar draait dit hele verhaal om, lezen en je fantasie gebruiken.
De stem vertelt Evi dat ze een boek rustig twee, drie, vier of nog meer keren kan lezen. Elke keer is het verhaal nieuw, dat komt omdat haar fantasie dan gaat werken. Ze kan zelfs een boek in een boek bedenken.


Evi vindt het maar moeilijk wat de stem vertelt en deze besluit haar te helpen. Ze moet eerst maar eens bedenken hoe de stem eruit zal zien... als Fabio, de boskabouter denkt Evi en hup ze ziet hem, in het bos! Maar hoe zit het nou met een boek in een boek?
Dat mag ze ook zelf verzinnen zegt Fabio, verzin maar wat je wilt... en ineens staat er een draaimolen in het bos. Evi gaat op het mooie witte paard zitten en dan begint haar mooie wonderlijke, sprookjesachtige avontuur.
Evi fantaseert over het verhaal wat ze net gelezen heeft en verzint er van alles bij. Ze begint er helemaal plezier in te krijgen. Ze miste draken in het verhaal dus nu zijn er wél draken en lekker eten en mooie bloemen en nog veel meer.
En zo maakt Evi een prachtige reis door haar eigen fantasieland. Vanaf die tijd weet ze dat ze zich nooit meer hoeft te vervelen want ze heeft altijd haar boeken met verhalen in verhalen in verhalen...


In het boek staan betoverende, bijna dromerige afbeeldingen die de fantasie van Evi mooi benadrukken, die tekeningen maken het boek.
De ene keer fantaseert Evi over het dorpsplein uit haar laatst gelezen boek en je ziet dan een Pieter  Breugelachtige afbeelding met onder andere spelende kinderen, de andere keer zie je de zo door Evi gewenste draken met een kasteel in een heel andere stijl afgebeeld.


De tekst vind ik voor kinderen van vier jaar wel vrij cryptisch. Ik vraag me af of zij begrijpen wat bedoeld wordt met 'een boek in een boek'. Degene die voorleest zal dit denkelijk wel nader uit moeten leggen. Ook de taal is wat zwaar voor een kind van die leeftijd. Maar wat oudere kinderen zullen er geen enkele moeite mee hebben en het verhaal prachtig vinden.
Hopelijk gaan zij daarna bij hun boeken ook meerdere mooie verhalen fantaseren over... wat ze maar willen...


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051163605 Hardcover 32 pagina's Uitgeverij De Vier Windstreken mei 2014
Oorspronkelijke titel If you wish, Nederlandse tekst Ineke Ris formaat: 23,5 x 28,7 cm Leeftijd 4+

© Dettie, 6 juli 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER