jeugd 4-5 jaar

De grootste,
de
gevaarlijkste
en andere bijzondere dieren
tekst: Jozua Douglas
illustraties: Loes Riphagen


De willewete serie bestaat uit informatieve prentenboeken die een antwoord geven op de vragen van jonge kinderen. De boeken hebben als thema; natuur, de wereld, veel te doen of geschiedenis.
Dit boek is een boek met het thema natuur. In andere delen over de natuur werden vulkanen, walvissen en 'zo zie ik er uit' (het menselijk lichaam) besproken. Maar deze keer gaat het over allerlei dieren.
Zoals de titel al zegt kun je onder andere zien welke dier het grootste of gevaarlijkste is maar je kunt ook lezen welk dier het langste is, of het snelste of het langzaamste is. Wist je dat een schildpad zo groot kan worden dat je op zijn rug kunt rijden? En wist je dat een schildpad wel honderdvijftig jaar kan worden? En weet je welke vogel het snelste is? En wist je dat er vissen zijn die kunnen vliegen?
En wist je dat sommige libellen sneller zijn dan een leeuw? En dat sommige honden harder lopen dan een tijger? Weet jij hoe een blobvis eruit ziet?
En kun jij dit raadseltje oplossen?


Rara wie ben ik?

Ik heb een snavel en poten als een eend.
Ik heb een vachtje zo zacht als een mol.
Ik heb een staart van een bever
En ik leg eieren. Rara wie ben ik?


Het antwoord kun je in het boek vinden.

Persoonlijk vind ik de combinatie Jozua Douglas en Loes Riphagen een succes. Net als bij het boek De kusjeskrokodil  spat het plezier van de pagina's af. Je kunt zien dat er heel enthousiast aan gewerkt is. Loes Riphagen maakt bijzondere en humoristische afbeeldingen. Als je het boek openslaat moet je al lachen vanwege de grappige afbeelding van de vliegende vis. Maar ook de giraf die te eten krijgt vanuit een dakraam is heel leuk bedacht en getekend, net als de leeuw en tijger die hun prooi bespringen, je ziet ze heel grappig met hun poten omhoog in het gras sluipen, klaar om te springen.
De tekst is lekker kort maar wel erg informatief.  De schrijver en tekenaar voelen elkaar goed aan.
Een boek dat kinderen prachtig zullen vinden en telkens weer op zullen pakken. Een superboek!


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789044813319 Hardcover 32 pagina's, Uitgeverij Clavis, mei 2011

Dettie, 14 mei 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER