jeugd 10-12 jaar

Lang leve saai!
Joke Janssen


Petra is begonnen met een dagboek, aan een kant vindt ze het een beetje gek maar toch is het ook wel lekker dat ze álles kan vertellen en niets achter hoeft te houden. Petra vindt haar leven maar saai.
Ze is elf, bijna twaalf, heeft geen broertjes of zusjes, ze zit op school en heeft een vriendin Indy
Haar ouders zijn ‘bejaard’ vindt ze. Niemand heeft zulke oude ouders als zij. Haar moeder is 48 en haar vader al 56. Beiden werken ze in de medische sector. Als Petra bij wijze van spreken zegt dat haar grote teen zeer doet dan wordt ze al onderzocht.
Nadat ze een keer teveel koek heeft gegeten heeft ze pijn in haar buik en moet ze van haar moeder gelijk thuisblijven van school. Geen probleem natuurlijk. Wel is het raar dat haar moeder een dag later ook heel beroerd en misselijk is. Maar ach, het kan, iedereen is wel eens niet lekker.
Ondertussen is Petra mee geweest naar het huis van haar nieuwe klasgenoot Vera en die blijkt een héél erg leuke broer, Mischa, te hebben. Petra is acuut verliefd. Volgens Vera ziet haar broer Petra ook wel zitten! Petra is helemaal blij.


Thuis is het echter minder leuk. Petra’s moeder blijft maar ziek, ze krijgen zelfs een huishoudelijke hulp, Marieke, want mama trekt het niet meer zo goed allemaal. En van haar hoort Petra tot haar enorme schrik dat haar moeder kanker heeft, schildklierkanker! Geen paniek, ze kan geopereerd worden en dan komt het helemaal goed zegt haar moeder, maar Petra moet dat eerst nog maar eens allemaal zien. Maar het is écht waar ook al duurt het een hele tijd voor mama weer helemaal opgeknapt is.
Toch is het vaak ook lachen tijdens moeders ziekte, want haar vader en koken… dat gaat niet samen!
En gelukkig heeft ze Indy en Vera die heel lief voor haar zijn en is Mischa er ook nog. Hij is onwijs leuk denkt Petra, totdat…
Ondertussen wordt Petra’s moeder geopereerd en komt ook nog die vreselijke tante Liesbet in huis.  Het is maar goed dat ze haar dagboek heeft en daar al haar leuke en angstige verhalen in kwijt kan.
Saai is zo slecht nog niet, vindt Petra nu.


Je zou het aan de cover niet zeggen, daar staat een beetje angstig schreeuwend meisje op, maar ondanks de toch wel heftige gebeurtenissen in het leventje van Petra, is het een lekker vrolijk boek geworden. Er gebeurt van alles, met buren, met ouders, met familie, op school en thuis en Petra vertelt daar allemaal op haar eigen manier over in haar dagboek.
Het ene moment is ze verdrietig of bang en het andere moment vliegt ze op een roze wolkje van verliefdheid of vertelt ze dat ze vreselijk de slappe lach heeft gehad samen met Indy en Vera. Precies zoals meiden op die leeftijd kunnen zijn. Een uitstekend debuut dat heerlijk wegleest.


ISBN 9789044820096 Hardcover 126 pagina’s Clavis juli 2013
leeftijd 12+

© Dettie, 2 augustus 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER